• onze waardering

Instagirl - Annette Mierswa RECENSIE

Recensie: Instagirl - Annette Mierswa

De hoofdpersoon van Instagirl is Isabelle, vrienden en familie noemen haar Isi. Ze krijgt een nieuw klasgenootje, Kim, en Kim ziet er heel hip en fancy uit. Ze is ook nog eens enorm populair op Instagram en dat vindt Isi wel heel interessant. Ze sluit voorzichtig vriendschap met Kim en ze leert van Kim hoe ze de mooiste selfies kan maken en hoe ze die kan bewerken zodat ze veel likes krijgt. Bewerken is echter niet voldoende om er superslank uit te zien, je moet ook superslank zijn. Kim doopt Isi om tot Easy, Easy in de omgang, en Kim introduceert Isi in een totaal nieuwe vriendenkring met jongeren die veel drinken, drugs gebruiken en een totaal andere levensstijl hebben dan Isi gewend is.

Instagirl gaat over pubermeisjes die naar school gaan, maar dat op sommige momenten eigenlijk maar bijzaak vinden. Een gezellige vriendenkring, een lief huisdier, mooie kleren en make-up kunnen veel belangrijker zijn. Dat geldt in ieder geval voor Isabelle. Instagirl gaat tegelijk over pubermeisjes die gevoelig zijn voor populariteit en zich mede daarom (te) makkelijk laten verleiden tot dingen die ze eigenlijk niet willen, en zeker niet zouden moeten willen. Jezelf uithongeren bijvoorbeeld, of je vrienden links laten liggen, of jezelf in gevaarlijke situaties manoeuvreren om maar een mooie foto te maken. Je merkt dat Isabelle zich er niet altijd goed bij voelt, maar ze is vaak niet in staat om toch over te stappen naar de verstandige keuze.

‘Op een eenzaam eiland heb je geen echo. Op een virtueel eiland wel. Kim zegt altijd dat je zonder likes niet bestaat. En om die te krijgen heb je een perfect lichaam nodig. ‘Goed’, zei ik toen tegen haar. ‘Laat me maar zien hoe dat moet.’’

Het boek is geschreven door een Duitse auteur en speelt zich af in Duitsland. Maar gezien het onderwerp had het evenzogoed in Nederland of een ander West-Europees land kunnen plaatsvinden. Wat wel leuk is om te lezen is dat Isabelle, een Duits meisje, gebruik maakt van de video’s van de Nederlandse Nikkie Tutorials. Het boek leest vlot, de hoofdstukken zijn van een overzichtelijke lengte en zijn op een social media-achtige manier met hartjes genummerd.

Mierswa beschrijft duidelijk de dilemma’s waar Isi in terecht komt. Eigenlijk zijn het geen dilemma’s, want Isi stapt overal zonder al te veel nadenken in. Het boek is, ondanks het ik-perspectief, zo geschreven dat je als lezer heel goed ziet welke onverstandige keuzes Isabelle maakt. Ook meisjes vanaf een jaar of 12, die misschien ook graag heel veel volgers op Instagram willen verwerven, zullen inzien dat de prijs voor die populariteit erg hoog kan zijn. Het boek is daarom zeer geschikt voor tieners, zeker meisjes, die veel op social media te vinden zijn.

Instagirl draagt een belangrijke boodschap uit en benadrukt van verschillende kanten de gevaren van social media. Het boek beschrijft ook hoe je die gevaren kunt voorkomen of er in ieder geval uit kunt stappen. Hulp zoeken en accepteren is een belangrijke. Ondanks deze positieve punten is het einde van Instagirl te makkelijk. De manier waarop de problemen van Isabelle worden opgelost verloopt te snel en daardoor verliest het boek geloofwaardigheid.

Recensie: Instagirl - Annette Mierswa

Instagirl

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Instagirl is een meeslepende en actuele jeugdroman van bekroond auteur Annette Mierswa. Hoe ver ga jij om meer volgers en likes te krijgen op Instagram? Wie zijn je ware vrienden? Een onvergetelijk verhaal voor lezers vanaf 12 jaar.
    Isi's nieuwe klasgenoot Kim ziet eruit als een ware YouTube-ster. Isi is onder de indruk, zeker als ze merkt dat Kim megapopulair is op Instagram.
    Dat wil Isi ook wel. Ze besluit als Easy4Ever een nieuw beeld van zichzelf te creëren op Instagram, volwassener. Zal Matteo onder de indruk zijn? De likes stromen binnen en zelfs Kim ziet haar ineens staan. Van haar leert Isi hoe ze er op selfies perfect kan uitzien, maar dat gaat niet vanzelf. Ze moet er wel wat voor doen…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen