• onze waardering

Bob Popcorn - Maranke Rinck RECENSIE

Recensie: Bob Popcorn - Maranke Rinck

Ellis is gek op popcorn. Zo gek dat ze het wel elke dag eet!
En het is heel makkelijk te maken. Gewoon met de magnetron.
Leg het zakje mais in de magnetron. Stel de juiste tijd in.
Wacht rustig af ... maar dan opeens ploppen er twee armpjes en beentjes uit de korrel.
De korrel is een mannetje geworden, een heel ondeugend mannetje, dat Ellis het behoorlijk moeilijk maakt ...

Bob popcorn begint in Amerika waar een boer zijn maïsplanten met ‘Mega groei’ behandeld. De planten worden inderdaad heel groot, maar zijn maïskorrels blijken niet te poffen.
Hij gooit ze bij de andere maïs en verkoopt ze aan de fabriek die ze exporteert naar Nederland. Daar komen ze terecht bij popcorn-liefhebber Ellis. Helaas voor haar moet ze van
school en haar ouders gezond gaan eten en daar hoort popcorn niet bij. Maar ze kan echt niet zonder! In de schuur maakt ze stiekem popcorn, maar eentje wil er niet poffen.
In plaats daarvan komt er een mannetje uit, Bob Popcorn, genaamd. Dat is de start van een hilarisch verhaal over een maïskorrel die altijd honger heeft, zijn mond niet kan houden
en Ellis keer op keer in een lastig parket brengt.

De schrijfstijl van Maranke Rinck is simpel, kort en bondig wat aansluit bij het doel van het boekje: tijgerlezen van 5 tot 9 jaar. Rinck schrijft vanuit de hoofdpersoon Ellis.
Ellis is echt een meisje van deze tijd waarin veel kinderen zich zullen herkennen. Zo heeft ze twee hippe vaders, de juf op school is ineens van het gezonde eten en ze mailt net zo makkelijk met de fabriek in Amerika over Bob.

Bob Popcorn bevat 155 pagina’s wat voor kinderen die niet van lezen houden misschien een nadeel is, maar de hoofdstukken zijn kort wat het behapbaar maakt en ze zeker tot het eind geboeid blijven.
Het fijne van de tijgerleesboeken is de vormgeving. De teksten zijn ruim opgezet in een prettige leesletter. Tussendoor zijn er veel illustraties en wat stripelementen. Die afwisseling maakt dat je de boeken met plezier pakt!

De illustraties van Martijn van der Linden zijn prachtig! Het is een mix van paginagrote en wat kleinere potloodtekeningen in grijstoon, waarvan de achtergronden veelal realistisch zijn getekend en de personages illustratief. Ze bevatten veel details waardoor je er uren naar kunt kijken. Van der Linden heeft Bob Popcorn perfect weergeven, hij ziet er precies zo uit als Rinck hem beschrijft.
De vaders doen denken aan de vaders uit De luizenmoeder en Ellis en de kinderen in haar klas zien er eigentijds uit waardoor het verhaal echt gaat leven.

Bob Popcorn is zeker een aanrader voor beginnende lezers. Op de omslag van dit deel staat ‘zout’, waardoor het de suggestie wekt dat er ook een ‘zoet’ moet zijn.
En jawel deel 2 verschijnt voorjaar 2020. Zullen we dan te weten komen hoe het verder gaat met Bob, de boer uit Amerika en Ellis en haar vaders?


Recensie: Bob Popcorn - Maranke Rinck

Bob Popcorn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer Ellis op een dag popcorn maakt in de magnetron, gebeurt er iets vreemds. Een van de maïskorrels poft niet, maar zwelt op tot hij zo groot is als een kiwi. Er ploppen twee armpjes tevoorschijn en twee beentjes. Ellis staart de korrel aan, die nu een gezichtje heeft waarmee hij woedend terugkijkt…

  Het maïsmannetje heet Bob, en is geen gemakkelijk type. Hij slaapt niet, eet onvoorstelbaar veel en is nogal humeurig. Na een tijdje krijgt Ellis er genoeg van. Bob moet weg, maar waar laat je een reusachtige levende popcorn met driftbuien?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen