• onze waardering

De scherven van het geluk – Lévi Weemoedt   RECENSIE

Recensie: De scherven van het geluk – Lévi Weemoedt  

De scherven van het geluk is een verzameling van de mooiste verhalen van Lévi Weemoedt. Het bevat 43 verhalen uit zijn oeuvre, waaronder De vriendin van mijn jeugd over de band van de ik-persoon met zijn nichtje, en Hallo jarige over de (on)misbaarheid van een jarige op een verjaardag.

Een pseudoniem als Lévi Weemoedt roept meteen allerlei gedachten en ideeën over de inhoud en thema’s van de verhalen op. Zo verwacht je een wat sombere toon en kijk op het leven. Maar niets is minder waar in de gekozen verhalen in De scherven van het geluk. Met veel humor, nuchterheid en een vleugje melancholie worden situaties in het dagelijks leven verteld. Zoals Inpakken en wegwezen waarin de ik-persoon gaat verhuizen en hier heel erg tegenop ziet. Regelmatig betrap je jezelf op hardop lachen en de verdere tijd kun je een glimlach niet van je gezicht krijgen.

De verhalen in De scherven van het geluk komen uit verschillende levensfasen van een mensenleven. Zo zijn er verhalen over een kindertijd of studententijd, maar ook het volwassen leven zoals het eerder genoemde Inpakken en wegwezen. De onderwerpen variëren van grote tot kleinere levensgebeurtenissen. En ook al speelt het merendeel zich niet in het heden af, veel lezers zullen zich kunnen herkennen in de situaties waar de ik-persoon in terecht komt. Van relatief gewone, dagelijkse situaties een literair en tegelijkertijd zo’n toegankelijk verhaal maken is één van de sterkste punten van Lévi Weemoedt.

De schrijfstijl van Lévi Weemoedt is zeer aangenaam en toegankelijk. Tegelijkertijd is hij een soort woordkunstenaar te noemen door de manier waarop hij zijn verhalen vormgeeft. Door zijn manier van schrijven voelt het alsof je zelf in het verhaal zit. Je ziet de hoofdpersonen en loopt als het ware met de ik-persoon mee. Dit voelt heel prettig en maakt dat je je even helemaal los kunt maken van het dagelijks leven. Het is bijna niet te geloven dat hij tot voor kort vrij onbekend was als schrijver. Zeker als schrijver van verhalen, als dichter genoot hij al meer bekendheid.

De scherven van het geluk is een heerlijk boek om mee op de bank te kruipen en even helemaal weg te duiken in de verhalen van Lévi Weemoedt. Een echte aanrader voor de literatuurliefhebbers onder ons en zeker voor wie graag kennis wil maken met literatuur maar niet goed weet waar te beginnen. Maar wees gewaarschuwd, na deze kennismaking wil je meteen alles lezen van deze geniale schrijver.

Recensie: De scherven van het geluk – Lévi Weemoedt  

De scherven van het geluk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Oom Izaäk streek met zijn vingers over mijn wang.
  "Wat een rare jongen ben jij toch, hoe ben jij in onze familie terechtgekomen?' Hij zag mij aan met grote, afwezige ogen. "Maar ik mag je wel. Je zult het nog moeilijk krijgen in je leven.'
  "Terug van weggeweest' – in deze drie woorden valt de wederopstanding van Lévi Weemoedt het beste te vatten. Jarenlang was zijn werk een geheimtip onder bevlogen literatuurkenners; maar dankzij de bloemlezing Pessimisme kun je leren! en twee optredens in De Wereld Draait Door beleefden zijn verzen een stormachtige comeback in de boekhandel.
  Behalve dichter is Lévi Weemoedt een groot verhalenverteller, in de beste traditie van auteurs als J.M.A. Biesheuvel en Bob den Uyl. Zijn oeuvre omvat een tiental bundels met meer dan honderd verhalen.
  De geestigste, de mooiste en de meest melancholieke verschijnen nu in een prachtige editie, samengesteld door Vic van de Reijt, in nauw overleg met de auteur.
  "Geniale humor! Schrijvers van het soort Weemoedt zijn schaars in Nederland.' – Algemeen Dagblad
  "Als je je twijfels over jezelf en de wereld in zo'n speelse balans van humor en melancholie weet te verbeelden, dan ben je een grote "kleine' schrijver.' – Het Parool
  "Humoristen van dit gehalte zijn zeldzaam.' – PZC

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

 • Recensie: Brothers for Life 

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen