- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- De uitzichtlozen – Nicolas Mathieu
Recensie: De uitzichtlozen – Nicolas Mathieu
De uitzichtlozen van Nicolas Mathieu speelt zich af in de jaren 90 in het fictieve Franse stadje Heillange. Heillange is een voormalig industriestadje, waar na de sluiting van de hoogovens de werkgelegenheid sterk is afgenomen en daardoor de armoede juist is toegenomen. We volgen gedurende acht jaar, met tussenpozen van twee jaar, verschillende personages, met name jongeren, uit dit stadje. De personages verschillen in afkomst en achtergrond, wat niet alleen gevolgen heeft voor hun huidige leefsituatie, maar mogelijk ook voor hun kansen in de toekomst.
Het perspectief wisselt tussen de verschillende personages, waarvan er vier het meest aan bod komen, de jongeren Anthony, Hacine en Stephanie (Steph) en de vader van Anthony, Patrick. Anthony komt uit een problematisch en arm gezin, Hacine is de zoon van een immigrant en Steph komt uit een meer welgesteld gezin. Ze zijn alle drie verschillend, maar streven ook alle drie naar een beter leven. Een weg die ze op verschillende manieren zullen bewandelen. Patrick is van een eerdere generatie, hij is werkloos en alcoholist en geeft, samen met nog een aantal andere personages, een beeld van de ‘oudere’ generatie.
Het verhaal van De uitzichtlozen is niet opwekkend of hoopgevend, maar lijkt wel realistisch. Nicolas Mathieu schetst een helder beeld van de gevolgen van een veranderende (economische) situatie op de samenleving en het individu en over de zoektocht naar een beter leven. En hoewel het onderwerp, de beschreven problematiek en de situatie deels universeel zijn, is het boek waarschijnlijk nog aansprekender voor lezers uit Frankrijk, vanwege de herkenbaarheid van de situatie daar. Of anders gezegd, mogelijk was het verhaal boeiender wanneer het was gegaan over een Nederlands stadje.
De schrijfstijl van Nicolas Mathieu leest prettig. Het is mooi, helder en geeft ook een goed beeld van de setting. Maar ondanks dat je wel een goede indruk krijgt van de omstandigheden waarin de personages leven en de keuzes waar ze voor staan, komen de personages helaas niet echt tot leven. Misschien dat de mate waarin je je als lezer kunt inleven in de situatie daarbij een rol speelt, maar er blijft toch een zekere afstand. Dit neemt niet weg dat je wel nieuwsgierig blijft naar hoe het ze over de jaren vergaat, waardoor het verhaal zeker boeiend blijft.
De uitzichtlozen is een interessant boek over de gevolgen van een economische crisis voor een volgende generatie. Lukt het om los te komen van de huidige situatie, en in hoeverre speelt achtergrond en afkomst daarbij een rol?
Recensie: De uitzichtlozen – Nicolas Mathieu
De uitzichtlozen
-
Auteur:
Nicolas Mathieu -
Verschenen:
11 september 2019 -
Uitgave:
ISBN 9789029093453
Uitgever Meulenhoff
400 pagina's -
Uitgever:
Meulenhoff -
Genre:
Roman
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Augustus 1992. Op een landerige middag tijdens een hittegolf in een vergeten vallei in Oost-Frankrijk stelen de veertien jaar oude Anthony en zijn neef een kano. Samen varen ze naar het befaamde naturistenstrand, om te kijken of daar wat te beleven valt. Dit uitstapje leidt tot Anthony's eerste verliefdheid en een zomer die voor hem het begin van het echte leven markeert.
Mathieu schetst de jeugd van een jongen, maar ook een tijdperk, een gemeenschap, en de politieke reis van een jonge generatie die haar weg moet vinden in een uitstervende wereld. Vier zomers en vier bepalende gebeurtenissen vangen het leven van hen die in dat vergeten Frankrijk wonen – van de middelgrote steden, net geen platteland en de uitgestrekte betonnen buitenwijken.
De uitzichtlozen is een portret van kleinburgerlijkheid; het leven ver weg van globalisatie. Van de plek waar eigenlijk bijna iedereen woont, en die iedereen liever zou vergeten.
Nieuwste artikelen
-
Een schotse winter - Jo Thomas
-
Drielichamen probleem 4 : De verlossing van de Tijd - Baoshu
-
Terugkeer van de bendes - Chloe Gong
-
De terugkeer van Antonia – Carmen Bellmonte
-
De schatkist van de waanzinnige boomhut – Andy Griffiths en Terry Denton
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Gegijzeld - Chinouk Thijssen