• onze waardering

De man van St. Petersburg - Ken Follett RECENSIE

Recensie: De man van St. Petersburg - Ken Follett

De man van St. Petersburg van Ken Follett is een heruitgave van het boek dat oorspronkelijk in 1982 al is uitgekomen. De Britse schrijver Ken Follett was, voordat hij schrijver werd, journalist en zijn boeken getuigen van een brede en goede kennis van de geschiedenis en de Britse maatschappij. Hij debuteerde in 1978 met de oorlog-spionage roman Door het oog van de naald; gevolgd door Code Rebecca en zijn boeken daarna hebben altijd wel een basis in de schimmige wereld van spionage en de gevoelige internationale betrekkingen in de wereld. Zo ook De man van St. Petersburg.

De man van St. Petersburg speelt zich af in het Engeland van 1914. In de high society wereld van het Britse Hogerhuis en in het leven van Graaf Steven Walden en zijn Russische vrouw gravin Lydia. Hun dochter Charlotte is een van de debutanten in society dat jaar en vele politieke kopstukken, waaronder Winston Churchill zijn van de partij. Tijdens de party vindt er een aanslag plaats. De maatschappelijke sfeer in Europa is behoorlijk gespannen, met het Duitse keizerrijk dat steeds brutaler wordt bij het confisceren van gebieden en met de onrust die er in vele landen is, door de opkomst van het socialisme. Het gewone volk pikt het niet meer dat de rijken alleen maar rijker worden en de armen alleen maar armer. Vooral in Rusland is het heel erg. Feliks Ksjesinski is een van de mannen, die in opstand komt. Van eerst socialist is hij inmiddels anarchist en hij is de trouble shooter van zijn ondergrondse partij. Wanneer zij er lucht van krijgen dat de Russische Tsaar zijn neef, de Britse koning, om hulp vraagt en zijn adviseur en vertrouweling Graaf Orlov naar Engeland stuurt om te gaan onderhandelen voor een bondgenootschap, sturen zij Feliks om Orlov te liquideren en het bondgenootschap tegen te houden. De anarchisten willen dat Rusland hulpeloos blijft en verzwakt. Ze willen de revolutie.

Graaf Orlov logeert bij graaf Walden op Walden Hall en laat nu Feliks een heftige geschiedenis hebben met gravin Lydia Walden. Ooit vroeger in Sint Petersburg waren zij geliefden, maar een jongen uit het gewone volk kan nooit samen zijn met een meisje uit de adellijke kringen en Feliks wordt gevangen genomen en gemarteld en Lydia wordt uitgehuwelijkt aan de Britse aristocraat Walden.

Tot zover het toneel voor de spannende thriller De man van St. Petersburg. Als Feliks erin slaagt om het bondgenootschap tegen te houden, zou het wereldtoneel misschien wel helemaal veranderen. Alleen hoe goed Feliks ook is, hij heeft er niet op gerekend Lydia en haar dochter Charlotte te zien.

Ken Follett’s De man van St. Petersburg is een gedegen thriller, een roman van het oude soort. De acties zijn niet super snel, zoals tegenwoordig en de personen blijven over het algemeen een beetje vlak, maar de geschiedkundige feiten zijn waarheidsgetrouw beschreven en Ken Follett weet op een goede onderhoudende manier het verhaal te vertellen. Als je een beetje in je achterhoofd houdt dat het verhaal al in 1982 is geschreven, is het allemaal verklaarbaar en niet storend.

Je krijgt een goed inzicht in het tijdsbeeld van rond 1914. Een verwarrende tijd. De oude zekerheden verdwenen langzaam maar zeker. De maatschappelijke veranderingen laten zich niet langer meer tegenhouden. Socialisme en feminisme komen op en dit speelt een grote rol in De man van St. Petersburg. Waar Lydia zich nog schikte en gehoorzaamde aan de wil van haar vader en de druk van society, is Charlotte al heel wat tegendraadser en mondiger.

Wat vooral uit het boek naar voren komt is dat sommige gebeurtenissen heel toevallig lijken, maar dat al die toevalligheden toch een niet te stuiten kracht vormen, die een geheel andere uitkomst aan de geschiedenis kan geven en dat weet Ken Follett heel knap te mixen met een pakkend verhaal.

Al met al is het een fijn boek om te lezen. Spannend en onderhoudend. Daarom geef ik Ken Folletts De man van St. Petersburg 4 hartjes en ik kan het boek een ieder aanraden die van ‘gouwe ouwe’ historische thrillers houdt.

Recensie: De Man van St. Petersburg - Ken Follett

De man van St. Petersburg

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Londen, begin 1914: zijn naam is Feliks. Hij is naar Londen gekomen om een moord te plegen die de loop van de geschiedenis voorgoed zal veranderen. Feliks is een meester in het manipuleren, en heeft vele andere wapens tot zijn beschikking. Maar zijn tegenstanders zijn de voltallige Engelse politie, een briljante en invloedrijke lord, en de jonge Winston Churchill zelf. Tegen zo'n overmacht is niemand opgewassen – behalve de man van St. Petersburg.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

 • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

 • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

 • De regel van drie - Sam Ripley

 • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen