• onze waardering

Wat je nooit zult weten - Nicole Chung RECENSIE

Recensie: Wat je nooit zult weten - Nicole Chung

Wat je nooit zult weten is een autobiografisch boek van Nicole Chung. Zij neemt je mee op reis door haar leven met een Koreaans uiterlijk in een overwegend witte omgeving. Altijd heeft Nicole gehoord en gedacht dat haar biologische ouders haar hebben afgestaan om haar een beter leven te geven, het ultieme offer. Maar wanneer Nicole zelf in verwachting is en op zoek gaat naar haar biologische familie blijkt dit sprookje niet helemaal waar…

Wat je nooit zult weten is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel lees je over de jeugd van Nicole en de nare dingen die zij heeft meegemaakt door haar Koreaanse uiterlijk in een witte omgeving. Deel twee zoomt in op haar zoektocht naar haar biologische familie en het derde en laatste deel gaat over hoe het leven van Nicole nu is. 

Wat je nooit zult weten geeft je als lezer een geheel andere kijk op adoptie. Naast dat het mooi kan zijn om een kind een beter leven te geven, zijn er ook een aantal nadelen. Zo lees je dat Nicole in een soort identiteitscrisis zat. Zij voelt zich niet wit omdat zij een Koreaans uiterlijk heeft, maar zij voelt zich ook niet Koreaans omdat zij niets weet van de cultuur van haar biologische ouders. Het is een enorm eerlijk verhaal met heel veel emotie. Wanneer je eenmaal gaat lezen in Wat je nooit zult weten dan zul je dit boek maar moeilijk los kunnen laten. De voornaamste emotie die je in het boek leest is loyaliteit. Aan de ene kant wil Nicole haar adoptieouders niet verloochenen, maar aan de andere kant wil zij ook haar biologische familie leren kennen. 

Wat je nooit zult weten maakt regelmatig sprongen in de tijd, vooral in het eerste deel. Steeds wanneer Nicole iets meemaakt roept dit herinneringen op. Door deze schrijfstijl lijkt het bijna alsof Nicole haar levensverhaal rechtstreeks aan jou vertelt. Dit maakt het boek heel intrigerend. 

Wat ik persoonlijk erg fijn vond aan Wat je nooit zult weten is dat de hoofdstukken relatief kort zijn. Hierdoor kun je ongemerkt heel veel hoofdstukken lezen in korte tijd. 

Concluderend heeft Nicole Chung met Wat je nooit zult weten een eerlijk en ontroerend verhaal geschreven over haar leven. Na het lezen van dit boek zal iedereen anders denken over adoptie. 

Recensie: Wat je nooit zult weten - Nicole Chung

Wat je nooit zult weten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nicole Chung werd maanden te vroeg geboren en vervolgens voor adoptie afgestaan door haar Koreaanse ouders. Ze groeide op in een liefhebbende witte familie, ervan overtuigd dat haar biologische ouders het ultieme offer hadden gebracht om haar een beter leven te geven. Met de jaren leerde Nicole leven met de vooroordelen die haar gezinsleden niet zagen en met de nooit-aflatende vragen over haar identiteit, van zichzelf en van haar omgeving. Tot ze zelf een kind verwachtte en de twijfel de kop opstak: was het mooie sprookje dat haar al die jaren werd verteld wel de hele waarheid?

  Teder en genuanceerd vertelt Nicole Chung over haar zoektocht naar de mensen die afstand van haar deden, over verrassende verbintenissen en over pijnlijke familiegeheimen. Wat je nooit zult weten is onmisbaar voor iedereen die zich ooit heeft afgevraagd: wat maakt je tot wie je bent?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen