• onze waardering

The Near Witch - Victoria Schwab RECENSIE

Recensie: The Near Witch - Victoria Schwab

The Near Witch is het eerste boek dat Victoria Schwab, in Nederland bekend van de ‘Schemering’ (’Shades of Magic’)-serie, heeft geschreven. Het is (nog) niet in het Nederlands vertaald. Het boek was ook in het Engels niet meer verkrijgbaar en dit is een herdruk. Het boek ziet er van buiten mooi en verzorgd heeft. Het is een hardcover met een papieren omslag, het boek is gedrukt op goedkoop papier. De hoofdstuknummering is voorzien van een kraai, een dier dat geregeld voorkomt in het verhaal. Bijzonder aan deze uitgave is dat Schwab er een actueel voorwoord aan heeft toegevoegd en dat achterin het boek nog een kort verhaal is toegevoegd, ‘The Ash-Born Boy’.

The Near Witch gaat over een sprookje en is zelf een sprookje. De hoofdpersoon is Lexi Harris, ze woont in het dorpje Near dat aan de rand van heidevelden en woest grondgebied ligt. Aan de rand van het dorp staat een huisje waar twee heksen wonen, Magda en Dreska. In het dorpje gebeuren vreemde dingen. Er is opeens midden in de nacht een vreemdeling verschenen, die onderdak heeft gevonden bij de twee heksen. En vanaf de nacht daarna verdwenen er jonge kinderen. Niemand vertrouwt de vreemdeling, er komen nooit vreemdelingen in Near. Lexi voelt zich juist aangetrokken tot de vreemdeling. Ze noemt het Cole en sluit vriendschap met hem. Heeft de vreemdeling, zoals iedereen denkt, iets te maken met de verdwijningen? En hoe kan Lexi er voor zorgen dat haar zusje Wren veilig is? Hoe zit het met het sprookje over de heks van Near, is het echt niet meer dan ‘an old story told to frighten children’? In een wereld waar heksen bestaan weet je dat nooit zeker.

The Near Witch is geschreven in toegankelijk Engels op young adult-niveau. Als je geregeld Engels leest, wat veel liefhebbers van young adult doen, vlieg je door het verhaal heen. Anders doe je er misschien iets langer over, maar het is zeker goed te doen en goed voor je Engels.

‘Long, long ago, the Near witch lived in a small house on the farthest edge of the village. She was very old and very young, depending on which way she turned her head, for no one knows the age of witches.’

The Near Witch is een verhaal dat in de kern gaat over vriendschap en vertrouwen. En het gaat over magie, de magie van heksen en de betovering van de wind. De wind speelt een belangrijke rol, in The Near Witch maar ook in het gelijknamige sprookje dat in het boek aan kinderen wordt verteld. ‘The wind is lonely, and always looking for company.’ 

Het verhaal is spannend, het speelt zich grotendeels ’s nachts buiten in het donker af. Lexi zit gevangen tussen haar nieuwsgierigheid naar de vreemdeling en de sympathie die ze voor hem voelt enerzijds en de zorg die ze om de verdwenen kinderen en haar zusje anderzijds heeft. Het is boeiend om te lezen hoe zij, ondanks de weerstand vanuit het dorp, toch haar eigen pad volgt en het vertrouwen van Cole en de heksen weet te winnen. ‘Near might not look after the sisters, but they look after Near.’ Schwab bouwt de spanning rustig en geleidelijk op. The Near Witch is niet een verhaal dat bol staat van de actie, bij heksen moet je zorgvuldig handelen …

‘The Ash-Born Boy’ is eigenlijk een cadeautje en vertelt het verhaal van de vreemdeling. Een mooi extraatje waarmee het verhaal in The Near Witch compleet wordt.

Recensie: The Near Witch - Victoria Schwab

The Near Witch

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    All-new deluxe edition of an out-of-print gem, containing in-universe short story The Ash-Born Boy and a never-before-seen introduction from V.E. Schwab. The Near Witch is only an old story told to frighten children. If the wind calls at night, you must not listen. The wind is lonely, and always looking for company. There are no strangers in the town of Near. These are the truths that Lexi has heard all her life. But when an actual stranger, a boy who seems to fade like smoke, appears outside her home on the moor at night, she knows that at least one of these sayings is no longer true. The next night, the children of Near start disappearing from their beds, and the mysterious boy falls under suspicion. As the hunt for the children intensifies, so does Lexi's need to know about the witch that just might be more than a bedtime story, about the wind that seems to speak through the walls at night, and about the history of this nameless boy. Part fairy tale, part love story, Victoria Schwab's debut novel is entirely original yet achingly familiar: a song you heard long ago, a whisper carried by the wind, and a dream you won't soon forget.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen