• onze waardering

Schoon Goud - Karin Slaughter en Lee Child RECENSIE

Recensie: Schoon Goud - Karin Slaughter en Lee Child

Toen Karin Slaughter en Lee Child aankondigden dat ze hun krachten wilden bundelen en een samenwerking zouden gaan schrijven over hun populaire personages Will Trent en Jack Reacher, sprong menig thrillerliefhebber een gat in de lucht. De karakters van de bestsellerauteurs zijn behoorlijk geliefd en hebben ondertussen allebei een flinke boekenreeks op hun naam staan. De confrontatie tussen de twee kon eigenlijk niet meer uitblijven en zou explosief moeten zijn. Maar is Schoon Goud ook echt de moeite waard om te lezen of zouden Will en Jack beter gedijen met een groter aantal pagina’s?

In de jaren 90 kwam een politieagent om het leven door twee kogels in het hoofd. Er waren een aantal verdachten, maar een concrete aanhouding is er nooit geweest en de zaak verdween in de archieven. Will Trent wordt op deze cold case gezet en zijn speurtocht leidt naar Fort Knox. Dit zwaarbewaakte pand van de overheid huist goudstaven en Will Trent wordt undercover als schoonmaker geplaatst. Daar ontmoet hij Jack Reacher, die wel verdacht veel van het signalement van de vermeende dader weg heeft…

Het boekje bevat slechts 128 pagina’s, waarvan Schoon Goud er nog geen honderd beslaat. De laatste paar pagina’s van het boek worden gevuld met het eerste hoofdstuk van Slaughters laatst verschenen (volledige) boek uit de ‘Will Trent’ reeks; Laatste Weduwe. Over Childs laatste boek zijn er geen previews te vinden. Wellicht de keuze van de uitgeverij gezien de immense populariteit van Slaughter in ons kikkerlandje.

De auteurs hebben een kort verhaal geschreven over twee mannen en dat zorgt er natuurlijk voor dat je een vlot en driftig verhaal verwacht. Vanaf de eerste bladzijde is de snelheid in Schoon Goud goed op dreef en ook heeft het verhaal absoluut geen tekort aan testosteron. Het verhaal draait voornamelijk om het ontwarren van de geheimen en hierdoor is er in het geringe aantal pagina’s geen ruimte voor uitdieping van de personages. Als je wil weten met wat voor soort karakters je te maken hebt, is het aan te raden om minimaal één boek over Will Trent of Jack Reacher te lezen. In de normale boeken krijgen de personages namelijk wel de aandacht die ze verdienen en hierdoor bouw je een band met ze op. Iets wat echt niet zal lukken door slechts Schoon Goud te lezen. 

De personages doen zonder moeite hun eigen ding en duidelijk is dat de verschillende schrijfstijlen van de auteurs elkaar nergens in de weg liggen. Ze lopen vloeiend in elkaar over. Dit is een mooie manier om verwarring te scheppen, want eigenlijk weet je niet helemaal zeker of de auteurs zich aan hun eigen personages hebben gehouden. Er zijn namelijk een aantal opmerkelijke verschillen met de karaktereigenschappen die de hoofdpersonages in de volledige boeken hebben. De echte fan zal deze verschillen meteen herkennen. Ze zijn gelukkig niet zo expliciet aanwezig dat het afbreuk doet op de personages. 

Schoon Goud is absoluut geen topper, maar een geweldige aanwinst in de collectie van de echte Will Trent of Jack Reacher fan. Het open eind geeft een mooie opening naar een vervolgdeel. Zouden de auteurs deze kans aangrijpen of is dit de eerste en laatste samenwerking tussen de twee personages?

Recensie: Schoon Goud - Karin Slaughter en Lee Child

Schoon goud

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jack Reacher en Will Trent. Twee keer zoveel actie.Twee keer zoveel drama. Dubbel zoveel problemen…

    Will Trent is bezig met een undercoveractie bij Fort Knox. Zijn missie: het oplossen van een ruim twintig jaar oude moordzaak. De naam van zijn verdachte: Jack Reacher.

    Jack Reacher is in Fort Knox op een eigen missie: hij probeert een crimineel verbond in het Amerikaanse leger te ontmantelen. Maar dan verschijnt Will Trent opeens ten tonele.

    Er is echter een veel grotere samenzwering aan de gang – een situatie die noch de speciaal agent, noch de ex-militair agent had kunnen voorzien. De enige optie die Jack Reacher en Will Trent hebben is samen te werken – als dat lukt…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen