• onze waardering

Elke dag, Lekker & Simpel – Sofie & Jorrit van Daalen Buissant des Amorie RECENSIE

Recensie: Elke dag, Lekker & Simpel – Sofie& Jorrit van Daalen Buissant des Amorie

Elke dag, Lekker & Simpel is een nieuwe uitgave van het eerste kookboek van ‘Lekker en Simpel’. Auteurs Sofie en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie hebben hiervoor bijna alle recepten opnieuw gemaakt en gefotografeerd naar de ideeën van deze tijd. Er zijn meer groenten en kruiden in verwerkt en daarnaast hebben ze in deze nieuwe uitgave de 50 meest populaire recepten van hun blog toegevoegd. Met 150 recepten vind je in deze nieuwe uitgave inspiratie voor iedere dag van de week!

Elke dag, Lekker & Simpel begint met een inhoudsopgave waar de recepten heel overzichtelijk zijn onderverdeeld in de hoofdstukken ‘ontbijt’, ‘hoofdgerechten’, ‘bijgerechten’, en ‘zoete recepten’. Binnen deze hoofdstukken zijn weer afzonderlijke onderverdelingen te vinden voor bijvoorbeeld, soepen, ovengerechten, vegetarisch of vis. Zo vind je in een oogopslag het perfecte gerecht waar je op dat moment zin in hebt.  Opvallend is dat deze hoofdstukverdeling verder in het boek nergens terug te vinden is. Dat is aan de ene kant jammer, omdat hoofdstukken een boek – en zeker een kookboek – overzichtelijk maken, maar aan de andere kant stoort het zeker niet. De inhoudsopgave is hiervoor duidelijk genoeg.  

Alle recepten zijn voorzien van kleurrijke foto’s van het gerecht. Net als de titel zijn ook de foto’s simpel maar doeltreffend. Je ziet duidelijk wat voor resultaat je kunt verwachten van het recept. Zo kun je ook op het oog een recept uitzoeken! Sommige pagina’s bevatten twee recepten, waarvan de ene een variatie is op het andere recept. Denk hierbij aan een variant met kip en bijvoorbeeld een vegetarische variant. Wat Sofie en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie in Elke dag, Lekker & Simpel slim hebben gedaan, is de recepten van een kleur voorzien. Zo zie je direct of een gerecht vlees, gevogelte of vis bevat, of dat het gerecht vegetarisch is.  

Elke dag, Lekker & Simpel maakt zijn naam zeker waar. De recepten bevatten allemaal ingrediënten die velen ongetwijfeld standaard in huis hebben. Denk hierbij aan pasta’s, knoflook, kruiden als oregano en tijm en groenten als broccoli, paprika en courgette. Hierdoor zijn alle gerechten laagdrempelig te maken en vereisen ze geen ellenlange ritjes naar de supermarkt. De bereidingstijd ligt over het algemeen tussen de 10 en 30 minuten (met een enkele uitzondering), plus nog eventuele oventijd die kan oplopen tot ongeveer 3 uur wanneer je bijvoorbeeld hachee maakt. De meeste recepten staan dan ook zeker in een handomdraai op tafel.

Met deze regenachtige herfstdagen besloot ik twee ovenschotels met aardappel te maken. Stevige maaltijden waarmee je je na een lange werkdag lekker op de bank kunt nestelen.  Als eerste heb ik de ‘Jachtschotel met gehakt’ gemaakt en vervolgens een ‘Zoete aardappel ovenschotel met sperziebonen’.

Jachtschotel met gehakt

Deze schotel is perfect voor een typische herfstdag en is erg simpel om te maken. Alles gaat, met uitzondering van de aardappels, in één pan. Ideaal! Met slechts 11 ingrediënten, waarvan een deel ongetwijfeld standaard in de (koel)kast staat, zet je in een klein half uurtje deze schotel in de oven. De basis van de schotel bestaat uit een mengsel van onder andere gehakt, prei, wortel en ui, met daaroverheen de aardappelpuree. Het resultaat is een stevige maaltijd die helaas wel wat pit mist. Er zit niet veel vocht in zowel het mengsel als de aardappels, waardoor de combinatie een beetje droog wordt. Met wat meer tomatenpuree of tomatenblokjes was dit waarschijnlijk al een stuk minder geweest. Daarnaast zouden er wat mij betreft wat meer kruiden in mogen. Nu breng je het recept alleen op smaak met knoflook, een laurierblaadje en een snufje zout en peper. Met wat meer kruiden bereik je meer de smaak van een goede jachtschotel. Ook het toevoegen van bijvoorbeeld champignons en wellicht een klein beetje bouillon met rode wijn zou de jachtsmaak ten goede komen.  Desalniettemin is deze schotel een goede keus om ’s avonds op tafel te zetten.

 

Zoete aardappel ovenschotel met sperziebonen 

Deze ovenschotel is een lekker en lichter herfstgerecht dankzij het gebruik van zoete aardappel. Ook dit recept is eenvoudig te maken omdat je weer één mengsel maakt met een laagje aardappel erop. De zoete aardappels geven een heerlijke smaak af en de kruiden die worden gebruikt komen subtiel naar voren. Met name de tijm is duidelijk te proeven en is erg lekker in combinatie met de rest. Door het gebruik van tomatenblokjes en tomatenpuree is de schotel lekker sappig en zijn de smaken goed met elkaar vermengd. De combinatie met zoete aardappel is perfect en maakt het gerecht wat lichter dan met gewone aardappel. In slecht 45 minuten zet je met deze ovenschotel een heerlijk gerecht op tafel!

Elke dag, Lekker & Simpel van Sofie en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie doet zijn naam zeker eer aan. De recepten in dit boek zijn geschikt voor iedere dag van de week. De gerechten zijn misschien niet allemaal even verrassend of bijzonder, maar met 150 recepten zet je wel elke dag een heerlijke maaltijd op tafel. En ook voor wanneer je wat meer (oven)tijd hebt, vind je er de perfecte maaltijd! Van ontbijt tot nagerecht; de keus is aan jou!

Recensie: Elke dag, Lekker & Simpel - Sofie& Jorrit van Daalen Buissant des Amorie

Lekker & simpel - Elke dag

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    150 populaire recepten van Sofie en Jorrit

    Het heeft even geduurd, inmiddels duizenden vragen en mailtjes verder, maar nu is het eindelijk zover... de nieuwe uitgave van het eerste kookboek van Lekker en Simpel is een feit. Sofie & Jorrit hebben niet zomaar de tekst en foto's geknipt en geplakt en 'hup naar de drukker ermee'. Nee, bijna alle recepten zijn opnieuw gemaakt, gefotografeerd en opgepoetst naar de ideeën van deze tijd. Er zijn bijvoorbeeld meer groenten en kruiden toegevoegd. En misschien nog wel belangrijker om te weten, er staan 50 extra recepten in, namelijk de 50 populairste recepten van onze blog (www.lekkerensimpel.com).

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen