• onze waardering

Verborgen Verbintenissen - Delphine de Vigan RECENSIE

Recensie: Verborgen Verbintenissen - Delphine de Vigan

In Verborgen Verbintenissen raken vier levens met elkaar verbonden in het normaal zo romantische Parijs. Théo en Mathis verbergen hun alcoholisme, hun lerares Hélène haar verleden en Mathis moeder Cécile het heden. Naar gelang de alcohol de levens van de twee jonge kinderen steeds meer overneemt, raken de levens van deze vier ogenschijnlijk normale mensen steeds meer met elkaar verstrikt.

222 pagina’s vol met onverhulde spanning, dat is waar Delphine de Vigan je in meetrekt in haar nieuwste roman Verborgen Verbintenissen. Toch zit je niet van begin tot einde op het puntje van je stoel, dat is niet de spanning die hier onder je huid kruipt. De spanning zit hem in het feit dat je weet wat er komen gaat, je weet hoe dit zal eindigen en toch hoop je, met je hele hart, dat er iets zal gebeuren. Een wonder misschien, zodat wat zo onafwendbaar lijkt, uiteindelijk toch uitdraait op een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’. De Vigan weigert dit pertinent. De sneltreinvaart waarmee je op deze muur afstevent geeft Verborgen Verbintenissen een kriebel in je buik die je niet snel meer zult vinden in de hedendaagse literatuur.

Toch, ondanks de snelheid die er in het boek zit, voel je ook een zachtheid, een tederheid, een onschuld die alleen maar bijdraagt aan de nare nasmaak die Verborgen Verbintenissen bij je achterlaat nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen. De balans die De Vigan aanhoudt is ongeëvenaard en het voelt ten allen tijde alsof je in een warm bad ligt, en je door het beslagen raam naar buiten kijkt, naar het leven van deze mensen. De wreedheid is omhuld met een gouden randje, dat je er zo vanaf kan krabbelen als je even je best doet. Maar dat wil je niet. Je wil graag die afstand bewaren. Dit gebeurt immers ver bij ons vandaan, niet slechts één deur verder. De Vigan sleept je mee in een tweestrijd, en je voelt zelf een verbintenis met al deze mensen.

Uiteindelijk is Verborgen Verbintenissen een roman vol tegenstrijdigheden. Een roman vol met emotie en afstand en onverschilligheid en geborgenheid. En boven alles, is Verborgen Verbintenissen een spiegel die je jezelf voorhoudt. Om je te vragen wat jij zou doen als je hiermee te maken zou hebben. Zou je wegkijken? Of zou je meestrijden met de duidelijke slachtoffers van een maatschappij waar wij nu midden in staan. De keuze is aan jou.

Recensie: Verborgen Verbintenissen - Delphine de Vigan

Verborgen verbintenissen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Théo en Mathis zijn twaalf en hebben een nieuwe geheime hobby: drinken. Mathis' moeder vindt Théo vooral een slechte invloed op haar zoon, biologiedocente Hélène maakt zich juist zorgen om haar steeds vermoeider en fragieler ogende leerling. Ze herkent in hem iets uit haar eigen verleden. Terwijl de jongens steeds verder in de ban van alcohol raken, moeten de twee vrouwen onder ogen zien hoe hun eigen getroebleerde jeugd hun leven nog steeds beïnvloedt.



    Verborgen verbintenissen is een roman vol onderhuidse spanning, over de onzichtbare banden die ons aan anderen binden en de wetten uit onze kindertijd die in ons binnenste sluimeren.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen