• onze waardering

Het Instituut - Stephen King RECENSIE

Recensie: Het Instituut - Stephen King

In slechts een paar minuten verandert het leven van de 12-jarige Luke Ellis 360°. Midden in de nacht, in een rustige buitenwijk van Minneapolis, worden zijn ouders stilletjes vermoord en wordt Luke in een zwarte suv geladen en weggereden. Hij ontwaakt in het Instituut, in een kamer die precies op zijn eigen slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Aan de andere kant van zijn slaapkamerdeur zijn meer deuren met daarachter meer kinderen. Kinderen zoals hij. Kinderen met speciale krachten zoals telekinese of telepathie. Zij zitten in Voorkant. Als je meewerkt krijg je muntjes voor de automaten, zo niet dan wacht een wrede straf. Ooit  waren er nog meer kinderen, maar die zijn verhuisd naar Achterkant…

Het Instituut van Stephen King begint met de verhaallijn van Tim Jamieson. Een normale man aan boord van het vliegtuig vanuit Tampa naar New York. Wanneer er wordt gevraagd of iemand zijn stoel wil afstaan, uiteraard tegen een vergoeding, besluit hij in een opwelling van boord te stappen en al liftend naar New York te gaan. Dat deze eenvoudige beslissing verregaande gevolgen kan hebben, had hij nooit kunnen weten.

Een kleine 50 bladzijdes verder gaat het verhaal verder met Luke Ellis. De hoogbegaafde tiener is uitgeleerd op de Broderick School voor Bijzonder Kinderen en doet toelatingsexamen voor twee prestigieuze universiteiten waar hij tegelijkertijd wil gaan studeren. Slechts twee maanden later loopt alles anders dan gepland…

King zet met Het Instituut weer een bloedstollende thriller neer. Ongelooflijk hoe hij opnieuw weet te verrassen. Het plot zit ontzettend goed in elkaar en heeft een strakke spanningsboog waardoor het verhaal leest als een trein. De schrijfstijl, zoals we gewend zijn van King, leest heerlijk weg. De over het algemeen korte hoofdstukken – soms slechts een paar regels – houden de spanning vast gedurende het hele verhaal.

De personages komen tot leven door de nauwkeurige uitwerking van King. Met eigenschappen en emoties die precies bij de karakters passen, leef je voortdurend mee met de kinderen in het Instituut. Niet alleen Luke is goed uitgewerkt, maar ook zijn vrienden in het Instituut, waaronder Kalisha, Nick en Avery, zijn uitgewerkt tot eigen individuen met een uniek karakter. Ook de medewerkers van het Instituut hebben hun eigen kwaliteiten en eigenschappen, zij het op een slechte manier, en komen hierdoor erg geloofwaardig over.

Het is mooi hoe twee opzichzelfstaande verhaallijnen zich naar het einde van het boek in een vloeiend geheel samenvoegen. King heeft geen kunstgrepen nodig om losse eindjes aan elkaar te knopen, maar schrijft alsof het niet anders had gekund. Het einde is verrassend - en oké hier en daar misschien een tikkeltje ongeloofwaardig – en strak uitgewerkt. 

King heeft Het Instituut levensecht geschreven en het thema zet je aan het denken of dit verhaal zich, in de wrede wereld waarin we leven, daadwerkelijk in onze huidige samenleving kan afspelen. King weet het zo realistisch te schrijven dat je het vanaf het eerste moment voor je ziet.

Stephen King heeft met Het Instituut weer een fantastische thriller neergezet. Het is knap hoe hij keer op keer een ongelooflijk sterk, vernieuwend en verrassend verhaal weet te verzinnen. Met zijn jarenlange ervaring weet hij de spanning op te bouwen van begin tot eind en houdt hij je vast tot de laatste pagina. Fans van King, maar ook liefhebbers van thrillers kunnen hun hart ophalen aan zijn nieuwste boek. 

Recensie: Het Instituut - Stephen King

Het instituut

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Midden in de nacht, in een huis in een rustige straat in een buitenwijk van Minneapolis, worden de ouders van Luke Ellis stilletjes vermoord. Luke zelf wordt in een zwarte SUV geladen en weggereden. Dit alles duurt minder dan twee minuten. Luke wordt wakker in Het Instituut, in een kamer die precies op zijn slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Aan de andere kant van de deur zijn meer deuren, met daarachter meer kinderen, die daar allemaal op dezelfde manier zijn beland als Luke. Kalisha, Nick, George, Iris en de tienjarige Avery Dixon hebben allen speciale krachten, zoals telekinese of telepathie. Zij zitten in Het Voorgebouw. Ooit waren er nog meer kinderen, maar die zijn naar Het Achtergebouw verhuisd. "Deze plek is een muizenval,' zegt Kalisha. "Je kunt erin, maar je komt er nooit meer uit.'

  Het personeel van deze sinistere faciliteit, dat onder leiding staat van de genadeloze mevrouw Sigsby, wil de bovennatuurlijke gaven van de kinderen inzetten voor zijn eigen doeleinden. En deinst nergens voor terug om dat te bereiken. Als je meewerkt, krijg je muntjes voor de automaten. Zo niet, dan wacht een wrede straf. Hoe meer kinderen er naar Het Achtergebouw worden gestuurd, hoe wanhopiger Luke wordt om te ontkomen en hulp te zoeken. Maar er is nog nooit iemand uit Het Instituut ontsnapt…

   

   

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen