• onze waardering

Paarden vliegen businessclass - Olaf Koens RECENSIE

Recensie: Paarden vliegen businessclass - Olaf Koens

Journalist en auteur Olaf Koens brengt vanuit zijn woonplaats Istanboel regelmatig als correspondent het nieuws van de dag uit het Midden-Oosten naar onze televisies via het nieuwsprogramma RTL Nieuws. Met het idee om zijn korte berichten tot een boek te bundelen werd Paarden vliegen businessclass geboren. Hij zet de -soms wat bijzondere- relatie tussen mens en dier op de kaart en focust zich op verschillende landen uit het Midden-Oosten. 

'In de Verenigde Emiraten worden vogels verzorgd, verpleegd en in auto's met airconditioning rondgereden. Hier schiet men ze zonder pardon uit de lucht.'

De auteur neemt zijn lezers zonder moeite en met flink wat humor mee naar de wondere wereld waarin dieren centraal staan. Vergis je echter niet. De luchtige schrijfstijl weet namelijk genadeloos door te dringen. Er wordt redelijk diep op de materie ingegaan, maar doordat de auteur nergens filosofisch te werk gaat, blijft het toch nog aan de oppervlakte drijven. Hij zet kwesties op de kaart waarvan je ooit wel gehoord hebt, maar waarschijnlijk nooit verder over hebt nagedacht. In Koeweit is de paardensport bijvoorbeeld erg belangrijk. Rijke inwoners kopen hun paarden vanuit het buitenland en laten ze invliegen. De zomerse temperaturen gaan in Koeweit echter richting de 50 graden Celsius en dat is voor de paarden niet uit te houden. Hierdoor gaan de paarden in de zomermaanden weer terug naar het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Door deze handelingen is er een heuse branche ontstaan, die de paarden van begin tot eind kan begeleiden. Het is een bizar besef dat er zoveel geld in in dit wereldje omgaat. Juist omdat het enige doel het aanzien van de eigenaren lijkt te zijn... 

Niet alle vertelsels in Paarden vliegen businessclass zijn overigens zo luchtig als de paardenbranche in Koeweit. Het verhaal over de Gazastrook maakt een onuitwisbare indruk en zet vraagtekens bij de handelswijze van de mens. Het stuk land wordt voornamelijk  bewoond door vluchtelingen uit Palestina, waar ze met ruim twee miljoen mensen een stukje land bewonen wat qua oppervlakte ongeveer net zo groot is als ons eiland Texel. Ze kunnen geen kant op. Koens vertelt zonder blikken of blozen dat er door dierenrechtenorganisatie Four Paws een reddingsactie wordt uitgevoerd om een aantal wilde dieren uit de penarie te helpen. De auteur blijft neutraal met zijn oordeel, maar krijgt het wel voor elkaar om je na te laten denken. Want waarom kunnen dieren de Gazastrook wel verlaten en blijven de mensen opgesloten in dat helse oorlogsgebied? 

Is een dierenleven meer waard dan dat van een mens? Of schuilt er meer achter de reden van de reddingsacties? Op een bepaald moment geeft de auteur een openhartig gesprek met dierenarts Khalil van Four Paws in letters weer. Het antwoord van de dierendokter is hard en bevat geen poespas of smoesjes. Het is een aanklacht tegen tegenwerkingen en de beweegredenen zijn met slechts een enkele passage duidelijk.

Paarden vliegen businessclass is een ontzettend interessant boek. Gebeurtenissen uit het verleden en het heden worden op een moderne manier besproken, zonder partij te kiezen. De auteur geeft aan dat hij sommige dingen niet begrijpt, maar laat het daarbij zonder daadwerkelijk partijdig te worden. Paarden vliegen businessclass brengt verschillende visies aan het licht en geeft genoeg ruimte om er zelf over na te kunnen denken. 

Recensie: Paarden vliegen businessclass - Olaf Koens

Paarden vliegen businessclass

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Aleppo worden gevechten stilgelegd om dierentuindieren een vrijgeleide te geven naar Turkije. In de Golf worden duizenden paarden wanneer het te warm voor ze wordt eersteklas naar een minder warm land gevlogen. Dieren uit een dierentuin in de Gazastrook worden geëvacueerd vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven, terwijl de grens voor mensen hermetisch is afgesloten. En hoe kan het dat vogels worden verdacht van spionage en in de gevangenis hun lot moeten afwachten?
    In Paarden vliegen businessclass trekt Olaf Koens langs de rafelranden van het Midden-Oosten – van de stoffige straten van Gaza tot de blinkende woestijn van Qatar, van het kalme Turkse platteland tot de slagvelden in Syrië en Irak. Hij stuit op ontroerende en soms ronduit lachwekkende verhalen waardoor de indruk wordt gewekt dat men meer om dieren dan om mensen geeft. In ieder geval legt het lot van de dieren op een pijnlijke manier de ellende, de hoop en de vrees van een hele regio bloot.
    Paarden vliegen businessclass is een tragische en hilarische zoektocht naar de relatie tussen mens en dier in het Midden-Oosten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen