• onze waardering

Backpack - Marlies Slegers RECENSIE

Recensie: Backpack - Marlies Slegers

Vanuit de ik-persoon lezen we over Josefien: een 18-jarige tiener die gaat backpacken in Azië. Ze heeft de tijd van haar leven en vergeet bijna de scheiding van haar ouders. Joos leert in het vliegtuig al een mede backpacker kennen en komt uiteindelijk in Indonesië in een leuke groep terecht. Oorspronkelijk wilde ze haar rust terug vinden maar alle feestjes lijken haar toch meer aan te trekken. Ze leert veel mensen kennen op deze feestjes, maar sommige van hen lijken wat te verbergen. Nadat Joos in het ziekenhuis is beland, besluit ze dat het goed is geweest zo en vertrekt ze alleen naar een eiland. Haar vrienden besluiten haar te volgen, maar dan slaat het noodlot toe. 

In Backpack volgen we twee personages: Josefien en Rainier. Ze ontmoeten elkaar in het vliegtuig op weg naar Java en besluiten de eerste dag samen door te brengen. De chemie tussen deze twee personages zat hem in de gelijke situatie waarin ze zaten. Beiden vluchten voor het thuisfront en zijn op zoek naar rust. De backpackreis zou beiden weer op het rechte pad moeten krijgen. Dit alles schept een band tussen de twee en dat is zeker te merken in het verhaal. Marlies Slegers weet hier zeker een basis te leggen voor een goede vriendschap. 

Na deze ontmoeting wordt het verhaal wat warrig en happig. Slegers schrijft in flarden over de levens van de jongeren dat bestaat uit: drank, liefdes en ontmoetingen met andere backpackers. Ook waren er veel problemen die erbij kwamen kijken. Deze problemen worden uitgebreid beschreven in het boek, bijvoorbeeld over de gezinsproblematiek, drugsproblematiek en familiegeschiedenissen. Bovendien lijken andere, meer ‘normalere’ reisproblemen, op de achtergrond te verdwijnen. We krijgen soms maar kort over zulke problemen te lezen, hooguit een paar bladzijdes. Hierdoor missen we een beetje de echte backpackreis, waar het boek om hoort te draaien. Dit vond ik dus wel een minpunt. 

Slegers heeft in Backpack zeker een leuk detail toegevoegd en dat zijn de kortere perspectieven die af en toe voorbij komen. Zo lezen we een keer vanuit de ogen van Chase (een reiziger in Azië) en Soof (een vriendin van Joos). Ze kregen maar één of twee keer een hoofdstuk voor henzelf, maar dat was zeker ook genoeg. Zij schotelden ons extra details voor over het backpack leven en dat is eigenlijk wat een beetje gemist werd in de andere hoofdstukken. 

Een ander goed idee van Marlies Slegers zijn de cursieve hoofdstukken. Door het gehele boek door worden een paar hoofdstukken gewijd aan een aardbeving die aan het eind van het boek zal afspelen. De hoofdstukken beginnen al helemaal in het begin van het boek. Deze korte flarden zijn erg emotioneel en zitten vol gevoel, een beetje het tegenovergestelde van de rest van het boek. Sleger weet als geen ander om mensen mee te nemen in dit heftige verhaal en mensen duidelijk te maken hoe erg de aardbeving is. Ze voert je mee, bijna alsof je zelf op dat moment in Azië bent. In tegenstelling tot het andere deel van het verhaal overheerst in deze delen precisie en detail. Slegers neemt de rust om de lezer het verdriet, de pijn, de angst en de wanhoop te laten zien.    

Het boek Backpack geeft gemixte gevoelens. Het backpacken zelf is niet zo interessant en alle problemen van de tieners doen er ook niet echt toe. Ook al zijn het niet de beste aspecten van het boek, ze maken Backpack wel tot het Young Adult boek dat het nu is: een geheel, goed gevormd boek voor tieners. Maar het indrukwekkendste deel van het boek blijft toch de aardbeving met de gevolgen en de nasleep daarvan. Ik kijk zeker uit naar Slegers andere boeken, want na Backpack gelezen te hebben, belooft dat veel goeds!

Recensie: Backpack - Marlies Slegers

Backpack

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Van Marlies Slegers, bekend van Verdrinken (leestip Jonge Jury 2019) en Onder mijn huid, verschijnt nu Backpack. Een megaspannende jongerenroman over een backpackvakantie die langzaam maar zeker in een nachtmerrie verandert. De must read voor deze zomer!

    Josefien – Joos voor haar vrienden – heeft de tijd van haar leven wanneer ze drie maanden door Indonesië backpackt. Ze ontmoet op Bali de excentrieke Colette, de surfer Wayan, de vrolijke Linde en de Australische Chase. Wanneer ze op een dag geskimd wordt en geld nodig heeft, weet Chase wel een manier om snel aan geld te komen. Joos besluit eenmalig een drugsdrop te doen, maar Chase heeft andere plannen en Joos komt staat er ineens alleen voor. Als Linde dan ook nog verdwijnt, raakt Joos alle controle kwijt. En dan slaat het noodlot toe...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen