• onze waardering

De nachtstemmer – Maarten t Hart RECENSIE

Recensie: De nachtstemmer – Maarten ’t Hart

Het nieuwste boek van Maarten ’t Hart, De nachtstemmer, speelt zich af aan het eind van de jaren 80. Hoofdpersoon is de Groningse Gabe Pottjewijd, een orgelstemmer die voor een opdracht terecht is gekomen in een havenstadje in Zuid-Holland. Hij wordt bij het stemmen geholpen door Lanna, de dochter van de mooie Braziliaanse Gracinha. Volgens de bewoners is Lanna verstandelijk beperkt, maar daar heeft Gabe zo zijn twijfels over. Het stemmen gaat niet zonder slag of stoot, niet alleen doordat hij gehinderd wordt door geluidsoverlast uit de haven, maar ook doordat een van de bewoners van het stadje niet blij is met het groeiende contact tussen Gabe en Gracinha, wat zich uit in bedreigingen en heuse aanvallen.

De nachtstemmer is duidelijk een boek van de hand van Maarten ’t Hart door de prachtige literaire schrijfstijl, bekende thema’s en een bekende locatie. Want hoewel het in het boek niet benoemd wordt speelt ook dit boek zich af in het door de auteur geliefde Maassluis. Terugkerend thema in het werk van Maarten ’t Hart, en zo ook in De nachtstemmer, is het geloof en dan met name de kritiek erop. Net als Maarten ’t Hart zelf is Gabe een geloofsafvallige met kritiek op de Bijbel, maar ook iemand met een grote Bijbelkennis waarmee hij zijn kritiek onderbouwt. Dit leidt tot een aantal boeiende passages, bijvoorbeeld wanneer Gabe de ‘mannenbroeders van de vereniging Schrift en Belijdenis’ aan het denken zet met de vraag waarom Bileam niet verbaasd of geschokt reageerde toen zijn ezel ineens begon te praten.

De belevenissen van Gabe gedurende de dagen die hij doorbrengt in Maassluis, waarbij hij niet zelden bijzondere personages tegenkomt, worden afgewisseld met beschrijvingen van zijn werk. Maarten ’t Hart laat in De nachtstemmer zien dat hij veel kennis heeft van orgelstemmen. Hij beschrijft uitgebreid hoe Gabe te werk gaat en maakt vaak gebruik van jargon. Dit is soms wellicht iets té gedetailleerd, maar toch stoort het niet en blijft het verhaal ook goed te volgen. Overigens geeft de auteur niet veel toelichting bij de gebruikte termen. Wie meer wil weten over het stemmen van orgels zal zelf op zoek moeten naar de aanvullende informatie, die volgens Maarten ’t Hart (zo zei hij in een interview) makkelijk te vinden is via Google.

De nachtstemmer is een prettig leesbare en ook wel luchtige roman over geloof, het alledaagse leven in een havenstadje en de liefde met als extraatje het mysterie rondom de bedreigingen. Een vermakelijk verhaal en zeker een aanrader voor liefhebbers van Maarten ’t Hart.

Recensie: De nachtstemmer – Maarten ’t Hart

De nachtstemmer

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Eind jaren tachtig van de vorige eeuw krijgt een Groningse orgelstemmer de opdracht een beroemd kerkorgel te stemmen in een Zuid-Hollands havenstadje. Hij komt terecht in een wonderlijke wereld, bevolkt door eigenaardige, merendeels xenofobe dwarsliggers wier liefste bezigheid het is zowel elkaar als mensen van buiten ertussen te nemen. De stemmer maakt kennis met een Braziliaanse weduwe en haar eigenaardige dochter die zich ontpopt als een vaardige helper bij het stemmen. Dankzij de weduwe en haar behulpzame dochter raakt de stemmer echter in grote problemen die uiteindelijk, tamelijk onverwacht, toch nog opgelost lijken te worden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen