• onze waardering

Aan tranen heb je toch niks - Espen Dekko RECENSIE

Recensie: Aan tranen heb je toch niks - Espen Dekko

Aan tranen heb je toch niks gaat over een meisje dat pas haar vader is verloren. Ze kan niet goed met haar verdriet omgaan en ze huilt dan ook niet. In de zomervakantie gaat ze naar haar grootouders die aan een afgelegen fjord wonen. Hier wordt ze geconfronteerd met oude herinneringen, waardoor ze langzaam maar zeker het verlies van haar vader begint te verwerken.

Het verhaal begint mooi en je begrijpt meteen de essentie van het verhaal. Terwijl er in het begin nog niet heel veel gebeurt, is het verhaal toch meteen interessant en word je het verhaal ingetrokken. Dit komt mede door de schrijfwijze van schrijver Espen Dekko. Omdat je het verhaal leest vanuit de ogen van een jong meisje, is het taalgebruik niet moeilijk. Er wordt gebruik gemaakt van beeldspraak, maar het is allemaal goed te begrijpen. Hierdoor is het ook een geschikt boek voor jongere kinderen.

Alles in het boek wordt tot leven gebracht, omdat je het leest vanuit het perspectief van het meisje. Zo lijkt bijvoorbeeld een berg in de natuur, zijn eigen gedachtes te hebben. Ook dieren worden menselijker, omdat het meisje ze hetzelfde ziet als mensen. Dit maakt het verhaal heel ontroerend en mooi.

Wat opvallend is, is dat de namen van de personages nooit worden verteld. Zo weet je niet de hoe de grootouders en zelfs het meisje heten. Gek genoeg, heb je dit gedurende het verhaal nauwelijks door, wat laat zien hoe je echt in het verhaal wordt opgenomen.

Aan tranen heb je toch niks gaat vooral over de rouwverwerking. Hierdoor is het verhaal, zeker in het begin, niet heel spannend. Aan de ene kant kan het daardoor na een tijdje wat saai worden. Maar het is ook mooi om het hoofdpersonage langzaam te zien veranderen, net zoals dit in het echte leven ook gebeurt.

Kortom is Aan tranen heb je toch niks een ontroerend en mooi boek. De schrijfwijze van Espen Dekko is uniek door het gebruik van mooie beeldspraak. Je ziet alles door de ogen van het meisje, wat het ontzettend interessant maakt om te lezen. Het boek gaat over de rouwverwerking, waardoor er soms niet heel veel in het verhaal gebeurt. Hierdoor kan het boek wel mensen van alle leeftijden helpen met hun eigen rouwverwerking, of dat van anderen.  

Recensie: Aan tranen heb je toch niks - Espen Dekko

Aan tranen heb je toch niets

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een meeslepend verhaal over verlies en aanvaarding, en over de bijzondere band tussen kinderen en hun grootouders. Voor kinderen vanaf 10 jaar.
    Ik vraag me af of grote dieren meer verdriet hebben dan kleine omdat ze zo groot zijn. Walvissen en olifanten en zo. Bij mensen is het net andersom. Kinderen huilen meer dan volwassenen. Tenminste, de meeste kinderen. Ik niet. Ik wil niet, want dat haalt niets uit. Dat weet ik, omdat ik het al geprobeerd heb. Aan tranen heb je toch niks.
    Het meisje in dit verhaal brengt de zomervakantie door bij haar grootouders aan een afgelegen fjord. Haar vader is pas gestorven, maar ze huilt niet. Dat helpt niet, vindt ze. En dan spoelt er opeens een walvis aan op het strand.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen