• onze waardering

Altijd - Letizia Pezzali RECENSIE

Recensie: Altijd - Letizia Pezzali

Altijd is een bitterzoete roman van Letizia Pezzali. Je volgt het verhaal van Giulia. Zij is werkzaam in het bankleven en in dit boek wordt haar levensverhaal verteld. Hierbij heeft een affaire van lang geleden een grote plaats. Wanneer zij ouder is komt zij er achter dat deze verhouding haar nooit helemaal heeft losgelaten. 

Altijd is geschreven vanuit de ik-vorm. Dit leest erg prettig en zorgt ervoor dat het lijkt alsof Giulia haar levensverhaal rechtstreeks aan jou vertelt. Ook het feit dat zij steeds herinneringen vertelt, versterkt dit gevoel. Het verhaal verloopt in chronologische volgorde, maar de herinneringen die Giulia heeft en beschrijft lopen door elkaar heen. Hierdoor vond ik het soms lastig om de herinnering in de juiste tijd te plaatsen en daardoor verloor ik af en toe mijn interesse in het boek. 

Altijd is heel erg beeldend geschreven. Niet alleen de omgeving, maar ook de verschillende personages in het boek zijn erg gedetailleerd beschreven. Dit maakt dat het lijkt alsof het verhaal zich voor je afspeelt. Het boek speelt zich af op verschillende plaatsen, maar er is altijd al snel duidelijk waar je een bepaald deel van het boek leest. Dit vond ik persoonlijk erg prettig. In Altijd heeft de Brexit een grote rol. Dit komt vaak ter sprake in de gesprekken en gedachten die Giulia heeft. Dit maakt het boek erg actueel en draagt bij aan de geloofwaardigheid van het boek. 

Dit boek zit vol met wijsheden, zoals bijvoorbeeld dat een halve appel niet bestaat. Dit maakt het boek enorm filosofisch en maakt dat je zelf ook meer gaat nadenken over dit soort dingen. 

Wat ik persoonlijk heel sterk vind aan Altijd is dat het niet het zoveelste zoetsappige verhaal is over een vrouw die de liefde van een man terug wil. Het gaat veel verder dan dat en begrippen als afstoten en aantrekken komen continu aan bod in dit boek. 

Concluderend heeft Letizia Pezzali met Altijd een prachtig verhaal geschreven over een vrouw die wat moeite heeft om haar verleden los te laten. Af en toe zul je als lezer wat moeten puzzelen over wanneer de herinneringen hebben plaatsgevonden, maar wanneer je hier van houdt is dit echt een boek voor jou! 

Recensie: Altijd - Letizia Pezzali

Altijd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Giulia is tweeëndertig en werkt bij een zakenbank in de Londense City. Ze verdient veel geld, heeft geen tijd voor zichzelf en haar vriendschappen gaan niet verder dan social media en wat casual seks. Haar bestaan is volkomen leeg, en ze verlangt hartstochtelijk naar zingeving. Het Brexit-referendum verandert alles: het
    voelt als een catharsis en Giulia besluit terug te gaan naar Milaan, waar ze tijdens haar studie een heftige verhouding had met een twintig jaar oudere getrouwde man die, bang geworden door haar obsessieve gedrag, met haar had gebroken. Ze is er nooit overheen gekomen. Nu wil ze haar verleden onder ogen komen.

    In intens en strak proza beschrijft Pezzali van binnenuit de koude wereld van het grote geld, die gebaseerd is op algoritmes maar in wezen net zo onvoorspelbaar is als de liefde. Maar de liefde is - anders dan de wereld van het geld - een basisbehoefte van de mens en dat botst.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen