• onze waardering

Het geheim van de schildpad – David van Bodegom RECENSIE

Recensie: Het geheim van de schildpad – David van Bodegom

In Het geheim van de schildpad laat schrijver en arts David van Bodegom de lezer kennismaken met verschillende theorieën over ouder worden en geeft inzichten voor een lang en gezond leven. Dit doet hij aan de hand van voorbeelden uit het dierenrijk en vergelijkingen hiervan met de mens.

De materie waarover geschreven wordt in Het geheim van de schildpad is best ingewikkeld te noemen. Er worden veel wetenschappelijke onderzoeken aangehaald en ingewikkelde theorieën over veroudering worden uitgelegd. Het is dan ook erg knap hoe David van Bodegom dit op een dergelijke begrijpbare wijze heeft weten op te schrijven. En dan ook nog op een manier dat je niet in de gaten hebt dat het eigenlijk heel ingewikkeld is wat je leest. Zijn vergelijkingen met dieren spreken hierbij erg tot de verbeelding. Zeker in combinatie met de verhalen rondom de aanleidingen van de wetenschappelijke onderzoeken die hiernaar zijn uitgevoerd. Zoals het verhaal rondom Galápagos-schildpad Harry die wel 175 jaar is geworden.

Het geheim van de schildpad is overzichtelijk opgebouwd in hoofdstukken waarin steeds een theorie over veroudering wordt uitgelegd. In latere hoofdstukken maakt David van Bodegom steeds meer stappen richting de huidige denkwijze en de overstap naar de veroudering bij de mens. Met als het perfecte laatste hoofdstuk: Inzichten voor een lang en gezond leven. Door deze opbouw zorgt hij eerst voor een goede basisinformatie bij de lezer om zo steeds elementen te kunnen toevoegen en bij zijn punt te komen. Wat tegelijkertijd een voor- en een nadeel is, is de hoeveelheid herhaling in het boek. Dit is om deze materie goed te kunnen uitleggen onmisbaar maar kan ook gaan storen.

De schrijfstijl van David van Bodegom is erg prettig en toegankelijk voor een groot publiek. Dat is meteen de grootste uitdaging bij het schrijven van een boek over wetenschappelijke onderwerpen. Met Het geheim van de schildpad is weer een stukje wetenschap toegankelijk geworden voor een groot publiek. Veroudering en het voorkomen daarvan is een onderwerp waar veel mensen zich mee bezig houden dus een wetenschappelijk onderbouwd boek over dit onderwerp zal voor velen interessant zijn.

Alles bij elkaar is Het geheim van de schildpad een echte aanrader. David van Bodegom heeft hiermee een gouden combi van goed onderbouwde informatie met een zeer aangename schrijfstijl te pakken.

Recensie: Het geheim van de schildpad – David van Bodegom

Het geheim van de schildpad

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In "Het geheim van de schildpad' onderzoekt verouderingsarts David van Bodegom de biologie van lang leven. Geen mens leefde ooit langer dan 122 jaar, maar schildpadden worden met gemak dubbel zo oud. Wat is hun geheim? Waarom verouderen sommige dieren zoveel langzamer dan andere? Hij laat de lezer kennismaken met diersoorten met bijzondere eigenschappen, zoals de brughagedis: een levend fossiel dat honderd keer zo oud wordt als andere hagedissen. En hoe komt het dat kreeften juist jonger lijken te worden naarmate ze verjaren? Aan de hand van vele fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, en de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we ook onze eigen veroudering beter begrijpen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen