• onze waardering

Onuitwisbaar - Edward Snowden RECENSIE

Recensie: Onuitwisbaar - Edward Snowden

Voormalig systeembeheerder bij de CIA, Edward Snowden, wist in 2013 de wereld te shockeren. Via de media werden er documenten over geheime spionagediensten van bekende overheidsinstanties uit Amerika naar buiten gebracht, waardoor de wereld op haar kop stond. Met Onuitwisbaar vertelt hij zijn eigen kijk op het verhaal. 

Onuitwisbaar is in drie delen opgedeeld. In het eerste deel reizen we terug naar de jaren 80 en leren we de auteur in zijn jeugdjaren kennen. Op een meeslepende en herkenbare manier vertelt hij hoe de computers in de maatschappij werden geïntroduceerd en hiermee ook het internet. De manifestatie interesseerde hem ontzettend en hij maakte zichzelf wijs in de complexe wereld van informatietechnologie. Daarna nemen we een sprong in de tijd en komen we in het tweede deel van het boek terecht. Hierin is Snowden een aantal jaar ouder en via meerdere baantjes komt hij uiteindelijk op de plaats terecht waardoor hij niet zo goed weet wat hij met zichzelf aan moet. Hij twijfelt ontzettend tussen goed en kwaad en door zijn terughoudendheid wordt hij een eenzaat in zijn gedachten. Hij kan en mág namelijk geen woord naar buiten brengen over zijn worsteling en langzaam maar zeker wordt het een kwelling. Deze twee delen zorgen voor een autobiografische toon in het boek. De feiten over de vrijgegeven documenten worden namelijk pas in het derde deel weergeven en doordat Snowdens verleden zo nauwkeurig wordt omschreven, wordt het een erg persoonlijk verhaal.

Het derde deel van het boek beslaat de gebeurtenis waarmee hij de wereld op haar kop zette. Het gaat nergens te diep op de materie in, maar geeft toch een riant en onverbloemd inzicht over de gang van zaken bij de overheid. Snowden noemt zelfs een aantal alledaagse voorbeelden die je tijdens het lezen aan het denken zetten. Vanzelfsprekend besef je je natuurlijk wel dat niets op internet geheim blijft, maar juist door deze doorsnee voorbeelden wordt het bewustzijn nog een tikkeltje groter. En dit denkbeeld is flink benauwend. 

Hoewel Onuitwisbaar een behoorlijk specifiek onderwerp heeft, is het toch gemakkelijk leesbaar. De auteur heeft goed zijn best gedaan om er een samenhangend geheel van te maken dat gemakkelijk te begrijpen blijft voor de mensen die niet heel erg bekend zijn in deze wereld. Helaas blijft computertechnologie een behoorlijk droge stof en het weet dan ook niet aan taaie stukken te ontsnappen. De vertelling van de auteur verloopt soepel. Hij is open over zijn gedachtes en daden en dit zet je wederom aan het denken. Zijn grootschalige verklaringen hebben een boel duidelijk gemaakt en hiermee een stempel weten te drukken. Niet alleen op het leven van de gemiddelde mens, maar ook zijn eigen leven is behoorlijk op de schop gegaan. Zo woont hij ruim zes jaar later nog steeds onder asielaanvraag in Rusland. Zijn vrijheid is niet meer vanzelfsprekend en hieruit wordt duidelijk dat hij wel 100 procent achter zijn keuze moest staan om de instanties te verraden... Het wekt een leuke gewetensvraag op: wat zou jij in zo'n situatie doen?

Onuitwisbaar geeft een bijzonder kijkje achter de schermen van instanties waar wij nauwelijks mee te maken hebben en is hiermee een eye-opener. Snowden doet een goede poging om de droge stof tot een vloeiend geheel te maken, maar krijgt het toch niet voor elkaar om de taaiheid van de materie te ontharden. 

Recensie: Onuitwisbaar - Edward Snowden

Onuitwisbaar

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In 2013 schokte de 29-jarige Edward Snowden de wereld toen hij brak met de Amerikaanse geheime diensten en onthulde dat ze in het allergrootste geheim proberen al ons digitale verkeer – elk telefoontje, elk bericht, elke e-mail – op onvoorstelbaar grote schaal te verzamelen en vast te leggen. Van iedereen die zich online begeeft, wordt zo een permanent en onuitwisbaar dossier bijgehouden.
    Zes jaar later, op 17 september aanstaande, verschijnt Onuitwisbaar, waarin Edward Snowden voor het eerst zijn volledige verhaal vertelt. In dit uiterst meeslepende boek laat hij zien hoe een intelligente jongen uit een idyllische buitenwijk, die opgroeide aan het begin van het internettijdperk en die daar al snel de opwindende vrijheid van ontdekte, later een digitale spion werd die mee zou bouwen aan het grootste surveillancenetwerk ooit. Snowden vertelt indringend hoe hij daarna in grote gewetensnood raakte en uiteindelijk, in ballingschap, uit zou groeien tot het geweten van ons online bestaan. Onuitwisbaar is niet alleen scherpzinnig, elegant en overtuigend geschreven, maar ook indrukwekkend en ontluisterend; het heeft alles in zich om een klassieker te worden.
    "Terwijl ik door die tunnel liep, werd het me ineens duidelijk: hier voor me lag mijn toekomst. Ik wil niet beweren dat ik op dat moment een besluit nam. Zo neem je de belangrijkste beslissingen in je leven niet. Die neem je onbewust. (…) Dat was het cadeau dat ik mezelf gaf op mijn 29ste verjaardag: het besef dat ik een tunnel was ingegaan die uiteindelijk zou uitkomen bij één enkele, nog niet helder omlijnde daad.'

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen