• onze waardering

Het vastendieet - Michael Mosley & Mimi Spencer RECENSIE

Recensie: Het vastendieet - Michael Mosley & Mimi Spencer

Het klinkt als een fantastisch dieet. Vijf dagen lang eten volgens je normale eetpatroon en slechts twee dagen per week vasten. Dat is het concept van het dieetprogramma van dokter Michael Mosley en voedingsjournaliste Mimi Spencer. Uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat vasten een grote invloed heeft op gewichtsverlies en dat het risico op hartaandoeningen, diabetes en kanker erdoor daalt.

Het vastendieet begint met een inleiding over het onderwerp en een persoonlijke kijk van de auteurs op hun idee. Daarna gaan de auteurs uitgebreid in op verschillende feiten over vasten. Ze bespreken onder meer het effect van vasten op bloedsuikerwaarden, het humeur en de hersenen. Ze zetten verschillende vormen van vasten op een rijtje en hoe het de gezondheid en levensduur kan beïnvloeden. In een volgend hoofdstuk komt de praktijk aan bod. Ze bespreken de portiegrootte, de glykemische index van voedsel en het verwerken van het dieet in het dagelijkse leven. Ook krijgt de lezer een aantal tips en er is een rondje opgenomen waarin de meest gestelde vragen worden beantwoord. Natuurlijk kon een hoofdstuk met recepten niet ontbreken en worden er suggesties meegegeven voor zowel ontbijt als een warme maaltijd. Het boek maakt hierbij onderscheid tussen mannen en vrouwen, want mannen mogen 100 calorieën per dag meer verorberen. De recepten worden gespreid over 10 dagen, maar uiteraard is het niet bindend.

Wie aan het dieet begint kan zelf kiezen welk gerecht er op tafel komt, zolang het aan de door Mosley en Spencer gestelde voorwaarden voldoet. Al zijn voorbeelden handig voor wie niet weet hoe eraan te beginnen. Er staan vooral eenvoudige dingen in zoals omelet met kaas en tomaat, groentepizza, havermout, vegetarische chili en gegrilde tonijn met geroosterde groenten. De inspanningen die de kok moet leveren voor het volgen van het plan uit Het vastendieet zijn vrij laag. Het is allemaal erg toegankelijk. Zo is de Insalata caprese in een paar minuutjes klaar. Het is eenvoudig en bovendien erg lekker. Wie niet van de neutrale smaak van mozzarella houdt, kan er een beetje peper aan toevoegen om het geheel wat bij te kruiden. Wie op zoek is naar een topsuggestie voor het ontbijt zit vast goed met de aardbeiensmoothie. Klaar in een wip en heerlijk fris om de dag mee te beginnen.


Als afsluiter van het boek geven Mosley en Spencer nog een aantal praktijkervaringen weer in de vorm van brieven en berichten op sociale media. Dit gedeelte leest als een soort goednieuwsshow en er vallen weinig kritische bemerkingen te bespeuren. Het voelt wat overbodig en voegt geen waarde toe. Wie nog handvaten nodig heeft, vindt een calorieëntabel achteraan Het vastendieet, samen met een register.

Het dieet dat Mosley en Spencer voorstellen is redelijk laagdrempelig, omdat het vasten beperkt wordt tot een korte periode. Ze vertellen op een eenvoudige manier over de aanpak, de werking en de mogelijke voordelen. Het is niet betuttelend, maar moeilijke referenties worden uit de weg gegaan. De auteurs proberen van Het vastendieet ook een persoonlijk verhaal te maken en tot op zekere hoogte werkt dat wel. Wellicht de moeite waard om uit te proberen voor wie geen zin heeft in een dieet met veel restricties.

Recensie: Het vastendieet - Michael Mosley & Mimi Spencer

Het vastendieet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Mosley en Spencer introduceren een nieuwe, revolutionaire manier van diëten, waar iedereen over de hele wereld het over heeft. Het is echt zo simpel als het klinkt: vijf dagen in de week mag je eten volgens je normale eetpatroon en twee dagen moet je 'vasten': 500 calorieën per dag voor vrouwen, 600 voor mannen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit dieet er niet alleen voor zorgt dat de kilo's ervan afvliegen, maar ook dat het risico op ziektes als diabetes, hartaandoeningen en kanker daalt. Het vastendieet bevat een calorieënteller en recepten om dit simpele geheim gemakkelijk en smakelijk deel uit te laten maken van je dagelijkse bestaan. Nooit eerder was diëten zo laagdrempelig! Dr. Michael Mosley (1957) werd bekend met zijn bbc-programma's over biologie, gezondheid, het menselijk lichaam, voedsel en vasten. Mimi Spencer (1967) werd bekroond voor haar werk als voedingsjournalist. Zij schrijft voor diverse kranten en bladen zoals The Guardian, Marie Claire en Observer Food Monthly.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen