• onze waardering

De Weekendmiljonair - Abdelkader Benali RECENSIE

Recensie: De Weekendmiljonair - Abdelkader Benali 

Het leven van Osama gaat niet over rozen. Zijn ouders zijn migranten uit ‘het land van de Atlas’, maar hij zelf valt tussen twee werelden. In het weekend haalt hij met zijn vader oude meubels op die ze kunnen verkopen, doordeweeks is hij een leerling die zijn leeftijdgenoten ver voorbij is, zowel mentaal als lichamelijk, en slijt hij de tijd in op een te hoge stoel bij een te groot bureau. Maar alles is beter dan de krakkemikkige en klamme woning die hij thuis noemt, in Rotterdam. Gelukkig weet buur Loes wat leven in de brouwerij te brengen.

Abdelkader Benali is geen onbekende naam meer in de schrijverswereld, en laat zien met De Weekendmiljonair dat hij de basis van een roman danig onder de knie heeft. Niemand kan dat beter zeggen dan hijzelf, door de mond van Ahmed, Osama’s vader: ‘’Goed boek. Een vader, een moeder en een zoon. Meer heb je niet nodig voor een goed verhaal.” En veel meer dan dit hoeft Benali er ook niet bij te halen. Met een tongue-in-cheek houding glijdt hij door het leven van dit gezin, zoomt in op hun alledaagse perikelen, maar ook de zwaardere thema’s die horen bij het inburgeren in een land dat lang niet zo mooi is als je droom deed lijken.

Zeker de tijd waarin De Weekendmiljonair is geschreven heeft hier een donkere ondertoon in. De jaren 80 waren in onze ogen de tijd van muzikale revolutie, The Breakfast Club en schoudervullingen, maar ook de tijd van de AIDS crisis, mensen die wegkeken en liquidaties. Gelukkig weet Benali hier licht van te maken, en met een flinke dosis humor (in de vorm van buurvrouw Loes) weten we soms ook weer wat blozen is. De balans die in De weekendmiljonair wordt aangehouden is fijn, en zo slaan we niet door naar de verkeerde kant, welke kant dat dan ook mag wezen. Integendeel, er wordt veel in het midden gelaten, en zo mag je ook je eigen mening vormen over alle problemen die hier aangekaart worden. Misschien is dat juist het fijne van schrijven uit de hoek van een 11-jarige die net nergens bij hoort.

Benali windt geen doekjes om de lens waardoor hij kijkt, het leven van de immigrant. Maar juist daardoor voelt De Weekendmiljonair zo echt, en zo veilig. Hoe mooi is het, als zulke ‘onbelangrijke’ levens zoveel impact kunnen hebben op je perspectief van de hele maatschappij. Benali schrijft De Weekendmiljonair als een observatie van onze maatschappij met een scherp randje en een joviale lach.

Recensie: De Weekendmiljonair - Abdelkader Benali 

De weekendmiljonair

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Grappige en ontroerende roman over de intense relatie tussen vader en zoon



    Samen met zijn vader struint Mo stad en land af in hun Ford Transit. Ze zijn op zoek naar afgedankte meubels die ze voor een zacht prijsje mogen ophalen om door te verkopen. Omdat Mo snel zijn weg vindt in het Shell Stratenboek heeft hij bedongen dat hij mee mag. Zijn vaders droom is weekendmiljonair te worden: door de week hard werken en het op zaterdag en zondag breed laten hangen. Zijn moeder gelooft niet in de dromen van haar man, haar nukkige karakter stelt Mo voor raadsels. Het huwelijk staat al jaren onder spanning. Als zijn vader voor onbepaalde tijd verdwijnt, trekt een oom bij hen in, wiens opgewekte natuur haaks staat op die van Mo's ouders. Hij is zo brutaal de expeditie met de Ford Transit over te nemen en laat Mo zo een nieuwe wereld zien.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen