• onze waardering

Oude wijze honden -  Elli H. Radinger RECENSIE

Recensie: Oude wijze honden -  Elli H. Radinger

Elli H. Radinger leeft al dertien jaar samen met haar labrador Shira. Beetje bij beetje is Shira steeds ouder geworden en hoewel de veranderingen eerst geleidelijk aan hun leven binnen slopen, lijkt er nu toch een nieuwe fase aan te breken. Die van de ‘oude hond’. De speelsheid is grotendeels vervangen door een rust die een nieuwe soort intensiteit in het contact tussen mens en hond met zich meebrengt. Radinger leert veel van Shira en probeert dat ook aan de lezer duidelijk te maken dat oude wijze honden het waard zijn om naar te luisteren.

Het eerste wat opvalt als je Oude wijze honden doorbladert, zijn de vele foto’s van grijze viervoeters. Ze sieren het begin van elk hoofdstuk en het zijn stuk voor stuk prachtige portretten. Elke hond heeft zijn eigen identiteit en dat is duidelijk te zien. Iets over halverwege in het boek zit ook een fotokatern van ongeveer vijfentwintig bladzijden. De foto’s daar zijn in kleur en op hoogwaardig papier gedrukt en zo stralen ze toch nog iets extra uit. Naar deze foto’s wordt doorheen de tekst ook verwezen en het is mooi om een beeld te hebben bij de verhalen die verteld worden.

“Als kinderen van honden houden is dat nog schattig en wordt het geaccepteerd, omdat een hond een kind kan leren verantwoordelijkheid te dragen. En oude mensen die verknocht zijn aan hun harige viervoetige levensgezellen? Ja, dat mag ook. Dan is het een soort medicijn of therapievervanging. Maar voor de rest van ons geldt: gelieve je te beheersen en je niet zo aan te stellen. Kom óp zeg, het is toch maar een hond!”

Elli H. Radinger neemt de lezer mee aan de hand van veelal erg persoonlijke verhalen. Soms zijn deze grappig en soms droevig. Ze weet op een mooie, maar vaak ook melancholische wijze, haar emoties over te brengen. Oude wijze honden voelt daardoor natuurlijk en herkenbaar aan. De zorgen en het plezier wisselen elkaar soms snel af en zo gebeurt het ook in het dagelijkse leven. Waar je je het ene moment nog in de haren krabt, ben je het volgende moment alweer aan het lachen met je trouwe viervoeter. 

De stijl is aangenaam, op een warme manier, en dat verhoogt het leesplezier. Er zitten geen ingewikkelde passages in verwerkt, of woorden die je moet opzoeken voor je ze begrijpt. De tekst is zonder haperingen geschreven en voor je het in de gaten hebt lees je in een mum van tijd tientallen pagina’s.

Je leert Shira beter kennen, al is het wel door de ogen van een liefhebbend baasje. Toch voelt het vertrouwd aan en snap je precies wat Radinger bedoelt als ze het over haar oude, wijze hond heeft. Ze raakt enkele onderwerpen aan die voor elk mens belangrijk zijn, en zeker in de tijd waarin we leven. Onthaasten en genieten van het leven zijn daar absoluut twee belangrijke kernpunten in. De link tussen een hondenleven en ons eigen leven wordt regelmatig gelegd en dat is ook de spirituele kant van het boek. Je kan er zelf uithalen wat je wil. Lees je liever gewoon de verhalen zonder er over na te denken, dan is dat ook prima, maar je kan ook nadenken over de dingen die Radinger schrijft en sommige zaken bij jezelf proberen te gebruiken.

Oude wijze honden is een must-read voor elke hondenliefhebber. Alles staat in het teken van honden en daardoor zal het niet-hondenliefhebbers waarschijnlijk minder inspireren. Misschien leer je er iets van of vind je er juist erg veel herkenning in, maar het boek laat je niet onberoerd. Het vertedert en straalt liefde uit én het is bovendien erg persoonlijk. Elli H. Radinger legt haar ziel en die van haar hond helemaal bloot.

Recensie: Oude wijze honden -  Elli H. Radinger

Oude wijze honden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Elli Radinger, auteur van De wijsheid van Wolven, laat zien wat onze trouwste metgezel, de hond, ons kan leren over het leven

    Honden zijn speciaal, ongeacht hun leeftijd. Maar door ons leven te delen met een oude hond en het geluk hem door de laatste jaren van zijn leven te begeleiden, opent onze ogen en ons hart. Oude honden kunnen ons veel leren: elke dag is een geschenk. Heb nergens spijt van. Zorg goed voor je roedel. Realiseer je wat echt belangrijk is. Accepteer wat niet te veranderen is. Vergeef. Je bent nooit te oude voor nieuwe trucjes, en veel meer.

    Elli H. Radinger, wolven- en hondenexpert, vertelt fascinerende verhalen over vertrouwen, geduld, toewijding, dankbaarheid, intuïtie, liefde, vergeving en humor, maar ook over de omgang met verdriet en verlies. Dit boek is een warm en inspirerend eerbetoon aan de beste vriend van de mens.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen