• onze waardering

Het Dorp - Wim Daniëls RECENSIE

Recensie: Het Dorp - Wim Daniëls

Toen ik langs het tuinpad van mijn vader
De hoge bomen nog zag staan.
Ik was een kind, hoe kon ik weten
dat dat voorgoed voorbij zou gaan.


De oudere generatie kent deze zinnen wel, ze komen uit de liedtekst Het dorp van Wim Zonneveld en Friso Wiegersma. Het dorp van vroeger is niet meer.
In Het Dorp gaat publicist Wim Daniëls, opgegroeid in het Brabantse dorp Aarle-Rixtel,
op zoek naar het dorp van vroeger. Bestaat het echte dorpsleven nog wel, hoe zit het met de dorpswinkels? Hebben deze nog wel recht op bestaan?
En in hoeverre hebben de fusies van diverse dorpen tot een gemeente invloed op het hedendaagse dorpsleven?

Of je nu van dezelfde generatie bent als Daniëls, iets ouder of jonger Het Dorp is een boek voor elke leeftijd. Bij ouderen zal het vooral heel veel herinneringen van zichzelf of (groot)ouders oproepen en voor jongeren is het leuk om te weten hoe het er vroeger aan toe ging, zonder alle prikkels van social media en dingen die ‘moeten’. Nee, vroeger in het dorp deed men aan onthaasten. De boer kwam heel rustig met paard en wagen het dorp binnen slenteren, men maakte een praatje met de winkelier of andere dorpelingen die je onderweg tegenkwam, er was tijd voor het verenigingsleven en op zondag was er nog zondagsrust. Het dorp doet je onthaasten, zowel in woord als beeld. De nostalgische zwart-wit foto’s uit de jaren 50 tot 70 illustreren de tijd van toen: ongecompliceerd, rustig, huiselijk en gezellig.

Naast het dorpsleven van vroeger maakt Daniëls ook de vertaalslag naar het dorpsleven van nu. In hoofdstuk 11 vertelt hij bijvoorbeeld hoe de typische dorpswinkels zoals de kruidenierszaak, schoenmaker en hoefsmid langzaam plaats maakten voor een ander soort ondernemer: een ontwerpbureau, een communicatiebedrijf, financieel adviesbureau etc. Hoewel opgegroeid in een dorp, waar hij nog wekelijks te vinden is, is Daniëls hier niet per se op tegen, hij spreekt dan ook niet van teloorgang maar van vooruitgang.
In hoofdstuk 18 doet hij een opsommingen van alle soorten dorpen in Nederland, en dat zijn er heel wat! Van Museumdorp, polderdorp, bierdorp tot gevangenisdorp elk dorp heeft wel een ‘koosnaam’. Het laatste hoofdstuk is gereserveerd voor de toekomst van de dorpen: blijven deze nog wel bestaan nu er zoveel fusies zijn?

Het Dorp is een boek voor mensen die van nostalgie en geschiedenis houden, maar eigenlijk zou iedereen het moeten lezen. Het brengt herinneringen boven, doet je beseffen hoe vluchtig alles in deze tijd gaat. Hoe vaak neem je de tijd om echt met iemand te praten? Wat dieper op de dingen ingaan, oprecht luisteren. De tijd nemen om je te vervelen, we zouden het allemaal moeten doen. Een zelfhulpboek of mindfulness-cursus heb je hiervoor niet nodig, doe gewoon hetzelfde als de dorpsbewoners van toen.

Recensie: Het Dorp - Wim Daniëls

Het dorp

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een ode aan het dorp van weleer
    Friso Wiegersma beschreef het al in zijn fameuze lied "Het dorp', vertolkt door Wim Sonneveld: het dorp van vroeger is niet meer. Wim Daniëls ging op zoek naar dat vroegere dorp, het dorp van voor 1970. Hij schrijft over typische dorpsfiguren als de smid, de boer, de kleine kruidenier,
    maar ook over de zandweg tussen het koren door, het dorpscafé, de dorpsdrama's, de dorpspolitiek en andere typische dorpse fenomenen en aangelegenheden. Hij concludeert uiteindelijk dat het dorp niet dood is, maar dat het noodgedwongen is veranderd. Het resultaat is een prachtige biografie van het dorp van weleer en nu – een feest der herkenning voor iedere (ex-)dorpsbewoner.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen