• onze waardering

Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had - Joukje Akveld RECENSIE

Recensie: Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had - Joukje Akveld 

Olle heeft een zus. Een heel stomme! Ze vindt niets leuk, zeurt over alles. Dit is saai, dat is dom. Maar Olle ziet dat heel anders. Of heeft hij toch die bril nodig?

In Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had maken we kennis met de familie van het varkentje Olle; zijn vader, moeder en 'stomme' zus. Samen doen ze leuke dingen. Waar zijn zus overal om zucht, uitroept dat het saai, stom of lelijk is, ziet Olle veel leukere dingen. Koeien worden bizons, de boot van papa is geen gewone, maar een heus piratenschip inclusief muizenpiraten en er komt ook een circusstoet voorbij. Als Olle op een dag op school de letters op het bord moet oplezen noemt hij niet de letter maar het figuurtje dat hij er in ziet. En dat zien, daar schort het aan volgens de juf. Olle heeft een bril nodig. En dat vindt iedereen behalve hijzelf.

Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had is eerder verschenen als prentenboek.
Joukje Akveld herschreef de tekst en maakte het geschikt voor beginnende lezers vanaf 7 jaar. De zinnen zijn hierdoor kort en simpel, maar Akveld slaagt erin om er een soort droge humor in te vangen, waardoor je als volwassene ook plezier aan het boekje beleeft. Het thema dat ze in Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had aansnijdt zet aan tot nadenken over hoe je zelf de wereld om je heen ziet. Zie je alles zoals anderen, of stel je je hoofd en hart open voor nieuwe ervaringen en maak je die net een beetje mooier dan ze zijn? Een heel goed onderwerp om samen met je (klein)kinderen te bespreken.

De in 2014 overleden Sieb Posthuma maakte in 2012 de tekeningen voor Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had. Alle oorspronkelijke illustraties zijn voor deze uitgave opnieuw gebruikt en zo leeft zijn kleurrijke oeuvre voort. Voor dit boek koos hij voor waterverf in zachte pasteltinten, veelal in de kleur big-roze. Alle dieren in boek hebben een bril op en de uitdrukkingen op de snoeten van de beesten (met droge humor zoals Akveld beschrijft) zorgen dat het verhaal echt gaat leven. De zus van Olle ziet er echt stom uit en zijn juf is er zo een die je niet graag voor de klas wilt hebben.

Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had is een fijn boekje voor de beginnende lezer met een goed thema, ‘de kracht van fantasie’, waar je veel kanten mee op kunt. Filosofeer met je kind over wat je allemaal in alledaagse dingen kunt zien. Spoor hem of haar aan om eens anders naar iets te kijken en doe dat zelf ook eens.

Recensie: Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had - Joukje Akveld 

Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Of ze nu onderweg zijn met de auto, de boot of de trein, Olles zus verveelt zich altijd. Daar begrijpt Olle niks van: er is zo veel te zien! Bizons met scherpe horens, acrobaten met een rood jasje, superslimme piraten… Maar op school ziet Olle andere dingen op het bord dan de juf zou willen. Hij ziet vissen met staarten en vogels met grote bekken. Jij hebt een bril nodig, zegt juf. Ze denkt altijd dat ze gelijk heeft, net als zijn zus. Maar Olle weet zeker dat hij geen bril nodig heeft!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen