• onze waardering

Mocro Maffia - Marijn Schrijver & Wouter Laumans RECENSIE

Recensie: Mocro Maffia - Marijn Schrijver en Wouter Laumans

Het is oorlog in Nederland, België en Marokko, maar ook op straat in Amsterdam. In een (onder)wereld van snel geld en onverwacht verraad waarin je niemand kunt vertrouwen. Jaren geleden trok je nog samen met iemand op om juweliers te beroven, nu sta je lijnrecht tegenover diegene. Hoe kan dat, en hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen?

Hoe dat kan, daar proberen Wouter Laumans en Marijn Schrijver (beiden journalist voor onder andere Nieuwe Revu) achter te komen in het boek Mocro Maffia. 

‘Iedereen in dit conflict wordt geliquideerd’ staat op de achterflap en gezien de nieuwsfeiten van de afgelopen tijd klopt dit als een bus. In Mocro Maffia lees je het inside verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie criminelen. Vaak jong en nog onervaren, maar vol ambitie en bereid om een hoge prijs te betalen. Letterlijk en figuurlijk. Want vaak is de prijs die ze betalen hun eigen, nog jonge leven. Een verhaal van een vete die startte met een roof uit de haven van Amsterdam in 2012 maar die daar allang niet meer over gaat.

Marijn Schrijver (what’s in a name) en Wouter Laumans schetsen in Mocro Maffia perfect de achtergrond waar tegen dit alles speelt. Je voelt de angst, het wantrouwen misschien nog wel meer. In filmische hoofdstukken leiden ze de lezer door de Marokkaans-Amsterdamse onderwereld. Zoals in de openingsscène, die niet zou misstaan in de gemiddelde actiethriller. De spanningsopbouw is perfect gedaan en zo zit je als lezer direct op het puntje van – in dit geval je leesstoel. Wakker geschud, want zulke wildwest gebeurtenissen in ons Amsterdam, dat is wel even schrikken.

Naast dat de schrijvers enorm goed een sfeer weten neer te zetten in het boek dat leest als een script voor de serie die er later op gebaseerd is, hebben de auteurs ook kennis van zaken. Vele uurtjes brachten ze door op straat, in rechtszalen en speurden ze dossiers door op zoek naar de puzzelstukjes van dit verhaal. Een non-fictieverhaal waarbij je soms even vergeet dat wat je leest niet is ontsproten aan iemands fantasie, maar dat dit soort dingen daadwerkelijk gebeuren vandaag de dag. Wat – zoals eerder gezegd- het recente nieuws nog maar eens bewijst.

Belangrijke hoofdpersoon in het boek is Rida Bennajem, een opstandig persoon die droomde van een glamourleven als gangster, maar wiens verhaal in 2013 heel anders eindigde dan hij op zijn 21e gehoopt had. Een goed voorbeeld voor de personen in deze vete, die eigenlijk niet een grote groep zijn, maar bestaan uit kleine wisselende groepjes met dezelfde, soms dodelijke ambitie.

Aan deze druk van Mocro Maffia uit eind 2018 zijn vijf nieuwe hoofdstukken toegevoegd zodat het verhaal up-to-date blijft. Ook het vervolg is er inmiddels. het is niet iedereens smaak, maar als je van true crime houdt dan is dit boek zeker een aanrader. Handig trouwens: voorin vind je een overzichtje van de belangrijkste ‘players’ in dit verhaal.

Recensie: Mocro Maffia - Marijn Schrijver en Wouter Laumans

Mocro maffia

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'Iedereen in dit conflict wordt geliquideerd'
    Hij hoort achter hem hoe de moordenaars blijven schieten op Said. Rida rent door. Hij moet overgeven. Het spuug op zijn gezicht en zijn kleren is geen reden om in te houden. Hij blijft rennen. In de verte klinken nog een paar schoten. Ze hebben Said van dichtbij afgemaakt.

    Een paar jaar geleden trokken ze gezamenlijk door het land om juweliers te beroven, nu vermoorden ze elkaar met zware wapens in de strijd om cocaïnemiljoenen. Niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland en zelfs tot in België en Marokko is het oorlog. Maar wie staan er nu precies tegenover elkaar en waarom?

    Mocro Maffia vertelt het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen. Een verhaal over geld, ambitie, hoogmoed en verraad.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen