• onze waardering

Girl gone viral - Arvin Ahmadi RECENSIE

Recensie: Girl gone viral - Arvin Ahmadi

Opal Hopper is een zeventienjarig meisje voor wie coderen op de computer net magie is. Het liefst codeert ze de hele dag verschillende werelden op de pc. Maar helaas is het niet mogelijk haar vader terug in haar leven te coderen. Als Opals vader na haar tiende verjaardag verdwijnt, probeert ze hem weer te vinden. Ze probeerde hem te vergeten, maar dat gaat moeilijk als ze meedoet aan een wedstrijd georganiseerd door WAVE: een groot virtueel platform. De eerste prijs die er te winnen valt is een ontmoeting met de eigenaar. Het blijkt dat hij met haar vader heeft samengewerkt. Opal weet zeker dat hij er meer van weet en ze is vastberaden de waarheid te ontrafelen. 

Een van de weinige pluspunten aan dit boek was de kaft. Deze is ontzettend mooi vormgegeven en geeft een echt virtueel gevoel af, dat goed bij het boek zelf past. Ook is de beschrijving zeer veelbelovend. Het wordt vergeleken met Warcross en Ready Player One, twee erg goede boeken. Girl Gone Viral belooft prachtige dingen op de achterkant van het boek, maar heeft deze niet goed waar kunnen maken en ging zelfs een andere kant op aan het einde van het boek. 

Zoals ik al benoemde beloofde Arvin Ahmadi veel prachtige zaken in de beschrijving, maar hij maakte de beloftes absoluut niet waar. Het gaf een totaal verkeerd beeld van het boek. Het boek kwam eerst erg sloom op gang en introduceerde veel personages in een keer, waardoor het lichtelijk verwarrend werd. In de wat latere hoofdstukken, richting het midden van het boek, was het nog steeds niet duidelijk waar het boek nou precies over ging en wat er precies aan de hand was. Dit was erg jammer, want Girl Gone Viral beloofde veel goeds. 

Halverwege het boek werd het verhaal ontzettend saai en wist Ahmadi het boek niet op gang te houden. Ik had het boek bijna weggelegd en wilde niet verder lezen. Girl Gone Viral had geen gebeurtenissen of nieuwe interessante dingen te vertellen op dit stuk. Het hoofdpersonage was eentonig, wat zeker het plezier wegnam dat ik had met dit boek. 

Op ongeveer twee derde van het boek werd het verhaal al weer wat beter. Gebeurtenissen namen toe en er waren een aantal plottwists in verwerkt door Ahmadi. Helaas is Arvin hier niet helemaal in geslaagd, want Opal veranderde heel erg, waardoor ze ongeloofwaardig werd, terwijl ze tot op dit moment heel realistisch werd neergezet. Juist haar realistische personage - en haar relaties met haar vrienden - was een pluspunt, maar deze relaties ontwikkelden zich niet goed door het boek heen, waardoor ik Opal steeds minder leuk begon te vinden. 

Het einde was erg teleurstellend na de climax op tweederde van het boek, want het boek eindigde met veel open vragen. Veel conflicten werden niet opgelost en over andere zaken gaf Arvin Ahmadi ook geen goed antwoord. Girl Gone Viral had meer hartjes kunnen krijgen als het einde ook daadwerkelijk een einde was geweest, want dat was het nu niet. Het stopte bijna midden in het verhaal, een groot minpunt. 

Als conclusie: Girl Gone Viral begon goed, maar ging geleidelijk aan steeds meer de afgrond in. Veel gedeeltes van het boek waren saai, onduidelijk of onrealistisch. Het boek eindigt ook zonder een conflict op te lossen of een antwoord te geven op een van je vragen. Pluspunten zijn vooral in het eerste gedeelte van het boek te vinden, waar de personages nog een groei doormaken en erg realistisch overkomen (dit veranderde later in het boek).

Recensie: Girl gone viral - Arvin Ahmadi

Girl Gone Viral

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Perfect for fans of Warcross and Black Mirror, Girl Gone Viral is the inventive and timely story of a seventeen-year-old coder's catapult to stardom.

    For seventeen-year-old Opal Hopper, code is magic. She builds entire worlds from scratch: Mars craters, shimmering lakes, any virtual experience her heart desires.
    But she can't code her dad back into her life. When he disappeared after her tenth birthday, leaving only a cryptic note, Opal tried desperately to find him. And when he never turned up, she enrolled at a boarding school for technical prodigies and tried to forget.
    Until now. Because WAVE, the world's biggest virtual reality platform, has announced a contest where the winner gets to meet its billionaire founder. The same billionaire who worked closely with Opal's dad. The one she always believed might know where he went. The one who maybe even murdered him.
    What begins as a small data hack to win the contest spirals out of control when Opal goes viral, digging her deeper into a hole of lies, hacks, and manipulation. How far will Opal go for the answers--or is it the attention--she's wanted for years?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen