• onze waardering

De Poppenfabriek – Elizabeth Macneal RECENSIE

Recensie: De Poppenfabriek – Elizabeth Macneal

Londen, 1850. Iris en haar tweelingzus Rose werken zich elke dag uit de naad bij een poppenfabriek. Iris wil maar één ding, ontsnappen uit de sleur door kunstschilder te worden. Wanneer Iris door Louis gevraagd wordt om model te staan, accepteert ze zijn aanbod op de voorwaarde dat hij haar het vak leert. Ondertussen vindt er ook een ontmoeting plaats tussen Iris en de curieuze taxidermist Silas. Iris is het voorval al snel weer vergeten, maar Silas kan Iris niet uit zijn hoofd zetten. Terwijl Iris steeds meer meegesleept wordt in de schilderswereld, ontwikkelt Silas een ziekelijke obsessie.

De Poppenfabriek is een prachtig, écht, angstaanjagend en soms luguber boek. Desalniettemin is het een echte aanrader. De titel De Poppenfabriek is erg misleidend, want slechts een klein deel van het boek gaat over de poppenfabriek. Het boek is zoveel meer dan dat en dat maakt het boek bijzonder.

Het boek heeft een wisselend vertelperspectief en dat maakt het boek spannend. Het verhaal wordt verteld door Iris, Albie en Silas, afgewisseld met nog wat brieven. Het is bijzonder om te lezen hoe bepaalde gebeurtenissen deze personages op een andere manier beïnvloeden. Zo is Iris haar ontmoeting met Silas en Albie al snel weer vergeten, terwijl Silas zich hierop fixeert en Albie zich zorgen begint te maken over Iris.

Als je de titel leest, verwacht je eigenlijk dat het over een poppenfabriek gaat en wanneer het perspectief dan al snel naar Silas switcht, is dat even wennen. Zodra je het eerste hoofdstuk van Silas leest, weet je meteen dat hij een rare snuiter is. Aan het begin lijkt hij een beetje een buitenbeentje met een bijzondere hobby, maar hoe verder je komt in het boek, hoe angstaanjagende het personage Silas wordt.

De Poppenfabriek geeft ook een goede sfeerimpressie van het leven in Londen halverwege de negentiende eeuw. Macneal heeft ervoor gekozen om vooral de rauwe kant van de maatschappij in die tijd te laten zien, ondanks dat de tweeling Iris en Rose uit een zeer respectabele familie komen. Prostitutie, armoede, ouderloze kinderen die maar amper kunnen overleven. Voor De Poppenfabriek moet je goed tegen dit soort onderwerpen kunnen.

Naast deze gruwelijke onderwerpen is er ook plaats voor iets luchtigers, namelijk: schilderkunst. Van de personages die Elizabeth Macneal in dit boek tot leven laat komen, heeft een deel echt bestaan. Personen zoals Rossetti en Millais behoorden echt tot het prerafaëlitische broederschap. Hierdoor geeft het boek ook gelijk een goede kijk op deze stroming binnen de schilderkunst.

Een nadeel aan De Poppenfabriek, wat tevens ook een voordeel is, is dat je aan het begin nog geen idee hebt welke kant het boek op zal gaan. Er worden verschillende personages geïntroduceerd, meerdere dromen aangekaart, waardoor je nog niet goed kunt bepalen welke kant het boek op zal gaan. Aan de ene kant is dat jammer omdat je zo geen duidelijkheid krijgt, maar aan de andere kant is dat ook wel speciaal, omdat het boek zo echt een mysterie blijft.

Kortom, De Poppenfabriek van Elizabeth Macneal is een echte aanrader als je houdt van angstaanjagend spannende boeken die zich afspelen in het verleden. Voor dit boek moet je niet alleen stalen zenuwen hebben, ook moet je niet makkelijk van je stuk gebracht worden door heftige onderwerpen die veel aanwezig waren in de negentiende eeuw. De personages in dit boek zijn heel speciaal en het is een leuke toevoeging dat schilderkunst ook een belangrijke rol speelt in dit boek. Als je wel tegen wat huiveringwekkende beschrijvingen kan en geïnteresseerd bent in de negentiende eeuw, is De Poppenfabriek een echte aanrader.

Recensie: De Poppenfabriek – Elizabeth Macneal

De poppenfabriek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Londen, 1850. Iris werkt in een poppenfabriek. Silas, is taxidermist en een verwoed verzamelaar van morbide curiositeiten. De man en het meisje ontmoeten elkaar toevallig in Hyde Park, tijdens de bouw van de wereldtentoonstelling. Voor Silas betekent deze ontmoeting een nieuw begin. Hij besluit dat zijn leven zonder de mooie Iris geen enkele zin heeft. Wanneer Iris wordt gevraagd als model door de beroemde kunstschilder Louis Frost, stemt ze in op voorwaarde dat hij haar les zal geven. Het leven in het bohemien milieu bevalt haar steeds beter. En natuurlijk worden Iris en Louis verliefd. Ondertussen probeert ook Silas haar hart te veroveren. Zijn duistere obsessie wordt levensgevaarlijk voor Iris.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen