• onze waardering

Donderkopje - Benji Davies RECENSIE

Recensie: Donderkopje - Benji Davies

Donderkopje is een ontroerend prentenboek van Benji Davies. Je volgt het verhaal van Donderkopje. Een kikkervisje dat samen met haar broertjes en zusjes in de vijver leeft. Op een dag merkt Donderkopje dat er steeds minder broertjes en zusjes om haar heen zijn en dat zij nog de enige is met een staartje… En dan is er ook nog die enge Dikke blub… 

Donderkopje begint met het voorstellen van Donderkopje. Sommige prenten van dit boek zijn over de gehele spread gemaakt. Dit maakt dat je als lezer en luisteraar direct in het verhaal zit en je bijna het gevoel hebt dat je bij Donderkopje in de vijver zit. De prenten zijn vaak donker van kleur en het oog van Donderkopje is dan vaak het enige wat fel gekleurd is. Hierdoor gaat alle aandacht naar haar toe en gaan de kinderen extra meeleven met Donderkopje. Andere prenten zijn echter in beslag genomen door één enkele pagina. Deze afwisseling vond ik persoonlijk erg prettig en maakt het boek wat mij betreft mooier en minder saai. 

Daarnaast is het boek ook heel erg leerzaam. Je leert hoe een kikkervisje uiteindelijk uitgroeit tot kikker en alle hierbij behorende transformaties zijn goed zichtbaar. 

Donderkopje bevat soms spannende gedeeltes. Deze zijn afgewisseld met wat minder spannende delen wat ervoor zorgt dat het boek mooi in balans is. Kinderen zullen ademloos luisteren naar het avontuur van Donderkopje. Wat ik daarnaast erg sterk vind aan Donderkopje is dat er naast het voorlezen ook een rekenactiviteit aan bod komt. Wanneer Donderkopje telt hoeveel broertjes en zusjes er eerst waren en nu nog zijn, wordt er teruggeteld van 10 naar 3. Kinderen zullen automatisch zelf ook mee gaan terugtellen wanneer dit boek wordt voorgelezen. 

Er is in Donderkopje op een mooie manier gespeeld met lettertypen. Zo is het lettertype anders wanneer Dikke blub geluid maakt en wanneer Donderkopje omhoog, omhoog en omhoog zwemt zijn deze woorden rechtsboven elkaar gedrukt. Dit maakt dat kinderen deze begrippen ook direct goed begrijpen. 

Concluderend heeft Benji Davies met Donderkopje een ontroerend prentenboek gemaakt over een donderkopje in de vijver dat langzaam zijn broertjes en zusjes ziet verdwijnen, of is er iets anders aan de hand? 

Recensie: Donderkopje - Benji Davies

Donderkopje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Donderkopje is het nieuwe, hartverwarmende prentenboek van Benji Davies, bekend van De kleine walvis (Prentenboek van het Jaar 2017) en Het eiland van opa.
  Donderkopje is een kikker. Nou ja, bíjna dan. Ze is nog klein. Veel kleiner dan haar broertjes en zusjes. Ze is zo klein dat ze twee keer zo snel moet zwemmen om de anderen bij te houden. En ook om uit de buurt van Bolle Blub te blijven. Als haar broertjes en zusjes één voor één verdwijnen, vraagt Donderkopje zich af wat er met hen gebeurd is en waarom zij als enige is achtergebleven…
  Een betoverend verhaal over opgroeien voor alle (klein)kinderen en hun voorlezende (groot)ouders!
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Throne of Glass fancast favorieten

 • 7x de leukste bookish items met kaarten uit fantasy boeken

 • Onze aanraders voor Netflix in maart

 • Agent en Boef: Boevenstreken - Tjibbe Veldkamp

 • Brandende meisjes - C.J. Tudor

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen