• onze waardering

André het astronautje op zoek naar Laika - Andre Kuipers RECENSIE

Recensie: André het astronautje op zoek naar Laika - Andre Kuipers

André het astronautje op zoek naar Laika is alweer het zesde boek van Andre Kuipers en Natascha Stenvert. Dit boek is speciaal voor de kinderboekenweek 2019, met het thema Reis mee! uitgegeven door de Stichting collectieve propaganda van het Nederlandse boek. In dit deel gaan André, Valentina, Astromuis en Laika op bezoek bij opa. Terwijl opa zijn verrassing aan André en Valentina laat zien rent Laika de tuin in. Ze springt zo de raket in en gaat ermee de ruimte in. Er is alleen een maar: Laika kan helemaal geen raket besturen! Lukt het André, Valentina en Astromuis om in korte tijd een nieuw ruimteschip te bouwen en Laika te redden?

Het eerste dat opvalt is dat André het astronautje op zoek naar Laika een heel vrolijk, kleurrijk boek is. Het nodigt gelijk uit tot lezen en het bekijken van de illustraties.
De schrijfstijl van André Kuipers is zoals je een verhaal aan deze doelgroep, vanaf 4 jaar, zult vertellen, zonder omhaal of moeilijke woorden neemt hij je mee op ruimtereis.
Hoewel er enige spanning ontstaat als Laika er vandoor gaat in de raket kabbelt de rest van het verhaal wat voort. Het lukt André en Valentina meteen om een alternatief ruimteschip te maken en de reis gaat heel snel en verloopt voorspoedig. Binnen korte tijd vinden ze Laika, die goed verzorgd wordt door hun Marsvriendjes. Wat meer tegenslag, creativiteit in het oplossen hiervan of juist iets bijzonders dat onderweg gebeurd had het verhaal net iets meer gegeven.

Het thema (recycling) dat André Kuipers in André het astronautje op zoek naar Laika aansnijd is heel goed. André en Valentina bouwen hun ruimteschip van restmateriaal.
In werkelijk alles zien ze iets bruikbaars. Heel leuk is het om naar aanleiding van dit boek, met je kind of met een hele klas zelf iets te bouwen of uitvinden van rest materiaal. Laat ze iets meenemen van thuis, maak een bouwtekening en creëer iets innovatiefs, dat juicht Kuipers ook toe in het voorwoord van dit boek.

De illustraties van Natascha Stenvert zijn zoals gezegd kleurrijk en vrolijk. Ze zijn gemaakt in haar bekende collagestijl: een mix van fotografie (zandkorrels, hout), ingescande elementen die ze creatief gebruikt zoals peterselie als boombladeren, stofjes en de lijfjes en gezichten zijn weer getekend. Alles brengt ze samen op de computer waardoor er een organisch geheel ontstaat. Alle elementen zijn verschillend van vorm of structuur maar passen naadloos bij elkaar. Zo creëert ze een heel nieuwe wereld die de doelgroep zeker zal aanspreken.

André het astronautje op zoek naar Laika is een vrolijk, kleurrijk boek met een belangrijk thema: recycling. Het nodigt uit tot een gesprek over hergebruik en tot het zelf bouwen van een eigen uitvinding met restmateriaal. Zo haal je nog meer uit dit prentenboek!

Recensie: André het astronautje op zoek naar Laika - Andre Kuipers

André het astronautje op zoek naar Laika

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Help! Laika is er met een raket vandoor!

    Vinden André het astronautje en Valentina hun liefste hond ooit terug in dat grote heelal? Hoe komen ze daar eigenlijk zonder raket?

    Samen met Astromuis bedenkt het duo een slim plan waarvan niet alleen Laika heel blij zal worden …

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen