• onze waardering

Wintereiland - Jenny Colgan RECENSIE

Recensie: Wintereiland - Jenny Colgan

Het is winter en de kersttijd op het Schotse eiland Mure is aangebroken. Dé tijd van het jaar om samen te zijn met de mensen van wie je houdt – tenzij je, zoals Flora, per ongeluk zwanger bent van je ex-baas en niet weet hoe je het moet vertellen. Ook de dokter op het eiland, de uit Syrië gevluchte Saïf probeert een manier te vinden om te genieten van zijn eerste Westerse kerst met zijn zoontjes. Kunnen Flora en Saïf in het seizoen van vrede op aarde hun geluk weer terugvinden?

De Engelse Jenny Colgan schreef met Wintereiland het derde deel in de Café Zon & Zee-serie. Het verhaal speelt zich af op het Schotse eilandje Mure, waar het in de wintertijd meer donker dan licht is. Hoewel Wintereiland het derde deel van de serie is, is het verhaal ook heel goed losstaand te lezen. Het eerste hoofdstuk begint met een wandeling van de oude herdershond Bramble die zijn dagelijkse rondje door het dorp maakt. Op deze manier maak je als lezer kennis met het eiland en zijn inwoners. Een prachtige manier om de karakters die in de twee eerdere delen van de serie voorkomen, opnieuw te introduceren. Vervolgens begint direct het dilemma van Flora die niet weet hoe ze Joël moet vertellen dat ze zwanger is.

Wie verwacht dat dit de zoveelste zoetsappige roman is, heeft het mis. Uiteraard bevat het een grote portie romantiek, zoals je van een goede feelgoodroman mag verwachten, maar Jenny Colgan schuwt ook moeilijke thema’s niet. Leven dat aan een zijden draadje hangt door kanker, verscheurde familiebanden, de integratie van vluchtelingen en de acceptatie van homoseksualiteit zijn een paar voorbeelden hiervan. Al deze thema’s weet ze op een mooie manier met elkaar te verbinden en lopen als een rode draad door het verhaal. Hierdoor krijgt het verhaal een diepere laag en onderscheidt het boek zich van andere feelgoodromans.

De schrijfstijl van Jenny Colgan in Wintereiland leest heerlijk weg. Ze schrijft vlot en beeldend waardoor je echt het gevoel krijgt op het eiland Mure aanwezig te zijn. Daarnaast krijg je dankzij haar beschrijvingen het typische wintergevoel waarbij je weg wilt kruipen onder een dekentje met een warme mok choco, en ondertussen uitkijkt naar de kerstdagen. Wat enigszins verwarrend kan zijn, zijn de gedachten van andere eilandbewoners die hier en daar tussendoor beschreven worden in bijvoorbeeld een conversatie. De wisseling in perspectief van karakters houdt de vaart in het verhaal en zorgt ervoor dat het verhaal geen moment verveelt.

Wintereiland bevat naast de zwaardere onderwerpen ook diverse interessante plotwendingen waardoor het verhaal verrassend blijft. Dit gecombineerd met de fijne schrijfstijl van Colgan, maakt dat je het boek binnen de kortste keren uit hebt!

Dit derde deel uit de Café Zon & Zee-serie is prima als losstaand deel te lezen, maar door het lezen van de eerdere delen leer je de karakters nog beter kennen en kun je je nog meer inleven in het verhaal. Jenny Colgan heeft met Wintereiland een mooie, winterse roman geschreven vol liefde, humor en een ontroerend einde!

Recensie: Wintereiland - Jenny Colgan

Café Zon & Zee - Wintereiland

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ga mee naar het Schotse eiland Mure en laat je verwarmen door de nieuwe roman Wintereiland van Jenny Colgan. Het slot van de succesvolle Café Zon & Zee-serie

  Het is winter op het eiland Mure. Een tijd om samen door te brengen, bij een knapperend haardvuur, en te genieten met de mensen van wie je houdt – tenzij je natuurlijk per ongeluk zwanger bent van je ex-baas en niet weet hoe je het moet vertellen. Kan Flora in het seizoen van vrede op aarde haar geheim delen en haar relatie met Joël redden?

  Ondertussen probeert Saif, de dokter op het eiland en vluchteling uit het door oorlog verscheurde Syrië, te genieten van zijn eerste westerse kerst met zijn zonen – maar zonder zijn vermiste vrouw. Kan het kleine gezin troost en vreugde vinden?

  Reis mee naar de prachtige, noordelijke rand van de wereld en sluit je aan bij de gastvrije gemeenschap van Mure voor een onvergetelijke kerst.
   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

 • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

 • Net goed – Tjibbe Veldkamp

 • Zusje van mij - Mikaela Bley

 • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen