• onze waardering

Misschien is het anders - David Yoon RECENSIE

Recensie: Misschien is het anders - David Yoon

Frank Li is een ‘Korean American’ en dat laten zijn ouders hem geen enkel moment vergeten. Zij houden vast aan hun tradities en dat geeft onder andere problemen als het op vriendjes en vriendinnetjes aankomt. Frank’s zus Hanna heeft daar al op een harde manier kennis mee gemaakt en nu probeert Frank een gelijkaardige catastrofe te ontwijken. Hij doet dat door te fake-daten met Joy, die in hetzelfde schuitje zit, terwijl hij eigenlijk date met de blanke Brit.

Op bijna elke pagina van Misschien is het anders vind je liefde terug, in alle vormen. De liefde die Frank voor zijn ouders voelt en zij voor hem, is erg belangrijk in het verhaal, misschien wel belangrijker dan de romantische gevoelens van Frank tegenover meisjes. De band met zijn ouders is moeilijk, omwille van hun strakke opvoeding en de ban die ze daarmee op veel dingen leggen. Ze wijken moeilijk af van vooropgestelde doelen en ze snappen niet altijd dat hun doelen niet per se het geluk van hun kinderen zullen garanderen. Toch is het erg verterend om te zien hoe Frank toch zijn best doet om zijn ouders gelukkig te maken en over het geheel genomen krijg je het idee dat Frank een gehoorzaam kind is. Een kind waar zijn ouders trots op mogen zijn.

Frank Li komt echt tot leven door de woorden van David Yoon. De auteur slaagt erin om een personage neer te zetten dat rijk is qua gevoelens en in interviews geeft hij ook toe dat dit boek gebaseerd is op persoonlijke ervaringen. Als lezer kan je dit absoluut merken en het geeft Misschien is het anders het soort warmte mee dat in veel boeken ontbreekt. Ook al liggen de tradities van Frank’s ouders ver weg van wat de gemiddelde lezer in Nederland zal herkennen, toch voelt het geheel erg realistisch aan en je snapt helemaal wat Yoon bedoelt.

Misschien is het anders is geschreven in een erg bondige stijl. Korte zinnen volgen elkaar soms in een soort staccato op. Op bepaalde momenten past dat precies bij wat het personage doormaakt qua gevoelens, maar op andere momenten smacht je als lezer naar een wat vloeiender taalgebruik. Dat is vooral iets wat in het begin van het boek van belang is. Hoe verder je komt, hoe meer je went aan deze schrijfstijl en dan merk je eigenlijk niet meer op. Het grote voordeel van de stijl is dat de essentie van het verhaal steeds duidelijk is en de thema’s die Yoon aansnijdt heel goed uit de verf komen.

Je kan je tijdens het lezen perfect voorstellen dat Misschien is het anders ooit verfilmd wordt en dan zal het niet makkelijk worden om David Yoon’s woorden om te zetten in scènes die ze recht doen. Het verhaal is erg aansprekend en uitermate geschikt voor het witte doek, maar dit boek wordt bijzonder gemaakt door de manier waarop het verteld wordt. Liefde, vriendschap, familie en verdriet worden in een minderheidscultuur ondergedompeld en dat maakt dit boek memorabel. Er zitten genoeg emotionele momenten in, maar ook genânte situaties worden niet gemeden en dat maakt het meer dan eens grappig om te lezen. Laat je meevoeren op de keuzes die Frank maakt om zijn laatste jaar voor hij naar de universiteit moet te overleven en laat je door hem vertederen. Toegegeven, het plezier begint al bij de fantastische titel en bijhorende cover en op het einde van het boek ben je gewoon in staat om een spandoek te maken waarop staat ‘Go Frank!’.

Recensie: Misschien is het anders - David Yoon

Misschien is het anders

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een eigenzinnig, knap en romantisch coming-of-ageverhaal.

    Voor lezers van Rainbow Rowell, Nicola Yoon, John Green, Becky Albertalli en Adam Silvera.

    Frank Li is een Limbo – zijn zelfverzonnen term voor Koreaans-Amerikaanse kinderen die gevangen zitten tussen enerzijds de traditionele verwachtingen van hun ouders en anderzijds hun Amerikaanse omgeving. Zijn ouders hebben één regel wanneer het over relaties gaat: date een Koreaanse. Dat wordt moeilijk wanneer Frank verliefd wordt op de slimme, mooie, maar ook witte Brit.

    Mede-Limbo Joy heeft hetzelfde probleem, dus ze sluiten een deal: ze doen alsof ze met elkaar daten om zo hun ouders om de tuin te leiden. Het lijkt een perfect plan, maar uiteindelijk leiden hun nepdates ertoe dat Frank zich afvraagt of hij de liefde – en zichzelf – ooit echt goed begrepen heeft.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen