• onze waardering

Ooit zul je het begrijpen - Virginie Grimaldi RECENSIE

Recensie: Ooit zul je het begrijpen - Virginie Grimaldi

Julia - het hoofdpersonage in Ooit zul je het begrijpen van Virginie Grimaldi - krijgt in een korte tijd veel voor haar kiezen. Zo verliest ze niet alleen haar vader en geliefde oma, maar ook haar vriend Marc. Julia besluit het roer om te gooien en haar goede baan in Parijs te verlaten voor een tijdelijke positie in verzorgingstehuis Les Tamaris in Baskenland. Daar krijgt ze de rust en ruimte om haar leven te overdenken en zichzelf terug te vinden, maar is ze eigenlijk nog wel wie ze dacht dat ze was?

Bij het lezen van de titel weet je niet echt wat je kunt verwachten. Gaat het hier om een feelgood boek of een serieuze roman? Al snel merk je dat het een perfecte mix is tussen beide genres. Grimaldi is niet bang om zware onderwerpen zoals verlies en rouw aan te halen, maar dat gaat wel gepaard met een flinke dosis humor. Hoofdpersoon Julia is hier het ultieme voorbeeld van. Ze zit mentaal best wel in de knoop, maar haar grappige persoonlijkheid en grote zelfspot maken haar ontzettend benaderbaar. Daardoor leef je vanaf het eerste moment al met haar mee. Ook de andere personages zijn zorgvuldig uitgewerkt en dragen allemaal bij aan de gelaagdheid van dit boek.  

De setting van Ooit zul je het begrijpen is lekker origineel en daarmee gelijk interessant. Grimaldi vertelt door Julia’s ogen hoe bijzonder het eigenlijk is om met ouderen te werken. Een onderwerp dat, gezien de hoeveelheid eenzame ouderen, zeker wat extra aandacht verdient. Op een realistische manier lees je over de moeilijkheden én mooie momenten van de bewoners en hun verzorgers. Letterlijk met een lach en een traan, want in Les Tamaris gaat er geen dag voorbij zonder evenementen of opstootjes. En dan hebben we het nog niet eens over de romantiek die onverwachts op het toneel verschijnt...

Ooit zul je het begrijpen is een heerlijke roman om jezelf helemaal in te verliezen. Ver weg van de hectiek van de stad, met lange, betekenisvolle dagen en onbezorgde nachten. De excentrieke ouderen geven met al hun wijsheden en lang verborgen geheimen net dat beetje extra jeu. Het is een boek dat je meeneemt in alle fases van het leven en je weer even laat beseffen dat je moet genieten van het hier en nu. 

Voor dit verhaal had ik nog nooit gehoord van Virginie Grimaldi, maar na het lezen van Ooit zul je het begrijpen zit ik alweer klaar voor haar volgende roman. Als het haar dan opnieuw lukt om de lezer hardop te laten lachen en hier en daar een traan te laten wegvegen, is het wat mij betreft weer vijf hartjes waard.

Recensie: Ooit zul je het begrijpen - Virginie Grimaldi

Ooit zul je het begrijpen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer Julia in één klap haar vader, vriend en lievelingsoma verliest, stort haar wereld in. Ze besluit het roer om te gooien en solliciteert voor een baan als psycholoog in een verzorgingshuis in Zuid-Frankrijk, vlak bij haar familie. Ze ziet ertegenop, maar wil alles doen om weer gelukkig te worden.
    Julia ontdekt dat de bewoners van Les Tamaris een rijk leven hebben gehad en dat ze veel van hen kan leren. Langzaam geeft ze haar verdriet een plaats en in haar groeit een grote liefde voor alle opa's en oma's. En als ze de kleinzoon van een van de bewoners ontmoet, lijkt haar leven opeens een heel andere wending te nemen…
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen