• onze waardering

Tajines - Sophie Matthys RECENSIE

Recensie: Tajines - Sophie Matthys

Als je aan tajines denkt, denk je aan warme landen en de lekkere geur van verse kruiden. Tegenwoordig zijn tajines ook erg populair in de rest van de wereld en worden ze steeds vaker in huis gehaald. Met haar boek neemt Sophie Matthys je mee in de wereld van tajines en toont ze hoe eenvoudig het is om deze gerechten te bereiden.

Ze verzamelde verschillende soorten tajine gerechten waaronder gerechten met kip en gevogelte, rund en kalf, lam, veggie, vis en schaaldieren. Maar natuurlijk start ze met de basis en leert ze ons alles over het gebruik van de tajine. Duik samen met Sophie Matthys mee in dit prachtige boek en geniet van de geuren en kleuren van het zuiden.

Wat meteen opvalt is dat het boek erg kleurrijk is en de sfeer van het zuiden er volledig in wordt weerspiegeld. Je krijgt meteen zin om aan de slag te gaan en deze heerlijke geuren te verspreiden doorheen je keuken. Natuurlijk kan je met een tajine niet zomaar beginnen te koken, hiervoor zijn er eerst enkele voorbereidingen nodig en schrijfster Sophie Matthys wijdde hieraan een hoofdstuk zodat je zonder enige ervaring probleemloos aan de slag kan.

Na het voorbereiden van de tajine zijn er ook nog enkele belangrijke bijgerechten, kruiden en broden die aan bod komen. Dit zijn allemaal typische maaltijden die bij een tajine geserveerd worden en daarom minstens even belangrijk als de tajines zelf.

Na de voorbereiding en de bijgerechten kan je echt aan de slag gaan. Je hebt de keuze uit tajines met verschillende soorten vlees, maar ook de vegetariërs zijn zeker niet vergeten. Er is echt voor elk wat wilt. Zoete smaken, rijke kruiden, soms iets pikanter en een andere keer weer verrassend zacht. De tajines blijven je verbazen en het gevarieerde aanbod zorgt ervoor dat hoewel de bereiding hetzelfde is, de gerechten toch steeds weer anders zijn.

Omdat bij elk gerecht duidelijke foto’s werden toegevoegd weet je perfect hoe de tajine er uit hoort te zien, als je dan ook nog de eenvoudige stappen goed volgt dan kunnen de gerechten onmogelijk mislukken. Voor de bereiding van mijn allereerste tajine koos ik voor de tajine van kalfsgehaktballetjes met tomaat en salie. Hierbij serveerde ik zelfgemaakt platbrood uit de reeks basisrecepten.

Tajine van kalfsgehaktballetjes met tomaat en salie

Omdat het voor mij de allereerste keer was dat ik een tajine gerecht bereidde heb ik de stappen heel precies gevolgd om ervoor te zorgen dat het gerecht zeker zou lukken. Ik ben begonnen met het rollen en bakken van de balletjes en daarna overgegaan op het snijden en bereiden van de groenten.

Het garen van de groenten in de tajine nam wel wat tijd in beslag maar dit werd ook aangekondigd in het boek dus ik wist op voorhand dat dit gerecht niet snel klaar zou zijn. Na het uur pruttelen waren de groenten zacht en had alles de lekkere smaak van de kruiden overgenomen. De tajine viel erg goed in de smaak bij iedereen en we willen dit soort gerechten dan ook graag vaker klaarmaken op dagen dat we veel tijd hebben om te koken. Dankzij de goede beschrijving van Sophie Matthys kunnen deze gerechten onmogelijk mislukken, dit heb ik nu ook echt zelf mogen ervaren.

Platbrood

De bereiding van het deeg voor het platbrood is erg eenvoudig. Het deeg bevat slechts 2 ingrediënten en kan dus ook onmogelijk mislukken. Eens het deeg klaar is moet het nog rusten in de koelkast dus intussen kan je de tajine bereiden.

Het uitrollen en bakken van het platbrood is ook enorm simpel. Je hebt zelfs geen boter of olie nodig, maar je moet wel goed opletten want hierdoor bakt het ook snel aan. Het brood is het lekkerst als het net gebakken is, dan is het warm en knapperig. Het brood smaakt erg goed bij tajine gerechten en is een leuke en vooral lekkere aanvulling van het gerecht.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. De tajinerecepten zien er stuk voor stuk even lekker uit en de recepten zijn kort en eenvoudig. Geen moeilijke instructies of onvindbare gerechten maar eenvoudige en realiseerbare tajines voor een kok van elk niveau. Tajines van Sophie Matthys is een echte aanrader voor iedereen die eens graag de zuiderse keuken wil verkennen.

Recensie: Tajines - Sophie Matthys

Tajines

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De zon, de smaken en de geuren van het Zuiden op je bord.
  Smaken en aroma's die de tijd krijgen om zich langzaam te vermengen. Een overvloed aan keuze van basisingrediënten: lamsvlees, kip en gevogelte, rund- en varkensvlees, vis en schaaldieren, peulvruchten, noten, fruit en groenten. Met kruiden die gegarandeerd een exotische toets geven. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat tajines in korte tijd heel populair zijn geworden in onze keuken en gesmaakt worden door jong en oud.
  Dit aanstekelijk zonnige kookboek brengt meer dan 50 authentieke mediterrane tajinerecepten. Pittige stoofpotten en stevige schotels, maar ook heerlijk lichte gerechten, en dat in heel verrassende combinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tajine van kalfsvlees met tabouleh van komkommer, een veggie variant met bloemkool, wortel, boerenkool en aardappelen, of een pittige vistajine met scampi's? Zo makkelijk te bereiden dat er heel weinig mis kan gaan!
  Lekkere recepten die iedereen blij maken!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

 • 11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen

 • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie Archer's Voice

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen