• onze waardering

Billy Extra Plankgas! - Yorick Goldewijk RECENSIE

Recensie: Billy Extra Plankgas! - Yorick Goldewijk

“Baxter Slakk barstte in lachen uit. ‘Iedereen waarschuwen?’ riep hij uit. ‘Jij? Luister, jochie, je bent een moedige Aardling. Maar iedere volwassene zal denken dat jij gewoon een kleine snotneus bent met iets te veel fantasie. Wie gaat je geloven als je zegt dat de eigendomspapieren van de Aarde zijn gesloten? Door twee reuzen met zwarte zonnebrillen op de ring van Saturnus? Ik denk ongeveer niemand.’ - (pag 85)

Dexter is een uitvinder. Ondanks zijn jonge leeftijd bedenkt hij mega interessante, coole en grappige uitvindingen zoals ‘een fiets die je met je tanden kunt besturen’ of ‘een zakamp die alleen op je stripboek schijnt en nergens anders.’ Helaas wordt hem dit niet altijd in dank afgenomen door zijn ouders of juf en krijgt hij voor zijn ideeën en opmerkingen vaak straf. Stiekem droomt Dexter er van om een echte astronaut te worden en de ruimte te verkennen door zelf een ruimteschip te bouwen. Als er op een avond een écht ruimteschip neerstort in zijn tuin lijkt zijn droom werkelijkheid te worden. Samen met het ruimtewezen Wimm bouwt hij een nieuw ruimteschip: “Billy Extra Plankgas!”, en reist hij af naar Saturnus op een ongelooflijk avontuur om onze planeet aarde te redden!

Yorick Goldewijk neemt de lezer direct mee in Dexter’s spannende avontuur en verspilt zo geen tijd met een lang intro. Toch wordt er snel en duidelijk uitgelegd wie Dexter is en wat hij graag doet, zodat je precies genoeg informatie hebt om het verhaal in te duiken.

De hoofdstukken zijn lekker lang maar nooit saai! Doordat er veel gebeurt houd je als lezer je aandacht er bij, maar omdat Yorick Goldewijk nooit van de hoofdlijn afwijkt blijft het verhaal duidelijk en voorkomt hij dat het te langdradig wordt. Op een wonderbaarlijke manier lijken alle losse eindjes aan het einde samen te komen, en blijken alle personages een rol te hebben in de ontknoping.

Billy Extra Plankgas! is vanaf het allereerste tot het laatste hoofdstuk grappig, spannend en interessant. Ondanks dat dit een verhaal over de ruimte is, leren de jonge lezers een hoop over de aarde en over hoe wij als mensen ons leven leiden. In de manier waarop de gekke ruimtewezens naar ons als mensen kijken, zitten een hoop rake opmerkingen verborgen over onze manier van leven.

Vooral het hoofdstuk over het ‘Orakel’ vond ik ontzettend gaaf om te lezen. Via een mooie metafoor wordt er gepraat over het zoeken naar antwoorden en hoe belangrijk het is om vol te houden in tijden van wanhoop.

Vooral de details in het verhaal dragen bij aan hoe leuk en gek het verhaal is. De ruimtevrienden van Dexter, zoals Wimm en ZiZa, zijn uitgebreid en (hoe tegenstrijdig ook) ontzettend menselijk. Goldewijk’s eindeloze fantasie en humor komen allebei uitstekend naar boven in de hoeveelheid personages en ‘problemen’ waar Dexter tegen aan loopt.

Billy Extra Plankgas! is een heerlijk, spannend en uitdagend kinderboek dat jonge lezers aan het denken zet op een nieuwe manier. Na deze fantastische introductie met Dexter en zijn gekke ruimtevriendjes is het wachten op deel twee!

Recensie: Billy Extra Plankgas! - Yorick Goldewijk

Billy Extra Plankgas

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als er 's nachts een ruimteschip op het dak van Dexter neerstort, vertelt de blauwe Plitzplatzer Wimm hem dat de Aarde de hoofdprijs in de Mega Melkweg Loterij is. De nieuwe eigenaar kan er van alles mee doen: er een parkeergarage van maken bijvoorbeeld, of een sokkenfabriek. Dat kan Dexter niet laten gebeuren!

    In het ruimteschip Billy Extra Plankgas reizen hij en Wimm door de ruimte om de eigendomspapieren van de Aarde te vinden. Maar om die in handen te krijgen, moet Dexter zichzelf overwinnen op een tocht langs bizarre planeten, sterrensteden, maanbloemenvelden en zelfs een zwart gat...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen