• onze waardering

Russisch voor beginners - Dominique Biebau RECENSIE

Recensie: Russisch voor beginners - Dominique Biebau

Maarten werkt bij het transportbedrijf van zijn vader. Zijn vader heeft twee opties: het bedrijf ten onder laten gaan door de concurrentie of het bedrijf verkopen. Er wordt gekozen voor de tweede optie. Maarten blijft bij het bedrijf werken en wordt verantwoordelijk voor het Russische zusterbedrijf. Hij spreekt echter geen Russisch en besluit daarom een taalcursus Russisch te gaan volgen bij de nationalistische Rus Pavel. Tijdens deze cursus ontmoet hij onder andere het stel Diederik en Lore die als hobby speleologie uitoefenen. Zij willen een telegeleide tour gaan maken door de grotten van Kungur in Rusland. Een fataal ongeluk tijdens deze tour leidt echter tot een verandering voor de rest van hun leven. Niets is wat het lijkt.

“Het verleden sterft nooit. Dat weet ik nu. Soms sluimert het, lijkt het te slapen maar dan – net als je denkt dat er geen leven meer in zit – richt het zich op en krijgt het handen die de rust aan flarden trekken.”

Russisch voor beginners is het derde boek van Dominique Biebau, Belgische schrijver van romans en literaire thrillers. In Russisch voor beginners staan Maarten en Diederik centraal. Respectievelijk in hoofdstukken uit het heden en verleden. Naarmate het verhaal vordert komt Maarten al meer aan het woord. Hierdoor krijg je een goede kijk op het leven en de gedachtegang van Maarten, diepgang is echter ver te zoeken. Verder weet Biebau ook weinig spanning in het verhaal te verwerken. Het boek wordt neergezet als een ingenieus gecomponeerde misdaadroman, maar tot op de laatste bladzijde is hier weinig van terug te lezen. Toch kennen de circa vijftig laatste bladzijden een aantal verrassende wendingen. Het plot zie je als lezer niet aankomen. Wanneer het gehele verhaal zo was geweest had het boek veel sterker kunnen zijn.

“Als het leven me een ding geleerd heeft, is het wel dit. Het gaat er niet om waar mensen beweren naartoe te gaan of wat hun zelfverklarende doel is. Het gaat om waar ze van weg lopen, om wat ze willen verdringen. Dat bepaalt hun richting.”

Russisch voor beginners is daarnaast een titel die niet volledig aansluit bij het verhaal zelf. Je gaat ervan uit dat je als lezer aan het eind een aantal woorden Russisch spreekt, maar verder dan links en rechts ga je met deze talencursus niet komen. Biebau heeft verder wel een vlotte schrijfstijl, de korte hoofdstukken en het snelle afwisselen tussen heden en verleden zorgen er voor dat je snel door het boek heen leest.

Al met al is Russisch voor beginners een interessante roman, geen echte misdaad, maar Biebau heeft zeker potentie om een goede misdaad roman te schrijven in de toekomst. Drie hartjes als totaalscore.

Recensie: Russisch voor beginners - Dominique Biebau

Russisch voor beginners

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Om zijn job niet te verliezen, volgt Maarten noodgedwongen een avondopleiding Russisch. Tijdens die lessen ontmoet hij het schijnbaar gelukkig getrouwde koppel Lore en Diederik. Zij volgen de cursus om hun droom waar te maken: een telegeleid bezoek aan de indrukwekkende Kungur-ijsgrotten in Rusland. 

    Hun leraar is de excentrieke, nationalistische Rus Pavel. Al snel snijden er spanningen door de groep want Pavel heeft een oogje op Lore en ook Maarten zelf valt voor de charmes van de mysterieuze vrouw.

    Wanneer Lore en Diederik op grottenavontuur vertrekken, weten ze allemaal dat dit een fataal keerpunt in hun leven zal worden.

    Niets is wat het lijkt in deze ingenieus gecomponeerde misdaadroman. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen