• onze waardering

De reizigers - Regina Porter RECENSIE

Recensie: De reizigers - Regina Porter

Door de ogen van twee verschillende gezinnen wordt in deze roman een beeld geschept van de voorbije tientallen jaren in Amerika. Agnes en James hebben elk hun eigen visie en verhaal. Ze krijgen te maken met veel onrechtvaardigheid en bizarre situaties, en de burgerrechten spelen een belangrijke rol. Om de beurt vertellen ze hun ervaringen als familie, als generatie, en vooral als mens in een turbulente periode in de Amerikaanse geschiedenis.

De reizigers is een voornamelijk beschrijvend boek, dat niet altijd zozeer om het verhaal gaat, maar om een sfeer te scheppen van een bepaalde emotie of een indruk te geven van Amerikaanse staten. Het luidt geen twijfel dat dit boek op-en-top Amerikaans is, en wij in Europa niet meteen met alles bekend zijn, zeker niet met bepaalde namen of kwesties. Maar de indrukken die Regina Porter weet te scheppen, zijn zeer bekoorlijk. Het is een zeer realistische weergave en de kleine details zorgen voor een bijna plastische voorstelling die je van het boek kunt maken. De beschrijvingen zijn zeker niet nodeloos lang, maar danig doeltreffend.

In het begin van de roman zijn alle personages opgesomd en dat is geen overbodige luxe. Er zijn een grote hoeveelheid personages en door de snelle opeenvolgingen geraak je makkelijk de draad kwijt. Er is geen tijd vrij gemaakt voor introducties van nieuwe personages. Soms had ik het gevoel in ademnood te raken door de constante tijdssprongen, in combinatie met alle personages. De hoofdpersonen zelf zonken af en toe wat weg in de veralgemening.

De combinatie met een werk van Shakespeare lijkt bizar, maar het is net heel verfrissend. Op de goede momenten komt De reizigers met een treffend citaat dat grappig is, maar net zo goed pijnlijk.

Over pijnlijk gesproken: de onrechtvaardigheid in dit boek is niet prekerig, maar gewoon doodeerlijk beschreven. Onverbloemd doch kordaat. Dat zorgt ervoor dat het niet enkel tot nadenken stemt, maar ook een ontzettend actueel boek is.

De reizigers is een voortreffelijk boek dat je laat reflecteren over het nu en de puntjes op de i zet qua gelijkheid (in vele zinnen van het woord), maar het is eerder te beschouwen als werkstuk dan als een roman. Gelaagdheid van de personages is er zelden, en soms misten de verhaallijnen dan ook wat spanning. Hoewel er heftige emoties zijn, worden die vaak meer maatschappelijk gebracht en minder door James en Agnes zelf.

Desondanks is het een geslaagd debuut. Prima voor iedereen die zich wat wil verdiepen over een moeilijke en gevoelige periode van de Verenigde Staten van Amerika.

Recensie: De reizigers - Regina Porter

De reizigers

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Agnes Miller, een jonge zwarte vrouw, wordt met haar vriendje op een verlaten weg in Georgia door de politie aangehouden.
    Het is 1966, en de verschrikkelijke gebeurtenissen die dan volgen laten diepe sporen na in Agnes' leven.
    James Vincent, geboren in 1942, is een kind van gescheiden ouders uit een wit arbeidersmilieu. Hij ontworstelt zich met moeite aan zijn kansarme jeugd, en als beginnend advocaat ziet hij zijn toekomst met vertrouwen tegemoet.
    Terwijl de jaren voortschrijden, kruisen de levens van Agnes en James elkaar steeds vaker. De keuzes die ze maken hebben invloed op de ander, en de gevolgen worden overgedragen van generatie op generatie. De reizigers is een hoogst origineel en prachtig geschreven debuut dat de lezer nog lange tijd zal bijblijven.


    De reizigers van Regina Porter is een uitzonderlijk portret van twee families, en tegelijkertijd een confronterende en messcherpe analyse van het moderne Amerikaanse leven – vanaf de burgerrechtenbeweging in de jaren vijftig tot het eerste jaar van het presidentschap van Obama.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen