• onze waardering

Boodschappen zonder leesbril - Sylvia Witteman RECENSIE

Recensie:  Boodschappen zonder leesbril - Sylvia Witteman 

Sylvia Witteman is auteur en columniste voor onder andere Libelle, Volkskrant en Linda. Boodschappen zonder leesbril is een bundeling van haar laatste verschenen columns die ze schreef voor Volkskrant. Eerder verschenen onder andere al Troost van een warm visje, Jullie zijn zelf gek en Plastic rozen, allen bundels met columns uit de Volkskrant.

Boodschappen zonder leesbril verwijst naar de column met de titel Haan. Wie dit stukje leest weet gelijk waarom ze dit boek deze titel hebben meegegeven. Het omschrijft perfect de schrijfstijl van Sylvia Witteman: humoristisch, scherp en onderhoudend. In Haan schetst Witteman het moderne boodschappen doen. Gewapend met een zelfscanner loopt ze de winkel door, maar had ze nu wel of niet de kattenbrokjes gescand? Je kunt het terugzien op de scanner maar ja daar heb je een leesbril voor nodig. En boodschappen doen met leesbril aan een koordje om je nek is natuurlijk niet cool. De hele supermarkt loopt ze te piekeren en is ze bang dat ze betrapt wordt op het stelen van kattenvoer. Maar doet niet iedereen dat? vraagt Witteman zich af. Je kunt immers heel gemakkelijk iets goedkopers scannen en zo de deur uit lopen. Geen haan die daar naar kraait! Dit maakt haar wel een beetje opstandig, want als iedereen dat doet en de supermarkt dit bij de prijzen incalculeert, dan betaalt zij dus veel te veel! Ggrr...

Haan is slechts een voorbeeld van allerlei soorten onderwerpen die in Boodschappen zonder leesbril aan bod komen. Voornamelijk alledaagse dingen die we heel goed herkennen, maar dan net dat beetje aangescherpt of uitvergroot zodat het een echte Witteman wordt. Zo schrijft ze over haar kinderen (twee puberzoons en een dochter), huisgenoot P. (haar man), dingen die haar opvallen in de media zoals de ophef over de letters I Amsterdam en wat heeft de museumjaarkaart met de fiscus en de privacywet te maken? Favoriet zijn haar haarscherpe analyses van gesprekken tussen mensen die ze op straat tegenkomt. Vinden we het niet allemaal heerlijk om stiekem iemand af te luisteren en daar iets van te vinden? Elke column beslaat anderhalve pagina waardoor dit een heerlijk boekje is om tussendoor te pakken en even weg te zijn uit de sleur van alledag.

Mocht je de columns van Witteman in Volkskrant gemist hebben dan is Boodschappen zonder leesbril zeker de moeite waard om te lezen. Heb je een off day? Zet een kop thee, nestel je in een stoel en dompel je onder je in het hilarische, maar toch ook alledaagse leven van Witteman. Je krijgt gegarandeerd een glimlach op je gezicht.

Recensie:  Boodschappen zonder leesbril - Sylvia Witteman

Boodschappen zonder leesbril

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Zoals we weten ziet Witteman de zaken scherp. De gevolgen zijn niet altijd te overzien; dan wint de hebzucht het een keer van de verlegenheid, maar blijkt de aangesproken vrouw in de felbegeerde jas juist in diepe rouw. En zeker, ánderen maken stellig misbruik van de zelfscanner, door het prijsje van een zak ordinaire uien op de rijkeluistomaten te plakken, maar wat heb je daaraan als je de braafheid zelve bent?  Gelukkig zijn er ook volslagen eenduidige observaties. Jarig zijn is alleen leuk als je jong bent, bijvoorbeeld. Hiphop kan best aardig zijn, maar wel uitsluitend met inzet van de juiste lidwoorden, en in Brussel laten ze je bij Vlaamse calamiteiten gerust in het Frans doodbloeden. Ook verdient het aanbeveling sommige mensen altijd gelijk te geven, vooral als ze een kop groter zijn dan jij en twee keer zo zwaar; en ja, mannen kunnen ontzettend ontroerend zijn, maar een weerzien met een jeugdliefde wordt misschien toch teveel van het goede.  En dat alles zonder leesbril!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen