• onze waardering

De IJstuin - Guy Jones RECENSIE

Recensie: De IJstuin - Guy Jones

De ijstuin gaat over een meisje die allergisch is voor zonlicht, genaamd Jess. Door haar allergie zit ze eigenlijk al haar hele leven opgesloten in haar huis, met uitzondering van een paar tripjes naar het ziekenhuis. Wanneer ze op een nacht stiekem naar buiten gaat, komt ze per toeval terecht in een ijstuin. Hier is geen zonlicht, waardoor Jess voor het eerst vrijheid voelt. Wat is dit voor een tuin? En is Jess hier wel alleen?

De ijstuin is een fantasierijk verhaal over een meisje dat al haar hele leven haar fantasie gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten. Zo schrijft ze allemaal korte verhalen over de raarste en grappigste dingen. Op deze manier leer je Jess meteen goed kennen en ze brengt je direct mee in haar leven. Je krijgt te zien hoe het is om te leven in een huis waar je nooit zomaar uit kan lopen. Dit is heel interessant en het zorgt er zeker voor dat je je al meteen in Jess inleeft.

Jess maakt een mooie persoonlijke ontwikkeling door. Doordat je haar vanaf het begin goed leert kennen zie je duidelijk hoe alle gebeurtenissen invloed op haar hebben. Je ziet hoe haar ziekte haar leven beïnvloedt en ook hoe zij zelf ermee omgaat. Langzaam maar zeker verandert Jess, wat heel mooi is om te lezen.

Ook zorgt de schrijver Guy Jones ervoor dat je nieuwsgierig bent naar het verloop van het verhaal. Je krijgt steeds een beetje informatie, maar pas helemaal aan het eind krijg je antwoorden op de meeste vragen. Hierdoor wil je door blijven lezen en het is dan ook een boek dat je snel uit kunt hebben.

Je krijgt niet op al je vragen antwoorden. Dit kan leuk zijn, want zo kun je je eigen fantasie gebruiken om te bedenken wat de antwoorden zijn. Maar je kan het ook frustrerend vinden, want natuurlijk wil iedereen graag weten hoe het allemaal nou echt zit.

Daarnaast is het jammer dat het middenstuk van De ijstuin nogal langzaam gaat. Er gebeuren niet veel nieuwe dingen, waardoor het soms wat langdradig is. Guy Jones geeft veel beschrijving en details waardoor je een goed beeld krijgt van de omgeving. Maar al deze details kunnen je ook afleiden van het verhaal en het verhaal minder interessant maken.

Kortom is De ijstuin een amuserend en leuk boek. Als je van fantasie houdt is dit boek zeker een aanrader. Het hoofdpersonage maakt een mooie ontwikkeling door en je kan je goed in haar inleven. Het verhaal gaat wel af en toe wat langzaam en je krijgt veel details, wat het verhaal wat saaier maakt. Toch zorgt de schrijver er voor dat je nieuwsgierig bent naar het verdere verloop van het verhaal, waardoor je het boek snel uit kunt lezen.

Recensie: De IJstuin - Guy Jones

De ijstuin

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ze stond in een tuin. Een tuin van ijs. Elke boom, elk blaadje, elke steen, elk grassprietje was glinsterend wit. Jess deed haar ogen dicht en daarna weer open. De tuin was er nog steeds. Hij bestond echt. Ze besefte dat ze haar adem inhield, alsof ze bang was om een betovering te verbreken.

  Jess is allergisch voor zonlicht. Wanneer ze naar buiten gaat, verbrandt ze meteen. Ze voelt zich eenzaam en geïsoleerd. Op een nacht gaat ze stiekem naar buiten, naar de verlaten speeltuin. Ze ontdekt een mysterieuze tuin, een schitterende tuin van ijs, een tuin waar ze eindelijk vrij kan zijn. Maar ze is er niet alleen… Wat wacht daar, wat fluistert daar in die onwerkelijke wereld van ijs?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Filmpjes van bekende films met bad lip reading!

 • Eddie Albert en de bonte beestenbende - Paul O'Grady

 • De slechte karakters in goede series

 • De stad in je hoofd - Tessa de Loo

 • Geloof mij nooit - Loes den Hollander

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen