• onze waardering

Zen en de kunst van eenvoudig leven - Shunmyo Masuno RECENSIE

Recensie: Zen en de kunst van eenvoudig leven - Shunmyo Masuno

Shunmyo Masuno is zenmonnik en tuinarchitect. In Zen en de kunst van eenvoudig leven geeft hij eenvoudige tips om ons leven minder stressvol en makkelijker te maken. Je leert anders naar dingen te kijken, meer in het nu te leven en tevreden te zijn met wie je bent en wat je hebt. Rijkdom zit niet in spullen maar in jezelf.

Zen en de kunst van eenvoudig leven werd al in 2009 voor eerst gepubliceerd en pas in 2019 naar het Engels en Nederlands vertaald. Ben je bekend met mindfulness, Wabi-Sabi, Shinrin-yoku (bosbaden), Ikigai, ontspullen voor de geest ed. dan zul je niets nieuws aantreffen in dit boek.
Is je kennis op dit gebied nog niet zo groot dan is Zen en de kunst van eenvoudig leven zeker een aanrader. In vier delen neemt Masuno je mee in de kunst van het eenvoudige leven. Het eerste deel bestaat uit 30 manieren om te stimuleren dat je meer aanwezig bent. Leef in het hier en nu luidt de boodschap, sta een kwartier eerder op, geniet van de ochtendlucht die telkens anders is qua kleur, het moment waarop de zon opkomt en de wind die over je wangen strijkt. Beperk je bezittingen, richt je kamer eenvoudig in en eet met aandacht. Deel 2 gaat over inspiratie tot zelfvertrouwen en moed. In deel 3 geeft Masuno aanreikingen om je zorgen te verlichten. Dit gaat vooral over de connectie met de mensen om je heen, de manier hoe je omgaat met anderen en hoe je dicht bij jezelf kunt blijven. En als laatste bestaat deel 4 uit twintig manieren om het beste van elke dag te maken.

De opdeling in vier stukken van telkens twintig of dertig lessen leest zeer prettig. Elke linkerpagina bestaat uit een kleine pentekening met een quote die verwijst naar de les op de rechterpagina. Van deze opzet alleen word je al rustig. Lees de lessen niet allemaal achter elkaar maar neem de rust en tijd tot nadenken. Markeer de lessen (met een boekenlegger) die het meest aanspreken, lees ze terug of schrijf ze over. Stel jezelf vragen zoals: Hoe kan ik dit toepassen in mijn eigen leven? Wat heb ik van deze les geleerd? Kun je deze Oosterse leefwijze omzetten naar de Westerse maatschappij? En hoe kan ik dit blijvend toepassen in mijn dagelijks leven?

Zen en de kunst van eenvoudig leven is een mooi boek, geschreven vanuit wijsheid en jarenlange ervaring. In heldere taal en kleine stappen neemt de schrijver je mee in de wereld van Japanse Zen oftewel een mindful en eenvoudig leven.

Recensie: Zen en de kunst van eenvoudig leven - Shunmyo Masuno

Zen & de kunst van eenvoudig leven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Honderd oefeningen van een Japanse zenmonnik voor een leven vol rust en vreugde.

    Hoe fijn zou het zijn als we ons elke dag fris zouden voelen en vol nieuwe energie? Veel mensen zijn druk of voelen zich gestrest. Om deze gevoelens tegen te gaan, zoeken we naar bijzondere ervaringen. Maar omdat die ervaringen geen deel uitmaken van ons dagelijks leven, verdwijnt dat spannende en fijne gevoel altijd weer snel. Shunmyo Masuno geeft ons eenvoudige lessen om ons leven élke dag gemakkelijker en aangenamer te maken.

    Deze Japanse zenmonnik helpt je je leven te vereenvoudigen. Je leert geluk te vinden door kleine veranderingen en door jezelf open te stellen voor een hernieuwd gevoel van vrede en innerlijke kalmte. Shunmyo put uit de eeuwenoude wijsheid van zen en geeft je duidelijke en gemakkelijk te volgen lessen. Mindful tips als "Leer te leven in het moment' worden afgewisseld met praktische lessen als "Zet je schoenen op een nette rij nadat je ze uitdoet' – dat brengt overzicht in je leven. En door de prachtige, simpele pentekeningen krijg je als lezer de gelegenheid om echt te ontspannen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen