• onze waardering

Buurtsupermens - Sayaka Murata RECENSIE

Recensie: Buurtsupermens - Sayaka Murata

In Buurtsupermens van Sayaka Murata volgen we Keiko Furukura. Zij werkt al haar hele leven in een Japanse buurtsuper als flexiwerker. Ze is ondertussen al 36 jaar oud en door haar baantje beschouwt haar omgeving haar als een hopeloos geval. Toch is ze zelf heel tevreden met haar baantje. Het vaste ritme en het duidelijk gestructureerde werk bevallen haar en zorgen ervoor dat ze de wereld rondom zich wat beter kan begrijpen. De druk van haar omgeving om eindelijk iets van haar leven te maken (een échte job te zoeken en het liefst ook een man) zorgen ervoor dat Keiko in een gekke situatie belandt….

Buurtsupermens van Sayaka Murata is oorspronkelijk in het Japans geschreven en die invloeden merk je duidelijk. Niet alleen zijn de namen van alle personages Japans, ook enkele Japanse gebruiken en de Japanse cultuur zijn mooi verwerkt in dit boek. Zo blijkt een buurtsuper in Japan helemaal anders georganiseerd te worden dan in België of Nederland en gelden in Japan totaal ander waarden en normen. Buiten dat het een fijn boek is om te lezen, kan je dus ook nog wat bijleren!

Keiko Furukura is een vervreemdend hoofdpersonage. Zij denkt helemaal anders over de wereld dan een gemiddeld persoon. Er wordt nooit genoemd of zij een bepaalde aandoening heeft, maar ik vermoed dat Keiko een vorm van ASS heeft. Ze houdt van duidelijke structuur en snapt de ongeschreven regeltjes in het sociale leven niet zo goed. Haar gedachtegangen zijn goed uitgewerkt door Sayaka Murata, je hebt het gevoel dat je écht een kijkje in haar hoofd hebt genomen. Die psychologische diepgang maakt dat je meerdere verhaallagen in het boek kan ontdekken

Buursupermens is een zeer vlot leesbaar boek! Sayaka Murata schrijft met snelle dialogen en geeft daardoor voldoende vaart aan het verhaal. Bovendien is het maar een zeer dun boekje (slechts 144 pagina’s) waardoor je het in een mum van tijd uit hebt. Ondanks de beperkte lengte van het boek weet de auteur de nodige diepgang in het verhaal te brengen. Nadat je het uit hebt, is er nog veel om over na te denken!

Dat einde is trouwens erg origineel gevonden! Door het boek heen wordt er duidelijk toegewerkt naar een climax aan het einde en dat wist zeker te verrassen.

Buurtsupermens van Sayaka Murata is een vlot lezend verhaal over een Japanse vrouw die op een heel andere manier denkt dan een doorsnee persoon. Het is erg interessant om een blik te werpen in haar hoofd en haar beweegredenen te ontdekken!

Recensie: Buurtsupermens - Sayaka Murata

Buurtsupermens

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De 36-jarige Keiko Furukura heeft al haar halve leven een uitzichtloos baantje als medewerkster van een Japanse buurtsupermarkt – en is daar volkomen tevreden mee. Van de mensen om haar heen begrijpt ze maar weinig, maar gelukkig heeft ze haar werk. Dáár heeft ze een functie, een handleiding om te volgen, klanten en collega's om in hun gedrag, kledingstijl en manier van praten te kopiëren, en komt ze tot leven. Hoewel Keiko zelf geen vuiltje aan de lucht ziet en dag in dag uit klanten verwelkomt, dagspecials aanvult en nieuwe managers ziet komen en gaan, oefenen haar familie en collega's steeds meer druk op haar uit om toch vooral snel een man te vinden en een échte carrière na te jagen – met alle gevolgen van dien.

  Buurtsupervrouw is een hartverwarmend, tikje nerdy en bevreemdend verhaal over een onvergetelijke outsider die zich afvraagt waarom normaal zo normaal is. En wat er eigenlijk zo abnormaal is aan abnormaal. Met veel humor en een scherpe pen bevraagt Murata de alomtegenwoordige druk om te conformeren, in een wereld vol ingewikkelde sociale conventies en vakjesdenkers.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen