- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Alle Indische keukengeheimen - Jeff Keasberry
Recensie: Alle Indische keukengeheimen – Jeff Keasberry
In Alle Indische keukengeheimen onthult Jeff Keasberry oude familierecepten van zijn Indische familie. Specialiteiten zoals die geserveerd werden in het restaurant Dokja in Amsterdam en die tot op de dag van vandaag in huiselijke kring worden genoten. De recepten zijn overgedragen door Jeffs moeder Jessy, die ruim dertig jaar in het restaurant werkzaam was, en zijn aangevuld met verfijnde recepten van zijn beroemde oma Keasberry, Jeffs vader Billy en vernieuwde, moderne recepten van Jeff zelf. Het boek is een inspiratiebron voor iedere fijnproever met belangstelling voor koken én voor alle geïnteresseerden in voormalig Nederlands-Indië.
Alle Indische keukengeheimen is meer dan alleen een kookboek. Voordat je bij de recepten aankomt ben je al 75 pagina’s verder. Jeff Keasberry begint met een uitgebreide inleiding over de Indische geschiedenis, zijn familie en het ontstaan van restaurant Dokja, waar zijn oma in de jaren 50 mee begon in Amsterdam. Vervolgens gaat Keasberry verder in op het ontstaan van de Indische keuken, eetgewoonten en verschillen tussen bijvoorbeeld de Indische, Chinees-Indische en Indonesische keuken. Materialen en kooktechnieken komen aan bod en ook de verschillende kruiden en specerijen en het gebruik daarvan in de Indische keuken komen voorbij. Tot slot een uitgebreid overzicht van Indische ingrediënten die voor de recepten in dit boek zijn gebruikt. Met al deze informatie in je achterhoofd ben je klaar om aan de slag te gaan met alle familierecepten!
Alle Indische keukengeheimen is onderverdeeld in overzichtelijke hoofdstukken. Zo vind je er bijvoorbeeld de hoofdstukken ‘Soepen en sajoers’, ‘Vis & schaaldieren’, ‘Tahoe en tempeh’ en ‘Tafelzuren & sambal’. De meeste recepten zijn voorzien van kleurige foto’s, maar helaas niet allemaal. Dat zou het boek waarschijnlijk ook veel te dik maken, maar bij onbekende recepten is het toch prettig om een foto van het resultaat te zien. Wat erg jammer is, is dat er bij de recepten niet het aantal personen staat waarvoor je het gerecht maakt. Bij sommige recepten kan je het aan de hand van de ingrediënten wel (ongeveer) achterhalen, maar bij andere niet. Hierdoor is het wellicht wat lastig inschatten hoeveel je moet maken. De bereidingswijze bij de recepten had hier en daar sowieso wat uitgebreider mogen zijn en zijn soms erg kort door de bocht. Zeker als je niet altijd goed weet hoe je bepaalde ingrediënten klaar moet maken, of hoe je bepaalde kooktechnieken gebruikt. Daarnaast is de maatvoering die voor sommige ingrediënten wordt gebruikt enigszins raar. Een eetlepel prei bijvoorbeeld. Het aangeven van dit soort ingrediënten in gewicht werkt wellicht voor velen wat makkelijker.
Het kiezen van een recept om te maken valt uit dit grote aanbod van lekker eten niet mee. Ik heb gekozen voor ‘gado gado wraps’ en ‘frikadel djagoeng’.
Gado gado wraps
Gado gado is een salade van gekookte groenten met pindasaus. Een heerlijk gerecht dat geschikt is als lunch, diner of bijgerecht. Jeff Keasberry heeft zich voor dit recept laten inspireren door de Grieken en Mexicanen die in de 19e eeuw hun eten ‘verpakten’. De zogenaamde wrap. De ingrediënten in dit recept zijn echter verpakt in het blad van een groene kool.
De ingrediëntenlijst is kort. De wraps bestaan uit geblancheerde wortel, sperzieboon en spinazie. Daarnaast vul je de wrap met taugé, komkommer, aardappel en tahoe. De bereidingswijze is in principe eenvoudig als je weet hoe je groenten moet blancheren. Er staat namelijk niet bij hoe je dat precies doet en hoe lang ieder soort groente geblancheerd moet worden. Verder spreekt het recept voor zich. Wat wel een verrassing is, is het feit dat er aan het einde van de bereidingswijze staat dat je de wraps serveert met wat sambal katjang. Een sausje dat je 100 pagina’s verder bij een ander recept maakt. Het zou handiger zijn om dit bij de ingrediëntenlijst te plaatsen zodat het meteen duidelijk is dat er ook een sausje bij hoort.
Omdat gado gado voor mij onlosmakelijk verbonden is met satésaus, heb ik het geserveerd met wat saté en bijbehorende saus. Een heerlijke, eenvoudige maaltijd voor als je eens zin hebt in wat anders.
Frikadel djagoeng
Deze gefrituurde maiskoekjes zijn ideaal als snack of bijgerecht. De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar dit valt in de praktijk best mee. Zeker omdat er heel veel kleine hoeveelheden in gaan. Het makkelijke van dit recept is dat je één mengsel maakt van alle ingrediënten. Ook hier geldt weer dat je eerst goed de hele bereidingswijze moet lezen omdat je de maïs enigszins fijn moet stampen. Het gebruik van de staafmixer is hierbij ook een goede oplossing een fijnere structuur te krijgen. Met een lepel maak je vervolgens van het mengsel een plat koekje dat je in de hete olie laat glijden. Als ze een mooi goudbruin laagje hebben zijn ze klaar!
Het resultaat: heerlijke maiskoekjes met subtiele smaken die krokant van buiten zijn en zacht van binnen. Het frituren kost even wat tijd, maar dan heb je wel wat. Deze koekjes zijn dan ook zeker voor herhaling vatbaar! Zie de foto hierboven voor het resultaat.
Jeff Keasberry heeft met Alle Indische keukengeheimen een mooi kookboek geschreven. Ondanks de kleine, hierboven genoemde dingetjes, is het een overzichtelijk boek vol inspiratie uit de Indische keuken. Het stukje ontstaansgeschiedenis en de uitleg over de verschillende bereidingswijzen en ingrediënten voegen veel toe aan het kookboek. De foto’s zien er aantrekkelijk uit en zetten je aan tot het uitproberen van de recepten. Voor liefhebbers van de Indische keuken is dit boek absoluut een aanrader!
Recensie: Alle Indische keukengeheimen – Jeff Keasberry
Alle Indische keukengeheimen
-
Auteur:
Jeff Keasberry -
Verschenen:
19 augustus 2019 -
Uitgave:
ISBN 9789045216263
Uitgever Karakter
384 pagina's -
Uitgever:
Karakter -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
De rijke, gevarieerde Indische keuken heeft blootgestaan aan zowel oosterse als westerse invloeden, waarin het beste van beide continenten is verenigd. In Alle Indische keukengeheimen worden de ontstaansgeschiedenis van de Indische keuken, het gebruik van de unieke ingrediënten, de eetgewoonten en veel handige kooktips, serveersuggesties en varianten voor verschillende gelegenheden beschreven.
Nieuwste artikelen
-
Thuiskomst - Reina Crispijn
-
Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton
-
De moord in inkt - Helen Cox
-
De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk
-
Tussen twee kwaden - Laura Diane
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Gegijzeld - Chinouk Thijssen