• onze waardering

De school van de magische dieren - Margit Auer RECENSIE

Recensie: De school van de magische dieren - Margit Auer

Het nieuwe schooljaar zal voor heel wat verrassingen zorgen voor de leerlingen van de Winterstein school. Vooral de nieuwe lerares, miss Cornfield, zorgt voor heel wat opschudding. Zij en haar broer, Mortimer Morrison, geven de leerlingen iets om naar uit te kijken en laten hen zien dat magie bestaat, en dan wel in de vorm van dieren. Welke leerlingen zullen een magisch dier toegewezen krijgen? En zal het echt hun nieuwe beste vriend worden?

Als je verwacht een nieuwe Harry Potter te lezen, dan kan je beter van die gedachte af stappen. De school van de magische dieren is er eigenlijk helemaal niet mee te vergelijken. De doelgroep is een stuk jonger en dat is erg bepalend voor het verhaal. Het is eenvoudig gehouden en de focus ligt op de individuele kinderen en hun gevoelens. Hun angsten en hun krachten. Ze kijken er naar uit om een magisch dier toegewezen te krijgen, maar dat brengt ook een bepaalde verwachting met zich mee die misschien niet wordt ingelost bij het zien van hun uiteindelijke dier. Ook in dat deel zit natuurlijk een wijze les verstopt, want het is natuurlijk niet erg nobel om te oordelen op het uiterlijk en een ‘minder stoer’ dier kan ook hele waardevolle eigenschappen bezitten. Net hetzelfde als bij de kinderen onderling eigenlijk. Want ook al zie je er niet ‘cool’ uit, je kan nog steeds erg leuk zijn!

De magische elementen beperken zich voornamelijk tot de dieren en de rest van het verhaal in De school van de magische dieren voelt heel realistisch aan. Alsof het op de school om de hoek kan gebeuren! Auteur Margit Auer heeft daarin wel een mooie balans weten te vinden.

Martijn van der Linden verzorgt de illustraties. Ze zijn niet op elke bladzijde terug te vinden, maar af en toe geven ze een dier of een situatie weer. Of ze echt meerwaarde bieden aan het verhaal is moeilijk te zeggen. Het is vermakelijk om naar te kijken, maar het zijn geen beelden die op het netvlies blijven plakken. Dat is de cover trouwens wel! De prachtige gifgroene kleur en de glimmende elementen op een matte achtergrond zorgen voor een omslag waar je niet aan voorbijgaat in de boekhandel. Hopelijk is deel twee van deze serie in dezelfde stijl!

Het verhaal leest heel vlot en daar zullen lezers vanaf 8 jaar zeker gelukkig om zijn en van kunnen genieten. De hoofdstukken zijn overzichtelijk ingedeeld en voorzien van een leuke titel die prikkelt om te gaan lezen. Margit Auer’s woordkeuze is passend en alles is eenvoudig te volgen en te begrijpen.
Toch voelt het geheel een beetje flauw aan. Er hadden best nog wat meer avontuurlijke momenten in mogen zitten, het had iets spannender mogen zijn, de dieren hadden nog wat meer bijzondere kenmerken mogen hebben. Het goede nieuws is natuurlijk dat dit een eerste deel uit een serie is en we dus nog veel meer kunnen verwachten. En wie weet antwoordt deel twee wel op al onze vragen en overtreft het alle verwachtingen. Voor nu is De school van de magische dieren een goede start van de reeks, maar heb je vooral het gevoel dat er nóg meer in zit.

Recensie: De school van de magische dieren - Margit Auer

De school van de magische dieren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Winterstein lijkt misschien een heel gewone school, maar heeft een geheim. Als je geluk hebt, ontmoet je er de beste vriend die je ooit vindt: een magisch dier dat kan spreken! - maar alleen met jou.

    Welke leerling krijgt een magisch dier?
    De onhandige Eddie? De dromerige Benni? De verlegen Anna-Lena? Of de ambitieuze Ida?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen