• onze waardering

In tweestrijd - Jenna Blum RECENSIE

Recensie: In tweestrijd - Jenna Blum

Wat doe je, als je je bipolaire tweelingbroer Charles al 20 jaar niet meer gesproken hebt, en je een telefoontje krijgt van een psychiatrische inrichting met het nieuws dat hij opgenomen is? Karena Jorge weet het wel, ze gaat hem ophalen. Maar bij aankomst blijkt dat hij zijn hielen al heeft gelicht. Karena gaat achter hem aan met maar één aanknopingspunt. De tornado’s die hem van jongs af aan al hebben gefascineerd. Gelukkig gaat het tornadoseizoen net van start.

Na Het Familieportret komt Jenna Blum met In tweestrijd. Lezers van haar eerste roman zullen wellicht op het puntje van hun stoel zitten om ook dit boek in te duiken. Begrijpelijk, maar misschien ook een recept voor teleurstelling?

In tweestrijd is een indrukwekkend boek dat zich bezighoud met één van de meest gestigmatiseerde mentale ziektes die er op dit moment is: Bipolair. Deze stoornis kenmerkt zich door grote stemmingswisselingen op het extreme spectrum. Hoe passend dan, dat Blum ons in één van de meest extreme weersomstandigheden op deze aarde gooit in een zoektocht naar iemand met deze aandoening. We stappen Karena’s schoenen in en storten ons in de draaikolk van emoties, op jacht naar haar tweelingbroer Charles. De symboliek kon niet veel sterker zijn. Lange, uitputtende ritten (depressieve stemming) tegenover de opwinding van een tornado vinden en je zo dicht bij het gevaar bevinden.

Toch laat In tweestrijd je op een gegeven moment met een noodgang stoppen. Waar deel 1 zich nog bezighield met de zoektocht, de achtervolging, daar kabbelt deel 2 rustig voort. Het is natuurlijk niet voor niets dat Karena en Charles elkaar al 20 jaar niet hebben gesproken, en eindelijk is het moment daar. Je duikt het verleden in van deze tweeling. En waar de schok eigenlijk had moeten zitten, blijft dit toch een beetje uit. De welbekende ‘plot twist’ is voorspelbaar en gematigd en laat bijna een soort vieze smaak achter in je mond, omdat je toch wel wat meer had verwacht. Was dit echt genoeg om 20 jaar lang niet met elkaar te praten?

Deel 3 van In tweestrijd neemt je mee naar de toekomst, het genezingsproces. Blum brengt de tweeling dichter bij elkaar en hoewel dit op het eerste gezicht heel mooi lijkt, is de realiteit minder. Het is bijna geforceerd hoe Karena en Charles hun ‘happily ever after’ duiken.

Blum schrijft goed, daar zijn we het allemaal over eens. Maar na haar vorige succes is dit toch wel het mindere broertje. Als je In tweestrijd oppakt omdat je graag een ‘vervolg’ wilt hebben op Het Familieportret dan kun je het beter meteen weer wegleggen. Maar op zichzelf is dit een prima boek om een paar avonden mee op de bank door te brengen.

Ik geef dit boek 3 uit 5 hartjes

Recensie: In tweestrijd - Jenna Blum

In tweestrijd

 • Auteur:

  Jenna Blum
 • Verschenen:

  15 augustus 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789022587539
  Uitgever Boekerij
  384 pagina's
 • Uitgever:

  Boekerij
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als tiener is Karena Jorge de enige die haar tweelingbroer Charles in toom kan houden. Charles heeft een bipolaire stoornis die verergert naarmate hij ouder wordt, tot op het punt dat hij een gevaar wordt voor zichzelf en anderen. Op hun achttiende verjaardag rijden Charles en Karena met hun auto zo dicht mogelijk achter een tornado aan. Wat er dan gebeurt is zo verschrikkelijk dat de tweeling vanaf die dag het contact met elkaar volledig verbreekt.

  Twintig jaar later krijgt Karena een telefoontje van een psychiatrische inrichting waar Charles gedwongen is opgenomen. Ze besluit dat het tijd is om af te rekenen met het verleden en gaat haar broer ophalen, maar bij aankomst blijkt hij ontsnapt te zijn. Ze heeft maar één aanwijzing om hem op het spoor te komen: Charles is nog steeds gefascineerd door extreem weer en het tornadoseizoen is net begonnen…

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen