• onze waardering

In het diepe - Kate Davies RECENSIE

Recensie: In het diepe - Kate Davies

Het is al drie jaar geleden dat Julia voor het laatst seks heeft gehad. Als het er dan eindelijk weer eens van komt, beschuldigt haar onenightstand haar ervan dat ze zijn penis heeft gebroken. Voor Julia is dat het moment om seks helemaal af te zweren. Maar haar onthouding duurt tot haar ontmoeting met de zelfverzekerde Jane. Dankzij haar ontdekt Julia dat ze ergens anders op zoek moet naar de liefde, namelijk: bij vrouwen. Maar ook dat is geen garantie dat haar hart nooit meer gebroken zal worden…

In het diepe van Kate Davies begint als een typische chicklit, categorie ‘onhandige vrouw zoekt liefde’. Julia heeft al heel lang geen seks meer gehad, ze heeft de saaiste baan van de wereld en woont samen met een vriendin en haar vriend in een gehorige flat. Haar verdriet drinkt ze weg met de een na de andere fles wijn, wat dramatisch genoeg soms leidt tot meer beschamende situaties. Waar hebben we zoiets eerder gelezen? Of: waar niet?

Gelukkig heeft Davies de humoristische vertelstijl die bijvoorbeeld ook van Het dagboek van Bridget Jones (om er toch maar een te noemen) een groot succes maakte. Want hoe verzin je het om de gezichtsuitdrukking van iemand tijdens de seks te vergelijken met die van iemand die een IKEA-meubel in elkaar probeert te zetten? Het verteltempo in In het diepe ligt flink hoog en Davies vertelstijl leest heel vlot weg. Zo word je in de eerste hoofdstukken meteen het boek ingetrokken, op de golven van Julia’s emotionele pieken en dalen.

Het meest verrassende aan In het diepe is dat de hoofdpersoon nu eens niet de liefde vindt bij toch weer een man, maar dat ze ontdekt dat ze lesbisch is. Zo krijgt het verhaal een extra laag, want behalve die liefde moet Julia deze nieuwe kant van zichzelf ontdekken. Jammer genoeg verliest het boek na deze wending wel een deel van de luchtige vrolijkheid die in de eerste hoofstukken met zoveel zwier werd neergezet. Daarbij blijft Davies bij de emotionele pieken-en-dalen-aanpak, terwijl een coming out toch om iets meer nuance vraagt dan heen en weer schakelen tussen euforische blijheid en huilen.

En dan is er nog de seks. Davies neemt absoluut geen blad voor de mond en schrijft vrijuit over wat Julia allemaal meemaakt tussen de lakens en daarbuiten. Aan de ene kant verfrissend, aan de andere kant is deze aanpak net niks. In het diepe is niet Vijftig tinten grijs-opwindend en op een gegeven moment begin je je af te vragen of er niet meer in het leven is dan dildo’s, seksfeesten, SM… Zo verliest Davies langzaam haar Bridget Jones uit het oog. In het diepe blijft makkelijk doorlezen tot de laatste pagina, maar was een stuk leuker geweest als ze de zwierigheid van de eerste paar hoofdstukken vast had weten te houden.

Recensie: In het diepe - Kate Davies

In het diepe

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Een humoristisch en zeer openhartig romandebuut over een Bridget Jones-achtige vrouw van in de twintig die ontdekt dat ze misschien op zoek is geweest naar liefde – en, ahum, genot – op de verkeerde plekken.

    Tot voor kort had Julia al drie jaar geen seks gehad. Maar nu:
    • beschuldigt een onenightstand haar ervan dat ze zijn penis heeft gebroken
    • flirt een zelfverzekerde lesbienne met haar bij een expositie van confronterende moderne kunst
    • en vraagt ze zich af of het scheren van haar schaamhaar haar een slechte feministe maakt.

    Julia staat op het punt erachter te komen dat ze op de verkeerde plekken heeft gezocht naar liefde en bevrediging, dat wil zeggen: bij mannen. Haar nieuwe, opwindende lesbische leven begint.

    In het diepe is een onvergetelijke, vrijmoedige en heel grappige roman over liefde, vriendschap en uit de kast komen, die zowel de beste als de slechtste seks bevat die je ooit zult lezen. Het is een smeuïge odyssee door de valkuilen en verleidingen die je kunt tegenkomen op het verraderlijke – en vaker nog absurde – pad dat naar liefde en zelfkennis leidt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen