• onze waardering

Het land van Raas - Jenny McLachlan RECENSIE

Recensie: Het land van Raas - Jenny McLachlan

Het land van Raas gaat over de tweeling Arthur en Roos. Raas is een fantasiewereld bedacht door Arthur en Roos. Vroeger speelden ze altijd in Raas, waar ze kwamen via het opklapbed op de zolder van hun opa. In Raas leefden alles wat ze geweldig vonden, maar ook angstaanjagende dingen. Zo woonde er ook de enge vogelverschrikker genaamd Strokop. Nu is de tweeling 11 jaar, en samen spelen doen ze bijna nooit meer. Raas is nog maar een vage herinnering. Maar wanneer opa ineens tijdens het opruimen van de zolder in de toegangspoort van Raas wordt getrokken, begint Arthur te twijfelen. Is het Land van Raas wel een verzonnen spel? Of bestaat het echt?  

Het land van Raas is een fantastisch boek met een fantasiewereld die iedereen wel eens zou willen bezoeken. Raas is een wereld bedacht door Arthur en Roos toen ze klein waren. Hierdoor leven er allerlei wezens die je als klein kind altijd al hebt willen ontmoeten, zoals zeemeerminnen en draken. Dankzij de vele prachtige illustraties van Ben Mantle, krijg je een beeld van de wereld en het verhaal wordt hierdoor ook versterkt. Maar er is ook genoeg ruimte om je eigen fantasie zijn gang te laten gaan.

De hoofdpersonages zijn Arthur en Roos. De tweeling is de laatste tijd uit elkaar gegroeid en ze spelen eigenlijk nooit meer met elkaar. Arthur en Roos zijn heel verschillend van elkaar. Schrijfster Jenny McLachlan geeft de personages veel verschillende kanten en ook maken beide karakters een mooie ontwikkeling door. Dit doen ze zowel individueel als samen. Beide personages leren hun angsten te overwinnen en de band tussen de twee wordt langzaam maar zeker weer sterker, wat heel mooi is om te zien.

Maar naast Arthur en Roos heb je natuurlijk ook meerder bijfiguren, zoals Ninto, Arthur’s beste vriend in Raas, en de kwaadaardige Stropkop. Alle personages zijn goed uitgewerkt en iedereen heeft zijn eigen belangrijke rol in het verhaal.

Daarnaast is het verhaal zelf heel leuk en avontuurlijk. Het avontuur is spannend, maar niet te eng. Er is een goede afwisseling tussen spannende momenten en lachwekkende momenten, waardoor het een ontspannend boek is om te lezen. Je wordt het verhaal meteen ingetrokken en het is heel leuk om te lezen wat er allemaal in Raas leeft. Deze nieuwsgierigheid zorgt er ook voor dat je door blijft lezen, want je wilt weten wat Arthur en Roos nog meer te wachten staat.

Tot slot is het ook heel bijzonder dat Het land van Raas mensen van alle leeftijden aanspreekt. Voor jongere kinderen is het avontuur natuurlijk helemaal geweldig en fascinerend om te lezen. Maar het boek is mooi voor mensen van alle leeftijden, want het gaat niet alleen over het avontuur. Zo laat Jenny McLachlan goed zien hoe belangrijk familie is en de band die je met elkaar hebt. Ook lees je over de kracht van fantasie en hoe je nooit moet stoppen met fantaseren, ongeacht je leeftijd.  

Kortom is Het land van Raas een geweldig, spannend en uniek boek. De wereld die wordt gecreëerd is heel interessant en je kunt je helemaal voorstellen hoe je in deze wereld zou kunnen leven. De personages zijn goed uitgewerkt en door de diversiteit kun je jezelf altijd in een personage vinden. Daarnaast is het verhaal zelf heel spannend en amuserend. Tegelijkertijd heeft het boek ook een hele mooie boodschap, namelijk dat je je fantasie nooit kwijt moet raken en hoe belangrijk familie is. Hierdoor is Het land van Raas voor iedereen zeker een aanrader. 

Recensie: Het land van Raas - Jenny McLachlan

Het land van Raas

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Toen Arthur en Roos klein waren, waren ze de helden in het land van Raas, een denkbeeldige wereld waarin ze terechtkwamen door in het opklapbed te klimmen op de zolder van hun opa. In Raas wemelde het van de dingen waar ze dol op waren: zeemeerminnen, ninjatovenaars en avontuur. Maar ook dingen waar ze bang voor waren, waaronder een bijzonder griezelige vogelverschrikker.
    Inmiddels is de tweeling elf jaar en Raas is slechts een herinnering. Arthur en Roos spelen nu niet meer samen; Roos is te cool en Arthur is verwikkeld in zijn zorgen over school. Maar wanneer hij opa helpt de zolder op te ruimen, is Arthur geschokt als opa in het opklapbed wordt getrokken en verdwijnt. Maakt hij een grapje? Of is Raas... echt?

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen