• onze waardering

Zij die moet sterven – David Lagercrantz RECENSIE

Recensie: Zij die moet sterven – David Lagercrantz

Zij die moet sterven is het zesde deel uit de Millennium reeks en het derde en laatste boek dat geschreven is door David Lagercrantz. Het boek bevat twee verhaallijnen die aanvankelijk los van elkaar staan, maar door de betrokken personages ook wel steeds meer door elkaar heen gaan lopen. Lisbeth Salander, die we hebben leren kennen als mysterieuze hacker, is bezig om af te rekenen met haar verleden door jacht te maken op haar tweelingzus Camilla, die overigens op haar beurt ook jacht maakt op Lisbeth. Wie zal uiteindelijk winnen? In de tweede verhaallijn, die het grootste deel van het boek omvat, raakt onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist betrokken bij het onderzoek naar de dood van een dakloze man wanneer een briefje met zijn telefoonnummer in de zak van de man wordt gevonden. Nadat hij zich er aanvankelijk niet mee wil bemoeien gaat hij zich toch verdiepen in het verhaal achter deze man, een verhaal dat zich langzaam ontrafelt.

Zij die moet sterven is dus het zesde deel in de Millennium reeks en er komen dan ook veel bekende personages voorbij. Hoewel je vrij snel weer in het verhaal komt en de personages herkent, zou een korte terugblik op de gebeurtenissen uit de eerdere boeken, evenals een lijstje met de belangrijkste personages, geen overbodige toevoeging zijn. Zeker als je de boeken niet direct na elkaar leest.

Ondanks dat de verhaallijn over de dode dakloze man grotendeels op zichzelf staat, is het niet aan te raden Zij die moet sterven te lezen zonder de eerdere delen uit de reeks te lezen. Er wordt daarvoor teveel voortgeborduurd op eerdere gebeurtenissen.

De schrijfstijl van David Lagercrantz is heel toegankelijk, het boek leest gemakkelijk weg en de verhaallijnen zijn goed te volgen. Toch vallen de verhaallijnen in dit deel wat tegen. Er is in dit boek, in vergelijking met eerdere delen, minder ruimte voor Lisbeth Salander, voor veel lezers toch wel het interessantste personage uit de reeks. Daarnaast lijken gebeurtenissen of bevindingen in de verhaallijn rondom de dakloze man soms wat te ver gezocht. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de lat natuurlijk ook wel hoog ligt na de succesvolle eerste drie delen die geschreven zijn door Stieg Larsson. 

Met Zij die moet sterven heeft David Lagercrantz weliswaar een waardig en boeiend vervolg geschreven op de eerdere boeken, maar is helaas toch minder sterk dan de eerste drie delen. Met name de kleinere rol voor Lisbeth is jammer. Desalniettemin is het voor lezers die de eerdere delen hebben gelezen toch de moeite waard om dit voorlopig laatste deel uit de reeks te lezen.

Recensie: Zij die moet sterven – David Lagercrantz

Zij die moet sterven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Onderdeel van de serie Millennium.

    Lisbeth Salander maakt zich op voor de finale strijd met haar zus… Op een morgen wordt een dakloze man dood aangetroffen in een park. Mikael Blomkvist, die vastloopt in een artikel over Rusissche troll factories, wordt door lijkschouwer Frederika Nyman gebeld omdat zijn nummer bij deze man is aangetroffen. Weet hij wie de onbekende dode is?

    Lisbeth Salander bevindt zich op dat moment in Moskou. Ze heeft haar uiterlijk aangepast en heeft besloten om nooit meer de prooi te zijn, maar de jager. Op een feest in een restaurant waarvan de eigenaar ook het brein achter een aantal troll factories is, wil ze eens en voor altijd met haar zus Camilla afrekenen…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen