• onze waardering

De P.S. I Love You Club - Cecelia Ahern RECENSIE

Recensie: De P.S. I Love You Club - Cecelia Ahern

Zeven jaar geleden is Holly’s man Gerry overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Hij heeft haar tien brieven achtergelaten, waarvan ze er iedere maand eentje mocht open maken. Dit hebben we allemaal mogen mee maken in P.S. Ik hou van je. Dit nieuwe boek van Cecelia Ahern, De P.S. I Love You Club, is het vervolg.

Holly werkt mee aan een podcast en vertelt daarin over de brieven van Gerry. Het blijkt inspirerend te zijn voor andere mensen die terminaal ziek zijn en die zoeken contact met Holly. In eerste instantie weert Holly dit contact af, ze heeft er helemaal geen zin in om weer geconfronteerd te worden met haar verlies. Maar uiteindelijk staat ze toch open voor een gesprek en van het een komt het ander, Holly wordt de drijvende kracht van de groep, de P.S. I love you-club.

Het is altijd spannend, een vervolg op een populair boek. Soms overtreft het alle verwachtingen, maar soms valt het ook enorm tegen en had je liever vastgehouden aan de herinneringen van het eerste deel. Gelukkig viel De P.S. I Love You Club niet tegen, al was het in het begin wel een beetje zoeken waar het verhaal naar toe wilde. Gaat het over Holly, over hoe zij haar leven na zeven jaar zonder Gerry heeft ingericht, of gaat het juist over allemaal nieuwe mensen?

Cecelia Ahern weet de omslag in Holly heel treffend te beschrijven. In het begin is ze heel afwerend, op het irritante af. Er zijn echt momenten waarop je denkt, ‘kom op Holly, ik snap dat je het moeilijk hebt, maar probeer ook een beetje begrip te tonen’. Precies op tijd doet Holly dat en op een mooie en liefdevolle manier geeft zij haar steun. En dan lees je ook hoe ontzettend moeilijk Holly het nog heeft. Al is het zeven jaar geleden, sommige verliezen gaan nooit over. ‘… en ik vraag me af hoe en wanneer het verleden me is gaan achtervolgen, wanneer ik het op een rennen ben gaan zetten en wanneer het me heeft ingehaald. Ik vraag me af hoe alles waarvoor ik zo hard heb gewerkt plotseling ineen kon storten.’

De wensen van vier totaal verschillende mensen die terminaal ziek zijn zetten Holly enorm aan het denken. Willen zij echt iets voor hun geliefde achterlaten, of doen ze het vooral voor zichzelf? Zoeken ze er te krampachtig naar om maar herinnerd te blijven worden? Holly gaat ook opnieuw nadenken over de brieven die Gerry aan haar heeft achtergelaten. Ze komt er achter dat ze zijn opdrachten eigenlijk niet allemaal zo leuk vond. Ze realiseert zich dat ze is veranderd sinds het overlijden van Gerry en dat ze niet meer is wie ze was. ‘Ik heb mijn man overleefd en nu ben ik hem ontgroeid.’

In De P.S. I Love You Club komen vier terminaal zieke mensen voor, die allemaal de hulp van Holly inroepen. Joy, Ginika, Paul en Bert. Het lijken aparte verhalen, maar ze raken al snel verweven met Holly’s leven en dat van haar vrienden. Vooral Ginika maakt enorm veel indruk. Maar ook de nieuwe herinneringen van Holly aan haar relatie met Gerry raken keer op keer.

Met De P.S. I Love You Club heeft Ahern een goed tweede deel geschreven. Het verhaal van Holly is met deze ontwikkeling zeven jaar later op een mooie manier afgerond. Het boek leest vlot en makkelijk en er zitten verschillende verrassende momenten in. Zeker in de tweede helft is het een gevoelig verhaal, dat je op verschillende momenten met tranen in je ogen zult lezen.

Recensie: De P.S. I Love You Club - Cecelia Ahern

De P.S. I Love You Club

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    De P.S. I Love You Club is het vervolg op de wereldwijde bestseller P.S. I Love You van Cecelia Ahern. Een verhaal dat de harten van lezers wereldwijd veroverde.

    Wanneer Holly Kennedy wordt benaderd door de P.S. I Love You Club wordt haar rustige leven op zijn kop gezet. Geïnspireerd door de brieven van Holly's overleden man wil de club dat Holly hen helpt met het schrijven van hun eigen afscheidsbrieven.
    Als Holly één ding niet wil, is het teruggaan naar het verdriet van toen. Nu, zeven jaar later, wil ze juist vooruitkijken. Maar Holly leert leden van de club toch kennen en ze beseft dat wanneer je van iemand houdt, er altijd nog iets te zeggen valt...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen