• onze waardering

Veg – Jamie Oliver RECENSIE

Recensie: Veg – Jamie Oliver

Acht jaar lang heeft Jamie Oliver gewerkt aan dit boek over groenten. Hij heeft dus ook acht jaar gewacht om het uit te brengen. Blijkbaar was nu de tijd rijp om een vegetarisch boek uit te brengen, al geeft Jamie Oliver zelf aan dat in zijn eerdere kookboeken ook veel recepten zonder vlees zijn opgenomen. Dat terwijl hij een echte vleeseter is. Natuurlijk is er ook een tv-serie met Veg-recepten.

Veg is een echte 'Jamie Oliver' met heel veel originele recepten en mooie foto's. De opmaak is zoals we van Jamie Oliver kennen: robuust, grote schalen en rijkelijk gevuld. De recepten zijn herkenbaar. Jamie doet niet aan een snufje zus en een snufje zo. Nee, basilicum gaat per bos in plaats van per blad!

De recepten zijn onderverdeeld in 12 hoofdstukken die ik hier niet allemaal ga opsommen, maar ga er maar van uit dat er voor allerlei soorten maaltijden, van hartig tot salade en van lunch tot burger, genoeg recepten in staan.

Overigens is Veg niet strikt vegetarisch, laat staan veganistisch. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Parmezaanse kaas. Hier zit dierlijk stremsel in. Dit wordt bij de recepten wel aangegeven. Er is dan de mogelijkheid het ingrediënt te vervangen door een vegetarische variant of om het weg te laten. Nieuw voor mij was dat ook worcestersaus niet vegetarisch is omdat er vis in is verwerkt. Jamie Oliver geeft dan ook als tip mee dat je sowieso goed de etiketten moet lezen, wil je echt vegetarisch eten.

Bij mijn exemplaar van Veg steken er ondertussen aardig wat plakkertjes uit. Dat is een teken dat er nog veel recepten in staan die ik wil gaan maken. Ik begon met de 'Shakshuka op mijn manier' uit het hoofdstuk 'Eenpanswondertjes'. Shakshuka is een gerecht uit het Midden-Oosten en is sowieso al vegetarisch (er zitten wel eieren in). Het recept week niet veel af van andere shakshuka-recepten maar door de harissa werd deze versie wel lekker pittig.

Omdat ik weg ben van curry's én van stoofpotten kwam mijn tweede recept uit het hoofdstuk dat daar over gaat. Ik maakte de Bloemkool Tikka Masala! Daarbij wordt paneer gebruikt als vleesvervanger. Die kan je kopen in de toko maar hij is ook vrij eenvoudig zelf te maken (staat niet in Veg overigens). De bereiding was nog een behoorlijk klusje. Grillen, blenden, koken, bakken, je moet er wel even tijd voor maken. De smaak was zalig, de pan ging leeg!

In tegenstelling tot veel andere boeken van Jamie Oliver beperkt Veg zich tot recepten. Verwacht bij de recepten dus geen persoonlijke noot of een uitleg over herkomst en ingrediënten. Meestal vind je wel een tip over bijvoorbeeld extra toevoegingen of tips om het gerecht alsnog veganistisch te maken.

De meeste hints en tips vind je achter in het boek. Zo is er een paragraaf over kaas: waarom is de ene wel vegetarisch en de andere niet? Over de experimenten met vegetarische stremsels en een lijst met vegetarische kazen van wereldklasse volgens Jamie.
Een andere paragraaf gaat over zuivel, plantaardige melksoorten en de risico's dat je belangrijke voedingsstoffen tekort komt wanneer je melk één op één vervangt door bijvoorbeeld enkel amandelmelk. Verder in dit hoofdstuk gaat het niet zo zeer over dierlijke producten maar gewoon over lekkere, gezonde en minder gezonde, smaakmakers als kruiden, olie, boter en azijn.

Het laatste hoofdstuk 'Voeding' begint met een soort disclaimer. 70% van de recepten uit het boek voldoen aan de gezonde richtlijn van Jamie's eigen voedingsteam. Bij ieder recept staat een tabel met de voedingsstoffen. Zo kan je zelf inschatten of je voldoende van elke stof binnen krijgt.

Het hoofdstuk eindigt met de regenboog. Rode, roze, oranje en gele vruchten en groenten bevatten allemaal hun eigen specifieke vitamines. Afwisselen is dus belangrijk!

Nu het minder gaat met de restaurants van Jamie Oliver hoop ik dat hij zich weer helemaal gaat toeleggen op dat waar hij goed in is: Ons verblijden met heerlijke recepten in die zo herkenbare stijl!

Recensie: Veg – Jamie Oliver

VEG

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Meer dan 55% van Nederland is flexitariër en eet drie of meer dagen per week geen vlees. Jamie biedt hét antwoord op de groeiende vraag naar recepten met groenten in de hoofdrol, met een boek bomvol simpele, smaakvolle en superlekkere gerechten. Voor alle vega’s, flexitariërs en diegenen die meer groenten aan hun menu willen toevoegen, en iedereen die gewoon wil genieten van fantastische recepten!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

 • 11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen

 • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie Archer's Voice

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen