• onze waardering

House of Salt and Sorrows - Erin A. Craig RECENSIE

Recensie: House of Salt and Sorrows - Erin A. Craig

House of Salt and Sorrows van Erin A. Craig is gebaseerd op het sprookje van de gebroeders Grimm: De Twaalf Stuk Gedanste Schoentjes. Het is een Engelstalige uitgave die nog niet in het Nederlands is verschenen en het boek wordt gepresenteerd als een hervertelling, maar het is echt zoveel meer dan dat. Fantasy, magisch, een moordmysterie en een griezelverhaal, het is in ieder geval zeer verrassend en fantastisch.

Annaleigh is de middelste van oorspronkelijk twaalf zussen. Hun vader is de baron Thaumas en heer van Highmoor een groot landgoed bij de zee. Het land leeft van alles wat de zee hen geeft en na de dood wordt men teruggebracht naar de zee en dat heeft Annaleigh de laatste tijd te vaak meegemaakt. Haar moeder is al een paar jaar geleden overleden en haar vader is net hertrouwd met een vrouw uit de hoofdstad. Morella is nog jong en waar diverse zussen zich afvragen hoe hun vader voor haar heeft kunnen kiezen, tracht Annaleigh nog bevriend met haar te raken. Maar binnen een jaar tijd vinden vier van haar zussen ook de dood en wel onder zeer verdachte omstandigheden. De tragedie heeft Highmoor zo vaak getroffen, dat de familie inmiddels bijna permanent in rouw is en de dorpelingen zeggen dat de familie vervloekt is. Morella besluit direct na de dood van Eulalie, zus nr. vier, dat het genoeg is. Ze is de rouw zat en werpt de zwarte rouwkleding af. Ze blijkt in verwachting en wil het leven vieren. Ze laat voor heel de familie een nieuwe garderobe aanschaffen en voor de overgebleven zussen unieke dansschoentjes maken. Er zullen bals komen en vrolijkheid zal Highmoor weer leefbaar moeten maken. Annaleigh kan het echter niet begrijpen. En zij kan zich, anders dan haar andere zussen, er ook niet bij neerleggen. Ze ziet de geesten van haar dode zussen en ze gelooft dan ook dat haar zussen vermoord zijn en besluit op onderzoek uit te gaan. Dansfeesten tijdens rouw voelt vreemd en verkeerd, maar Annaleigh kan er ook geen weerstand aan bieden. Annaleigh komt in een vreemde surrealistische periode terecht, waar droom en werkelijkheid door elkaar heen beginnen te lopen. Dan ontmoet ze een mysterieuze vreemdeling, Cassius, die meer van de situatie af schijnt te weten, maar ook zoekende is. Langzaam maar zeker wordt Cassius haar rots in de branding van de wel zeer woelige zee waarin zij zich bevindt.

Vergeet het zoete sprookje van de Stuk Gedanste Schoentjes, Erin A. Craig tilt het met House of Salt and Sorrows een dik niveau hoger. Misschien dat het sprookje van de gebroeders Grimm haar op een idee heeft gebracht, maar Erin A. Craig heeft met een unieke draai er een geheel ander verhaal van gemaakt. Haar stijl is intrigerend. Ze schrijft vanuit Annaleigh en geeft net genoeg stof prijs om de lezer een kant op te trekken, maar gooit er dan een onverwacht element in, waardoor het plot zich weer verbreedt. Deze keer niet een vader die wil weten waarom zijn twaalf dochters zo moe zijn en iedere ochtend stuk gedanste schoenen hebben, maar een vader die zelf onder invloed staat van iets of iemand en die langzaam maar zeker zijn twaalf dochters helemaal dreigt te verliezen. Wie is het volgende slachtoffer? Wat gebeurt er eigenlijk op Highmoor? Wie manipuleert de familie en drijft hen de afgrond in? Het sprookjeslandschap is in dit boek ook zo mooi en liefelijk niet. Het wordt juist steeds donkerder en griezeliger, zelfs ronduit doodeng! De reden achter al die frivole feesten die Morella geeft voor het debuut van haar stiefdochters, is niet vrolijk maar duister en verwrongen. Dromen zijn ronduit nachtmerries. Wat is werkelijkheid en wat is waanbeeld? Mensen, geesten, goden, halfgoden, monsters en natuurlijk de stiefmoeder. Samen met Annaleigh krijgt de lezer er allemaal mee te maken.

Je kunt Erin A. Craig’s House of Salt and Sorrows niet alleen meer zien als een sprookjesachtig YA verhaal, het is zondermeer een horrorverhaal. Na diverse keren met grote ogen de duistere stukken te hebben gelezen, is het dan ook prettig als Erin A. Craig de lezers kloppende harten even rust gunt met de ontluikende romance tussen Annaleigh en Cassius. Het liefdesverhaal is echter niet het hoofdthema. Het hoofdthema is duidelijk het meervoudige moordmysterie.

Wie de ‘bad guy’ is, is wel voorspelbaar, iedereen die sprookjes leest kan het wel raden, maar de twists en turns in het verhaal, de toegevoegde elementen en de redenen waarom, zijn zondermeer verrassend. Beslist een boek om te lezen als je van stevige thrillers houdt of van horrorverhalen. De fantasy aspecten verrijken het verhaal alleen maar en maken het tot een boeiend geheel. Het einde had iets meer uitgewerkt kunnen worden naar mijn idee, maar het was niet storend. Daarom geef ik het boek ook zeker 4 hartjes.

Recensie: House of Salt and Sorrows - Erin A. Craig

House Of Salt And Sorrows

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Annaleigh lives a sheltered life at Highmoor, her family's manor by the sea. As one by one her beautiful sisters mysteriously die on their isolated island estate, Annaleigh must unravel the curse that haunts her family - before it claims her next. Be careful who you dance with... In a manor by the sea, twelve sisters are cursed.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Luister nu gratis Vijftig Tinten Grijs exclusief op Storytel

 • 15 verwijderde scènes uit Harry Potter die we hadden willen zien

 • De Hillel Codex - Emile Schrijver

 • Recensie: Encanto

 • Recensie: Olaf presenteert 

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen