• onze waardering

Eiland van verloren stilte - Gea Veldkamp RECENSIE

Recensie: Eiland van verloren stilte - Gea Veldkamp

In het Eiland van verloren stilte leren we Dana kennen: een hardwerkende, ambitieuze jonge vrouw met een man en dochtertje. Dana is gek op haar baan bij een reclamebureau en werkt met hart en ziel aan haar klussen. Totdat ze een burn-out krijgt en haar wereld instort. Ze heeft te lang op haar reserves geleefd en moet het nu noodgedwongen rustig aan gaan doen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ze vindt de wisselende reacties van anderen lastig op haar ziek zijn, maar ze zit nog het meest met haar eigen gevoelens in de knoop. Ze denkt vaak terug aan het familieweekend op Schiermonnikoog, waar ze op het strand een groepje monniken ontmoet heeft. De monniken straalden rust en kalmte uit: hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Gea Veldkamp schrijft het verhaal wisselend vanuit het perspectief van Dana en de broeder Marcus. Het verhaal van Dana geeft een realistische weergave van het dagelijks leven: iedereen heeft het druk met werk, kinderen, het huishouden, sociale verplichtingen en ga zo maar door. Totdat dat allemaal wegvalt omdat je nergens nog energie voor hebt. Gea Veldkamp zet de gevoelens en onrust in Dana’s hoofd goed neer. Ze schrijft eerlijk over wat de omgeving vaak denkt (maar niet hardop zegt) bij iemand met een burn-out.

Het verhaal van broeder Marcus uit het klooster spreekt wat minder aan. Misschien omdat dit leven wat verder van je bed staat en je je daardoor wat minder in kan leven in zijn situatie. Broeder Marcus heeft ook zo zijn eigen onzekerheden in zijn leven. Het klooster waar hij jaren heeft gewoond en geleefd, is opgeheven: hij en zijn broeders verhuizen naar een nieuwe locatie op Schiermonnikoog. Maar dit is erg wennen. De vraag waarom broeder Marcus precies bij het klooster is gegaan blijft onbeantwoord in Eiland van verloren stilte. Het is duidelijk dat hij een gelovig man is, maar zijn beweegredenen waarom hij nou echt voor het kloosterleven kiest blijven uit.

Tussen Dana en broeder Marcus ontstaat er mailcontact waarin Dana haar gevoelens kan uitstorten. De zoektocht naar rust staat centraal in Eiland van verloren stilte. Door middel van gesprekken met verschillende mensen leert Dana zichzelf steeds beter kennen en komt erachter wat nou echt belangrijk voor haar is. Deze mooie roman is zeker een aanrader voor iedereen die ook naar rust zoekt in zijn of haar eigen leven. Je kan je even wanen op het eiland Schiermonnikoog en in gedachten uitwaaien aan het strand.

Recensie: Eiland van verloren stilte - Gea Veldkamp

Eiland van verloren stilte

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In de roman "Eiland van verloren stilte' van Gea Veldkamp ontmoet Dana tijdens een vakantie op Schiermonnikoog monniken die zich daar sinds kort gevestigd hebben. Het contrast met haar normale omgeving, die zich kenmerkt door haast, is enorm. Ze sluit vriendschap met een van de mannen, broeder Marcus. Dan gaat ze terug naar haar jachtige leven en verdwijnt de ontmoeting naar de achtergrond. Tot ze een burn-out krijgt. "Eiland van verloren stilte' is een familieroman waarin Gea Veldkamp moderne thema's aansnijdt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen