• onze waardering

Provence - Alex Jackson RECENSIE

Recensie: Provence - Alex Jackson

Ik ben dol op de Franse keuken. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was de Provençaalse keuken ongekend populair in Engeland en ook daarbuiten. Na 1995 raakte echter steeds meer de Italiaanse keuken in zwang. Een keuken die zich kenmerkt door eenvoud en kwalitatief hoogwaardige producten. Alex Jackson stelt dat de keuken van de Provence echter altijd nauw verbonden is geweest met de Italiaanse, maar ook met de Spaanse en zelfs de Noord-Afrikaanse keuken. Qua eten heeft de Provence zelfs meer overeenkomsten met die keukens dan met de echte Franse keuken die groot is geworden door zijn zware sauzen met veel boter in het noorden en eendenvet in het Zuid-Westen. In de Provence, maar ook in de Languedoc wordt sinds jaar en dag gekookt met olijfolie.

Alex Jackson ging naar Parijs om Frans te studeren, maar uiteindelijk bleek hij meer interesse te hebben in Françaises en in de Franse keuken. Hij maakte kennis met de gerechten die ook mijn favorieten zijn: Gesiers en salade (eendenmaagjes), Lapin à la moutarde (konijn in mosterdsaus) en koude garnalen met mayonaise.

Uiteindelijk vertrok hij naar London en ging werken in restaurant Dock Kitchen. Uiteindelijk opende hij zijn eigen restaurant 'Sardine', wat ook de oorspronkelijke titel is van het boek Provence. In het restaurant wordt gekookt zoals dat ook thuis gebeurt. Dus geen vegen, torentjes en druppeltjes op je bord. Dat komt ook omdat hij dat niet kan, aldus de schrijver. De schitterende foto's in het boek laten dan ook voornamelijk mooie, maar eenvoudig opgemaakte borden of schalen zien.

Provence is verdeeld in vier hoofdstukken: lente, zomer, herfst en winter. En die lente begint in de Provence veel eerder dan in Engeland of in Nederland. Als bij ons het weer nog niet weet wat het wil wordt in Zuid-Franrijk al genoten van knoflook uit het bos, wilde asperges en de eerste morieljes. De thuiskok vergeet zijn langzaam gegaarde stoofpotten en gaat over op snelle, lekkere en eenvoudige maaltijden. Alex Jackson serveert gegrilde sardines, pissaladiëre, brandnetelspaghetti en Provençaalse knoflooksoep. Ieder hoofdstuk bevat een Grande Bouffe, een feestmaaltijd die bestaat uit vier of vijf gangen. Deze Grande bouffe is gedrukt op blauw, iets dunner papier en daardoor goed herkenbaar als iets speciaals. In de lente staat onder andere een bouillabaisse en een pruimengalette op het menu. Bij de Grande bouffe staan geen foto's van de gerechten en dat is ook het geval bij veel andere recepten. Misschien jammer, maar het is ook meteen een uitdaging.

De zomer is natuurlijk het seizoen dat wij als noordelingen het beste kennen. Ook veel van de gerechten herkennen we daardoor natuurlijk: Salade niçoise, ratatouille (wist je trouwens dat het gerecht wat de rat maakt in de film Ratatouille eigenlijk Confit byaldi is) en Pan bagnat. Al wordt laatstgenoemde waarschijnlijk vanwege de commercie, in Zuid-Frankrijk helaas vaak gepresenteerd als gewoon broodje gezond. Uiteraard geeft Alex Jackson het echte, veel smakelijker recept.

Na de zomer, als ook de meeste toeristen de Provence hebben verlaten wordt het ook in het zuiden herfst. Ook daar zijn dan de pompoenen rijp, zijn er paddenstoelen en zoete kastanjes en zwarte vijgen. Met laatstgenoemde maakte ik een eenvoudige maar heerlijke salade met tomaat en basilicum. Ook wordt het tijd voor fazant en voor cassoulet, sowieso één van mijn favorieten uit de Franse keuken. Zelf maakte ik nog de pompoensoep met mosselen, een verrassend lekkere combinatie door onder andere het gebruik van venkelzaad!

In de winter zijn in de Provence zo'n beetje dezelfde ingrediënten verkrijgbaar als in Nederland. Aardappels, wortelen, kool en vlees en ook rode wijn is bij ons natuurlijk volop te verkrijgen. Heerlijk voor een Daube de boeuf of Bagna Càuda, een soort fondue van ansjovis, olijfolie, boter en knoflook waarin rauwe of gekookte groenten worden gedoopt.

Provence van Alex Jackson is een heerlijk boek met bekende zomerse en minder bekende winterse gerechten uit Zuid-Frankrijk met invloeden vanuit het hele Middellandse zeegebied.

Recensie: Provence - Alex Jackson

Provence

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De Provençaalse keuken is een van de meest populaire regiokeukens van Frankrijk. Uit de Provence komen prachtige producten door de ligging en het gunstige klimaat; producten van het land en uit de zee. Ook invloeden uit Italië en Noord-Afrika proef je terug in de typische gerechten uit de Provence.

  Met het kookboek 'Provence' kook je seizoensgebonden de lekkerste gerechten uit de streek. Vier de lente met tuinbonen en inktvis en papillote. Geniet van zomerse gerechten als rode mul gewikkeld in wijnbladeren of van de overbekende salade Niçoise. Proef de herfst en serveer gebakken paddenstoelen met persillade en serveer een taart van chocolade en hazelnoot met peer.

  Elk seizoen in dit kookboek wordt afgesloten met 'La Grande Bouffe'; een groots en meeslepend meergangenmenu: verras je tafelgenoten met het lekkerste wat de Provence te bieden heeft. Van aperitief tot de heerlijkste nagerechten. Van pissaladière, bouillabaise, aligot tot en met clafoutis. Met het kookboek 'Provence' tover je de zon op het bord, ook in de winter.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: februari 2023

 • Fictie top 6: februari 2023

 • It ends with us - Colleen Hoover

 • Word volwassen, Eve Brown - Talia Hibbert

 • Jerks at Work - Tessa West

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen